Психолог, психиатър, психотерапевт

0987987Психологията на гръцки означава „науката на човешката душа“ и следователно изучава човешката дейност от психологическа гледна точка. Психологът е човек с по-висше психологическо образование, чиято главна задача е да помага на друг човек да се разбере и да разреши проблемите сами. В нашата епоха психологията е много търсена. Тази тема е включена в учебната програма на университетите, както и много от тях използват услугите на психолозите за решаване на техните лични проблеми. В резултат на това имаше противоречиви мнения както за самата наука, така и за работата на психолозите. Нека разгледаме някои от тях.

ПСИХОЛОГ, ПСИХИАТЪР, ПСИХОТЕРАПЕВТ – ТЕРМИНИ, КОИТО ОБОЗНАЧАВАТ ЕДНО И СЪЩО НЕЩО.
Да, тези термини са съгласни, но все още има разлика.
Психологът е специалист, който е получил образование в областта на психологията. Тъй като психологическото образование не е медицинско, психологът (за разлика от психиатъра) няма право да предписва лекарства. Нейната функция – психологическо консултиране, помага на здрави хора да разберат трудни житейски ситуации (например затруднения в комуникацията, семейни връзки, вземане на решения, стрес от различен вид).
Психиатърът е лице, което е получило медицинско образование и е специализирано в диагностицирането и лечението на психични разстройства (болести). Неговите пациенти са хора, които имат сериозни отклонения в психиката (например, маниакално-депресивна психоза). За лечение психиатърът използва лекарства и различни видове психотерапия.
Психотерапевтът е специалист, най-често за използване на нефармакологични методи. Обикновено такъв специалист притежава едно от направленията на психотерапията. Психотерапевтите работят както с психически здрави хора, така и с хора в условия на здравето и болестите (невроза, депресия). За лечението на терапевта използва определени рационална психотерапия, психодрама,

ПСИХОЛОЗИТЕ ВИНАГИ НАЛАГАТ СВОИТЕ МНЕНИЯ. ТОВА НЕ Е СЪВСЕМ ВЯРНО. В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ, ПСИХОЛОГ, СЛЕД СЛУШАНЕ НА ЕДИН ЧОВЕК СЕ ОПИТВА ДА НАМЕРИ ЗА НЕГО НАЙ-ОПТИМАЛНОТО РЕШЕНИЕ, ПОМАГА ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ СТАРИТЕ ПРОТОТИПИ И „ОТВАРЯ ОЧИТЕ“ ЗА НОВИ ПЕРСПЕКТИВИ. ЧОВЕК ВЕЧЕ ТРЯБВА ДА РЕШИ КАК ДА ДЕЙСТВА В ТАЗИ ИЛИ ТАЗИ СИТУАЦИЯ. ПСИХОЛОЗИТЕ НИКОГА НЕ ПРАВЯТ ГРЕШКИ. – МОЖЕШ ДА СПОРИШ С ТОВА. ПСИХОЛОГЪТ Е СЪЩИЯТ ЧОВЕК КАТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ХОРА И ЗАТОВА Е СКЛОНЕН ДА ПРАВИ ГРЕШКИ. ЕДИНСТВЕНОТО НЕЩО, КОЕТО Е ПРИСЪЩО НА ПСИХОЛОГИЯТА – Е ДА СЕ ЗАПАЗИ СПОКОЙСТВИЕ ВЪВ ВСЯКА НЕПРЕДВИДЕНА СИТУАЦИЯ, И ПО ТАЗИ ПРИЧИНА ТЕ НЕ СЕ ИЗНЕРВЯТ.
ПСИХОЛОГЪТ ВИНАГИ ЗНАЕ КАК ДА ПОМОГНЕ. ТОВА ДАЛЕЧ НЕ Е ТАКА. НЕ Е ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ПСИХОЛОГА ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА ЗА САМИЯ ЧОВЕК. ЕДИНСТВЕНОТО, КОЕТО МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ, Е ДА СЛУША И ДА ПОМАГА ДА РАЗБЕРЕ ЧУВСТВАТА МУ. ПСИХОЛОГЪТ, ГРУБО КАЗАНО, Е „ЖИЛЕТКА“, В КОЯТО ЧОВЕК МОЖЕ ДА ПЛАЧЕ. В КРАЯ НА КРАИЩАТА ПОНЯКОГА Е ДОСТАТЪЧНО ЧОВЕК ДА ГОВОРИ – И ТОЙ СЕ СПРАВЯ МНОГО ПО-ДОБРЕ.
НА ПРЪВ ПОГЛЕД ПСИХОЛОГЪТ МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕ „КАК ДИША ЧОВЕК“. ТОВА НЕ Е СЪВСЕМ ВЯРНО. НАИСТИНА ПСИХОЛОГЪТ МОЖЕ ДА ПРЕМИНЕ ПРЕЗ ВЪЗМОЖНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ДАДЕНО ЛИЦЕ В ДАДЕНА СИТУАЦИЯ. МОЖЕ ДАОПРЕДЕЛИ ХАРАКТЕРА И ЧОВЕШКИЯ ТЕМПЕРАМЕНТ, НОМОЖЕ ДА МУ ПРЕДЛОЖИ ДА СЕ ПОДЛОЖИ НА СЕРИЯ ОТ ТЕСТОВЕ, РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ КОИТО СПЕЦИАЛИСТЪТ ИЗВЛИЧА НЯКОИ ИЗВОДИ ЗА ПОСОКАТА НА САМОЛИЧНОСТТА НА КЛИЕНТА.

ВСЕКИ ПСИХОЛОГ Е ЗАПОЗНАТ С МАГИЯТА. ПЪЛНА АБСУРДНОСТ. ПСИХОЛОГЪТ И МАГЬОСНИКЪТ СА НАПЪЛНО РАЗЛИЧНИ ПОНЯТИЯ. МАГЬОСНИКЪТ Е ЧОВЕК, КОЙТО НЕ РЕКЛАМИРА СВОЯТА ПРОФЕСИЯ, ПО ПРАВИЛО УЧИ МАГИЯТА ТАЙНО И НИЩО НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ БЕЗ МАГИИТЕ И ИМПРОВИЗИРАНИТЕ СИ СРЕДСТВА.ПСИХОЛОГЪТ В СВОЯТА РАБОТА ПРИЛАГА САМО ПРИДОБИТИТЕ ОТ НЕГО ЗНАНИЯ В ПРОФЕСИОНАЛНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНСТИТУЦИЯ.
САМО СЕРВИТЬОРИТЕ СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ПСИХОЛОЗИТЕ!
Всъщност, тези, които наистина се нуждаят от психическа подкрепа, мислят така. Такива хора няма да признаят, че е трудно за тях. Те обикновено потискат проблемите си с алкохола и се случва, че някои от тях водят до самоубийство. Няма нищо лошо в това, че човек прибягва до помощта на психолог. В наше време е станало дори модерно да посетите този специалист.

САМО ПСИХИЧНО БОЛНИ ХОРА СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ПСИХОЛОГ. ТОВА СТАНОВИЩЕ Е НАПЪЛНО ПОГРЕШНО. КАКТО ВЕЧЕ СПОМЕНАХМЕ, ПСИХОЛОЗИТЕ РАБОТЯТ СЪС ЗДРАВИ ХОРА, КОИТО СЕ НУЖДАЯТ ОТ ПОМОЩ И ПОМОЩ ОТВЪН.
НЕ СИ СТРУВА ДА ПОКАЗВАШ  В ПРОБЛЕМИТЕ СИ НА НЯКОЙ ДРУГ.
По друг начин, това се нарича „отнемане на мръсни ленени от колиби“. Въпреки това, той и „непознатият“ да слушат човек, да кажат какво да правят и как да бъдат, да забравят за него и да не разказват на всички правилно и да оставят проблемите си.

ДА, КОЙ ЩЕ МЕ НАУЧИ ДА ЖИВЕЯ! ПСИХОЛОГЪТ НЕ УЧИ НА НИКОГО, ТОЙ САМО ПОМАГА ДА СЕ СПРАВИ С ЧОВЕКА С ЕМОЦИОНАЛНИТЕ СИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ, ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ГОВОРИ И ПОДТИКВА КЪМ КОМПРОМИСНО РЕШЕНИЕ.
НЕ МОЖЕТЕ ДА ПОМОГНЕТЕ НА ДУМИ С ДУМИ! – Е, ЗАЩО? ПОНЯКОГА МОРАЛНАТА ПОДКРЕПА ДАВА ТАКАВА ЕНЕРГИЯ, ЧЕ ЧОВЕК Е ГОТОВ ДА ИЗКЛЮЧИ ПЛАНИНИТЕ. НЕ НАПРАЗНО, ЗАЩОТО СПОРТИСТИТЕ И УЧАСТНИЦИТЕ В РАЗЛИЧНИ ИГРИ (НАПРИМЕР KVN) НОСЯТ ГРУПА ЗА ПОДКРЕПА С ТЯХ.
ПСИХОЛОГЪТ ЩЕ РЕШИ ВСИЧКИТЕ МИ ПРОБЛЕМИ ЗА МЕН.
Неправилно мнение. Функцията на психолог е да съветва клиент, да създава условия, при които самият човек може да намери начин да излезе от ситуацията. Обръщайки се към психолог, човек трябва да е готов да промени себе си и своето отношение към света около него и да не очаква, че специалистът ще промени света около него.

НЯМА ПРОБЛЕМ С ПСИХОЛОГА.
Защо? Има. В края на краищата психолозите също са хора. Понякога психологът може да разрешава проблемите си по-бързо и по-ефективно. Но понякога той трябва да се обърне към своите колеги за помощ. И това е съвсем нормално. В края на краищата, мъдростта не е да решавате сами всички проблеми, а да ги решавате по най-добрия начин и с най-малко време и нерви.

ПСИХОЛОЗИТЕ СА ОСВОБОДЕНИ  И ЛЮБЕЗНИ, ТЕ ПОМАГАТ НА ВСЕКИ И ВИНАГИ. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАВЯ, ЧЕ ПСИХОЛОГЪТ Е ПРОФЕСИЯ, КОЯТО НЕ ТРЯБВА НЕПРЕМЕННО ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В НАЧИН НА ЖИВОТ.


Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+