Хипнозата-магия или научен метод за лечение

4500Хипнозата е един от най-старите, но все още забулен в тайни лечебен метод, който повече от всички останали буди интерес у хората.

Още в миналото древните лечители са владеели хипнозата, без самите те да знаят на какво точно се дължи действието й. В очите на всички това било магия. Хипнозата е в състояние да превърне сладкото в солено и соленото в сладко, в зависимост от това с какви думи е поднесена информацията на хипнотизирания. Хипнозата дори има силата да внуши пълна безчувственост у пациената и така безболезнено могат да се забиват игли или да се извади зъб. Такива изумителни свойства човек трудно може да приеме, затова в миналото често се е считало, че хипнотизращият разполага със силни магични сили.
Какво представлява хипнозата?
Хипнотичното състояние е един частичен сън, един междинен стадий между будност и сън. Изследвания показват, че по време на хипноза кръвното налягане, сърдечната и дихателната дейност, обмяната на веществата, процесите в главния мозък и т.н показват елементи както на будността, така и на съня. От това може да се направи изводът, че хипнозата е нормално физиологично фазово състояние. То може да бъде повече или по-малко изявено и не изисква никаква „магическа сила“ от хипнотизатора. Павлов нарича хипнотичния сън „частичен сън“, тъй като някои пунктове от системата от нервни клетки на кората на главния мозък остават „будни“ и върху тях въздействат думите на хипнотизатора. В т.нар парадоксална фаза на полусъня тези вербални внушения не са повлияни от другите мисли и от външните влияния. Затова те действат по-силно, отколкото в будно състояние. Кората на главния мозък има нервна връзка не само с мускулната система, но и с всички вътрешни органи, затова с помощта на хипнотично внушение може да бъде повлиян всеки процес в нашия организъм и съзнание. Размерът на хипнотичното действие и съответно терапевтичните възможности зависят от многобройни вътрешни и външни условия.

Хипнотичното състояние най-добре се постига чрез думи, чието съдържание и тон, с който са произнесени, предизвикват настъпването на умора. Грешно е мнението на някои, че само слабоволеви или слабо интелигентни хора могат да бъдат хипнотизирани. Дори по-често се наблюдава точно обратното. Терапевтичата хипноза се прилага само със съгласието на пациента и в негов собствен интерес. Нейната цел съответства на неговата воля. Всяко внушение става действено само тогава, когато в мозъка на пациента то се превърне в самовнушение. Наставления, които противоречат на желанията, нагласите и моралните възгледи на хипнотизирания, не могат да се реализират дори и с помощта на дълбока хипноза. Податливостта на хипнотизиране, а оттам и внушаемостта на хората са индивидуални и много различни, затова за постигане на успех при някои са необходими по-малко сеанса, при други повече. Излекуването само с една-единствена хипноза е изключително рядко изключение.
Важно е да се отбележи, че само специалист може да препоръча хипноза и то след обстойна преценка на състоянието на пациента.

Източник: „Нервен ли сте?“, Зигфрид Шнабл

Коментари:

Хипнозата привлича тези хора, които се интересуват от нейната тайна, от нейното вълшебство. Те сякаш очакват някакво чудо да се случи с тях.

Има и друга група хора, които се интересуват какво е истина, какво е измислица. Какво е действителното приложение на хипнозата.

Ти от кои хора си?

Няма никаква мистерия. А има толкова много измислици по темата. Може би защото е по-лесно да се каже какво не е хипнозата, отколкото какво е. Развитието на психотерапията последните години довежда до приложнието на хипнозата с лечебна цел (хипнотерапия).

Лечебният транс, лечебната хипноза води до въздействие (сугестия в будно състояние) върху невровегетативните функции на организма. Това е състояние, близко до съня, до почивката и води до релакс на ума и тялото, до пълно отпускане. Един от начините за продължително изключване на съзнанието е хипнозата. Спира се въртележката на мислите ни.

Как да разберем дали сме в хипноза?

Съществуват няколко феномена на хипнозата:

1. В хипноза се забавя дишането. То става по-бавно от обикновено и по-равномерно.

2. Самите движения на човек стават по-забавени.

3. Времето има друго измерение – тече много по-бързо.

4. Човек може да изживее хипнотичен сън. Под команда влиза и излиза от съня.

5. Въображението се развихря. Може да “видиш” пред очите ти картини, да “чуеш” звуци, да “помиришеш” аромати и всичко това добрият хипнотерапевт го внушава, той те води към спомени с лечебна цел – да се потопиш в твое минало преживяване (регресия в този живот) или да видиш себе си напред в бъдещето как се справяш с това, от което имаш нужда сега (прогресия).

6. Ако се наложи да говориш под хипноза, самото говорене става по-бавно, по-трудно, на срички.

7. Възможно е в състояние на хипноза да изпаднеш за кратко в частична амнезия.

8. От над 150 години се правят операции под хипноза като обезболяващ метод.

9. Т. нар. майчина хипноза или бащина хипноза е позната на всеки още от люлката, когато мама (или тати) се грижат за малкото дете и му говорят хипнотично или му пеят нежни песнички…

10. Наблюдава се чувство на умора, тежест в крайниците, сънливост – т. нар. “сомнолентност” (сомноленция).




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+