Аз няма да живея , за да работя , а ще работя, за да живея

09870870987ДОСТАТЪЧНО СВОБОДНО ВРЕМЕ

Един от талантите, с които най-много съм се гордяла, е умението да измъквам свободно време там, където други не успяват. Да уча с успех така, че да имам време за забавления и приятели. Да работя така, че да не прегрявам. С каквото и да се захващам, за хубавите неща винаги да има време. Как става това?

Продължавам да се изумявам как за 33 години успях да спазя едно твърдо решение. Нито едно лято да не прекарам в постоянна работа в офис или нещо подобно. И въпреки това да съм успешна. Аз съм морско момиче. Да отида на плаж в сряда, ако ми се прииска, или да прекарам вторник следобед в кафенета на 10 метра от морето, е не просто желание. Това е като кислород за мен. Всичко друго е прекалено голям компромис.

Живеех в Германия дълго време. И бях всяко лято 2 месеца тук на морето. Там учих в университет, работих, писах дипломни работи и проекти. И пак прекарвах лятото тук на морето. Прибрах се, намирах точните работи, които ми позволяваха да съм достатъчно гъвкава. За да ходя на плаж в сряда, ако ми се прииска. Дори на два пъти ме уволняваха изненадващо точно преди началото на лятото – когато конкретната работа нямаше да го позволи. Явно от хилядите пъти, когато съм заявявала това свое решение пред себе си и другите, Вселената е разбрала колко е важно за мен.

Това е първата и най-важна идея тук.

Когато други ми казваха, че няма как нещо подобно да се получи при тях, че аз просто имам късмет… Аз знаех. Просто не бяха взели това решение така твърдо, както аз. И се оставяха на живота да решава, вместо тях.

Когато започнах собствен бизнес, реших отново – това ще е приоритет. Аз имам прекрасни и много трудолюбиви родители. Които работят самостоятелно от дълго време, с много желание и дисциплина. Но те поддържат теза, която за мен е чужда още от дете.

„Щом искаш да имаш повече пари, ще трябва да работиш двойно и тройно повече. Забрави тези уикенди, и забрави тези лета. Друг начин няма.”

Съжалявам, но отказвам да го приема. Това не би трябвало да е идеята на собствения бизнес. Нали той би трябвало да те освободи, не да те пороби?!?!
Затова, когато стартирах първото си начинание преди 2 години, реших. Аз няма да се претрепвам от работа. Няма да работя повече. А че ще работя РАЗЛИЧНО. Още не знаех точно как. Нека не летим в облаците. Когато започнеш свой бизнес от нулата, без пари за инвестиране и връзки, КЪМ ТЕБ СЕ ЗАДАВА ОГРОМНА ПЛАНИНА ЗАДАЧИ.

Но аз взех моето твърдо решение, както винаги.
АЗ НЯМА ДА ЖИВЕЯ, ЗА ДА РАБОТЯ. А ЩЕ РАБОТЯ, ЗА ДА ЖИВЕЯ.

И тук ще цитирам моя най-голям ментор по онлайн бизнес Рич Шефрен:

„От кога ПОВЕЧЕ е решение на ТВЪРДЕ МНОГО?”

Когато се почувстваш заринат от задачи, проекти, разговори с клиенти и партньори, когато виждаш, че за успеха е нужно да свършиш още милиони неща, а недоспиваш…

Как би могъл да излезеш от този омагьосън кръг като добавяш още задачи? Как би излязъл от там, ако вярваш че големият успех е в безкрайната работа? Как би си осигурил СВОБОДАТА, когато си всичко друго освен свободен във времето си?

Аз не пиша тази статия, за да дам съвети по структуриране на работата, които решават този проблем. Не пиша за подбор на хора или бизнес планиране.

Аз пиша за СМЯНА НА ОТНОШЕНИЕТО. Когато има цел, има и начин. Където има желание, има и път. И аз не съм невинна в този грях. Минах през период, в които се оставих задълженията да ме заливат. Пиша тази статия, точно защото знам какво е чувството. И как може да се излезе от там, без смяна на външните обстоятелства.

Докато се чувствах стресирана, недостатъчно организирана, заливана от всички страни с нови задачи… Изведнъж ме удари обещанието, което бях взела. АЗ НЯМА ДА ЖИВЕЯ, ЗА ДА РАБОТЯ. А ЩЕ РАБОТЯ, ЗА ДА ЖИВЕЯ.

Искам сутрин със свободна глава да започвам деня. Искам да заспивам без неканени мисли за всичко, което трябва да се свърши. Искам фокус и концентрация, вместо блуждаеща и стресирана мисъл. Искам да работя с радост, знаейки, че за важните неща и хора в живота винаги има време.
Как? Как настройваме съзнанието за освободена, фокусирана мисъл, която намира решения? Как освобождаваме място и време сякаш по магия?

Ето 10 практически насоки, които работят безотказно при мен:

1. Започни с твърдото решение, че работата ще бъде твой инструмент и страст, а не господар.

2. Напиши на лист твоите вярвания и чувства по темата, както са в момента. Прочети ги и си кажи на глас, че това е минало. Задраскай или скъсай написаното. За по-драматичните и емоционални личности, направете си ритуална клада.

3. След това напиши НОВИТЕ вярвания. Опиши как изглежда работният ти ден и как се чувстваш, докато работиш – така както го желаеш. Използвай сегашно време, все едно вече е реалност. За оптимален резултат – препрочитай го всеки ден, докато не стане напълно естествено за теб.

4. Началото на деня е ключово! Не отваряй очи, втурвайки се да правиш най-спешното. Създай си малка програма, която релаксира мисълта и тялото. Например аз правя следните неща, преди да започна каквото и да е друго:
– Пия 2 чаши топла вода
– Отварям вратата на балкона и благодаря за хубавите неща в живота ми, за новия ден и всички чудеса, които ми носи.
– Правя Петте Тибетци – пет ключови динамични пози от йога, които имат многопластово позитивно въздействие върху тялото и ума. От една страна подсилват имунитета, детоксикират и подмладяват тялото и дават моментална енергия. От друга фокусират мисълта и хармонизират емоциите. (отнемат 10-15 мин. максимум)
– Закусвам. Никоя закуска не отпада поради липса на време. Такъв филм няма! (Но това е строго индивидуално, както и това какво ще закусвате. Макар някои навици несъмнено да вредят, дълбоко съм убедена, че всеки човек има своята специфична нужда по отношение на храната.)

5. Водене дневник за изчистване на главата. Също в началото на деня, преди задачите. 5 минути са достатъчни, за да изчистим огромно пространство в мозъка, което сме задръстили предния ден с мисли, притеснения и емоции. Правя го съвсем отскоро, но вече съм безкрайно благодарна на Наталия Кобилкина за този уж простичък съвет. Тя го сравни с душа на тялото, който вземаме всеки ден, за да сме свежи и чисти. Просто това е нашият душ на мозъка.

Важно е тук не да се впускаме в подробен анализ или търсене на решения. А просто да изливаме всичко, което се появява спонтанно в главата ни. Не да внимаваме за езика, да мислим дали сме позитивни или негативни. Каквито сме в момента – такива сме! Ние просто чистим. Създаваме ново пространство за решения и идеи.

6. Медитиране всеки ден!
Сега може би си казвате „За това наистина нямам време.” Няма по-мощен инструмент, който отваря време! Мисълта става по-ясна, по-бърза, и сякаш целият свят ти помага. Най-претоварена се чувствам в моментите, когато уж нямам време за това. Спра ли да правя приоритет от това, досадните задачи сякаш се наговарят и изсипват на пътя ми. Върна ли го най-горе в списъка – клиентите са същите, проектите същите, но някак приключвам всичко важно навреме. Понякога и аз се питам: Как, за бога, става това?!

Звучи ти като магия? Магия е, приятелю, и то истинска! Не вярваш в магиите? Не мога да те насиля. Винаги можеш да се върнеш към претоварения си график и стреса, изборът е твой.

7. Ако е особено трудно да намериш дадено решение, направи си борд за тази конкретна цел. Най-отгоре с големи букви сложи ЖЕЛАНАТА СИТУАЦИЯ. Конкретната цел, към която търсиш път. Всеки ден добавяй на листчета или с маркер 3-5 възможни стъпки към целта. Не мисли кое е най-ефективно, смислено и пр. Просто добавяй всичко, което ти хрумва и което би било крачка в тази посока. След 1-2 седмици разгледай всичко написано. Повярвай ми – вече ще имаш твоето решение! Мозъкът ти вече ще го вижда ясно като бял ден.

8. Всеки ден отделяй време за най-важната си цел и задача. Забележи – не казвам най-спешната. А дългосрочно най-важната! Често затъваме, когато се оставим належащото на момента да ни завладее. А то никога не свършва. Ако искаме да живеем по-свободно, трябва да сме наясно коя е голямата ни цел. И коя е най-важната задача по пътя към нея. Дори когато имаме силно натоварен ден – да отделяме поне 10 мин. за нея. Просто да настроим мозъка си да я приоритизира, да живее с нея. И така може би бавно, но славно ще се озовем точно там, където искаме.

9. Когато бързаш – действай бавно. Звучи ти извън всякаква логика? Но е много вярно. Ние не стигаме по-бързо към резултата, когато сме нервни, напрегнати, вършим 10 неща едновременно и мислим за още 100. Когато се усетиш в голям стрес и бързаш като луд – спри за 1-2 минути и просто дишай дълбоко. Дишай и после си наложи да правиш бавни движения. Върни нормалния ритъм в тялото и главата. Ритъма, който те прави ефективен.

10. Казвай НЕ, когато се налага. Едно от нещата, които ни изпива неусетно, е желанието да бъдем в помощ на всички. Особено, ако са ни симпатични! Най-трудно е да откажеш на хора, които харесваш и цениш.

Но понякога наистина се налага. В един момент осъзнах, че 1/3 от времето правя неща за хора просто от услуга, от приятелство, или защото са се сетили за нещо в последния момент. Това е много енергия и време! И от това понякога страдат клиенти, които ми плащат. Не е ок. Направи ревизия – колко често го правиш? И намери дипломатичен и същевременно недвусмислен начин, да откажеш следващия път. Те ще разберат! Всеки се възползва, когато има помощ даром. И аз го правя. Затова е задължение на даващия понякога да откаже и защити своето време и усилия.

Надявам се да пробваш поне половината неща от в този списък. И усетиш ли се по различен, по-вдъхновен и енергичен начин – бъди смел и пробвай и останалите! Колкото и „езотерични” да ти звучат. Или просто намери своите малки ритуали, които резонират с твоята личност. В крайна сметка… Нищо ново няма да дойде, ако не сме готови да опитаме нещо ново.
Автор: Силвия Матеева

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+