Какво да правим на 20, за да живеем добре на 50?

Джордж Бърнард Шоу е казал: „Младостта се пропилява от младите”. Обръщайки се към миналото, се сещам за някои години от живота си, които наистина съм пропилял. Всеки един ден е възможност да направим бъдещето си по-добро, а живота си – по-пълноценен. Следващият списък съдържа насоки, в които бихте могли да работите днес, докато сте още млади, и които могат значително да подобрят качеството на предстоящите ви златни години. Този списък е универсален – независимо дали сте в 20-те или 30-те си, можете да се стремите към по-светло бъдеще.

1. Спрете цигарите

Ако сте страстен пушач, едва ли бихте могли да направите по-голяма услуга на тялото си от това, да откажете цигарите. Пушенето е мръсен, скъп и вреден навик, от който е толкова трудно да се отървете, че е по-добре да не започвате. Сега, като бивш пушач, мога да кажа на вас, настоящите такива, че отказването не е нито забавно, нито лесно, нито бързо. Но и не е невъзможно, така че, взели веднъж решението да спрете цигарите, не се предавайте. Повярвайте ми, струва си.

2. Внимавайте с какво се храните

Когато сме млади, рядко мислим за диети. Държим да изглеждаме добре, но не обръщаме внимание на други аспекти от нашето здраве. Прекалено често – в ранна възраст, когато метаболизмът ни работи на бързи обороти – смятаме, че можем да се тъпчем с всичко. Истината е, че приемът на вредни храни и други „диетични” бедствия увеличават риска от сърдечни заболявания,диабет и други усложнения. Здравословното хранене е навик, също като нездравословното такова. Затова, ако си изградите правилните навици в ранна възраст, ще ви бъде много по-лесно да ги спазвате на стари години.

3. Тренирайте

Правенето на упражнения също е навик, който лесно можете да си изградите, докато сте млади. Той е много по-популярен днес, отколкото в предишни години, затова почти нямате основателна причина да не намерите време, за да влезете във форма. Можете дори да гледате образователни видеоклипове за йога в YouTube и да я практикувате у дома.

4. Пътувайте

Излезте от къщи и опознайте заобикалящия ви свят. Когато сте млади, имате по-малко отговорности, затова няма причина да не пътувате. Повечето хора смятат, че е нужно да изминат хиляди километри, за да видят нещо ново, но кратките почивки през уикенда също могат да бъдат удовлетворяващи. Не всички имат достатъчно средства, за да обиколят света на млади години, но в задния си двор можете да откриете много повече, отколкото смятате. Някои от най-милите ми спомени са от 2-3-дневни пътувания, включващи кола, палатка и приятна компания. Понякога най-прекрасните пътешествия дори нямат крайна дестинация – просто желание да опознаете света и страхотен музикален плейлист.

5. Спестявайте

Това е едно от нещата, в които хич не ме биваше в 20-те ми години и за които сега съжалявам. Отново, това е навик, който трябва да си изградите, а с възрастта промяната на навиците става все по-трудна. Спестявайки дори малка част от парите си на млади години, ще можете да развиете този полезен навик и да извлечете ползи, на които ще се радвате цял живот.

6. Поддържайте/възстановявайте взаимоотношенията си с другите и създавайте нови познанства

Това е изключително важно! Твърде често в 20-те си години губим връзка с приятели и се отдалечаваме от семействата си. Основната причина за това е, че когато сме млади и непокорни, имаме чувството, че родителите ни се държат наставнически и се опитват да контролират живота ни. В повечето случаи обаче, независимо че възприемаме намесата им като атака върху личността ни, те просто искат да ни помогнат да не допускаме техните грешки. Същото се случва в отношенията ни с братя, сестри и приятели. В края на краищата, трябва да го преглътнете. Задръжте онези, които ви обичат, и разберете, че те просто се опитват да ви помогнат по своя си начин. Благодарете се, че имате до себе си хора, които държат на вас достатъчно, за да ви кажат, че това, което правите, не е добра идея Ако чакате твърде дълго, за да заздравите тези взаимоотношения, те ще се превърнат в мост, твърде дълъг за прекосяване.

7. Използвайте слънцезащитен крем

Говоря сериозно. Знам, че когато е млад и буен, човек не отдава значение на това, но си направете труда да направите 15-секундно проучване за рака на кожата и ще видите колко големи са рисковете. Днес, слънцезащитните кремове не съдържат токсичните химикали от миналото, затова нямате оправдание да не използвате поне малки количества, когато сте навън.

8. Бъдете благодарни за това, което имате Тук и Сега

Това е нещо, което всеки може да направи точно в този момент, независимо от възрастта. Когато сме млади, толкова често ни се иска да имаме повече, че забравямеонова, което е пред очите ни. Това е навик, който човек може да започне да изгражда по всяко време и който непрекъснато може да развива.

9. Не чакайте

Колкото по-млади сме, толкова по-лесно ни е да кажем за нещо, че ще го свършим в бъдещето. Ако имате цел в живота, защо ви е да чакате дори секунда? Преследвайте я! Знам, че ви се струва, че цялото време на света е пред вас, но колкото по-бързо я постигнете, толкова по-скоро ще можете да се наслаждавате на ползите. До преди няколко години аз също обичах да отлагам и мога да ви кажа, че разликата между отлагането и успеха е поразителна.

10. Прочетете книга (или 10)

Това е съвет, който повтарям до втръсване, но той е много ценен. Вселенското познание е неограничено – такъв е и броят на хората, които могат да обогатят вашето. Направете си бърз експеримент – изберете тема, която ви вълнува, и вижте колко са наличните книги в Amazon. Резултатът ще ви смая. Услуги като Kindle са безценни, що се отнася до набавяне на знание и обогатяване на личния свят.

матриал на Джъстин Гамил за IHeartIntelligence.com
 

 

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+