„Няма магическа пръчка, която да махне излишните килограми”

Това са думи на Йоана Цветанова

 – Кога реши, че искаш да направиш подобна промяна чисто физическа и какво ти костваше това?

Винаги съjoana2м обичала спорта, с него съм била възпитана и на него дължа много. Занимавала съм се с различни бойни изкуства, но преди няколко години получих тежка контузия и реших да се откажа от тях. Исках да запазя добра физическа форма и затова се насочих към фитнеса. Ако трябва да бъда напълно откровена, винаги съм подценявала фитнеса и не съм разбирала какво толкова хората намират в него. Разбира се, това беше опровергано след като започнах сериозно да се занимавам с него, да черпя информация от многобройни източници за правилното изпълнение на различни упражнения и т.н. Не искам да прозвучи като клише, но колкото ти дава един спорт, толковаи ти взима и понякога трябва да си готов да пожертваш нещо в замяна на друго.

 – Какво помниш от началото и колко време продължава този процес, докато усетиш видимите промени?

От началото не разбирах, какъв е смисълът да тренираш разделно големите мускулни групи.  Това беше причината доста дълъг период от време да не виждах видими резултати или поне  такива, каквито съм очаквала. Не бях наясно и със строежа на мускулите и с времето, което им е нужно да се възстановят. Тренирах постоянно, изграждах мускулите и ги горях едновременно. От около 4 години се занимавам с фитнес, като на всяка тренировка уча по нещо ново, пробвам различни тренировки и методи, които са подходящи за моето телосложение и мускулатура.

– Кое беше най-трудното?

Не мога да кажа, кое е най-трудното. Може би, когато си най-изморен  и трябва да победиш гласа в главата ти, който ти казва да спреш и да си дадеш почивката, която заслужаваш.  Тренировките са като живота, ако не се откажеш, когато ти е най- трудно, можеш да постигнеш всичко!

– Освен тренировки, изисква ли се някакъв вид диета, гладуване, лишения или всичко опира до волята?

Разбира се, че е препоръчително да се спазва здравословен хранителен режим, за да имаме по-добри резултати. Тук правим уговорката, че диета и хранителен режим не са едно и също. Аз като всяка жена съм спазвала диети, които да си призная, никога не саводели до някакъв резултат. За мен диетите са за мързеливите хора, тези, които се оплакват, че са прекалено дебели , но и прекалено заети, за да спортуват. Няма магическа пръчка, която да махне излишните килограми, трябва упоритост, постоянство, добър хранителен режим и воля, за да изваеш тялото, за което мечтаеш!

– В сравнение с мъжете, които прибягват често до химия и добавки, жените правят ли подобно нещо и къде са разликите?

Тук трябва да разграничим  аматьорите от професионалистите. При едните без суплементация, постигането на необходимата форма и резултати за дадено състезание са абсолютно невъзможни. Тялото не е способно да изгради и запази мускулатурата и ниския процент подкожни мазнини по естествен начин. Жените, по- често прибягват до добавките, които по-бързо биха им помогнали да се отърват от излишните мазнини и да възпрепятстват появяването на нови. Естествено говоря за жените, които не се занимават професионално с фитнес, тъй като нямам поглед върху суплементирането при  професионалистите.

– Как правилно трябва да се поддържа женското тяло, за да не страда то?

На всички е известно, че морфологията на мъжкото и женско тяло е различна, особено на хормонална основа. Ние имаме по-висок процент подкожни мазнини и за съжаление по- трудно можем да се отървем от тях, респ. и да запазим перфектни извивките си за по-дълго.

Аз смятам, че на първо място жената трябва да се чувства удобно в своето тяло и да го приема такова, каквото е. Това е необходимо условие, за да бъде готова да го промени и да даде всичко, от себе си, за да постигне това, което най-силно желае.

Много често  не успяваме правилно да разберем сигналите, които ни дава нашето тяло. Бъркаме жаждата с глад и ядем повече, отколкото ни е нужно. Бих дала един съвет на всички, които чувстват, че имат нужда от него –  научете се да слушате тялото си, то единствено знае, какво, колко и кога му е нужно!

Комбинирайте всичко това със спорт и ще бъдете изненадани от резултатите, които можете да постигнете –  не забравяйте, че тялото е отражение на начина ви на живот, постарайте се да бъде такова, каквото искате светът да го види!

 

автор : Мария Галчева; материал на 4545




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+