Високите обувки – красота или…

https://www.art1a1d.comНяма жена, която да не е обувала обувки с високи токове. Те ни карат да се чувстваме елегантни, красиви, женствени, те повишават самочувствието ни и привличат погледите на мъжете. Понякога само за да компенсира ниския ръст, но по-често в преследване на изящния външен вид, жената пренебрегва неудобството на високите токове, а това бързо или по-бавно води след себе си негативни за здравето последствия.

Ортопедичните промени в областта на стъпалата, както и патологичната поза и походка са многократно по-често срещан проблем при жените отколкото при мъжете. Специалисти твърдят, че 90% от ортопедичните операции на стъпалата са при нежния пол.
Ежедневното или сравнително често използване на обувки с високи, тънки токове, заострени отпред, тесни или по-малки по размер първоначално може да допринася много за финеса и грацията на всяка дама, но постоянното травмиране на организма рано или късно казва своята дума.

https://www.art1a1d.comНай-често засегнати са стъпалата, но не само те търпят поражения. Неудобната обувка изобщо, не само тази с висок ток води до загрубяването на засегнатия участък от кожата и появата на мазоли. Хроничното травмиране на ноктите на краката (както е тук при тесните обувкии заострените отпред такива) е благоприятна възможност за развитие на гъбички – онихомикоза – проявяваща се с промяна в цвета, задебеляване на нокътя, лесната му чупливост и др.- състояние, което трудно се лекува и хронифицира.

Пръст – чукче е често резултат от носенето на обувки, в чийто връх опират пръстите на краката или защото са малък размер, или поради плъзгането на цялото стъпало вследствие високия ток. Появява се обратима, а по-късно необратима флексия (сгъване) на пръстите – най-често втория, в областта на средната и тази над нея става, при което пръстът добива вид на „нокът на граблива птица”. Това може да доведе до допълнително триене между тази става и обувката, загрубяване на кожата и появата на болезнени мазоли.

Още по-често срещани са промените в палеца, изразяващи се в отклонението му към другите пръсти (halux valgus) . Това се съчетава и с изместване на първата метатарзална кост медиално – в резултат в областта на съчленението на фалангите на пръста с нея се наблюдава изпъкване над останалите. Последното също може да създаде проблеми от притискане. Не е изключено и това отклонение на костите на палеца да обусловят споменатите по-горе патологични промени на другите пръсти.

https://www.art1a1d.comДеформитета на Хаглунд е друга патологична находка, резултат от хипертрофия на костната тъкан в задната част на петата. Тя се предизвиква от травмиране в областта при носене на сравнително твърди обувки, особено по-малки по размер или наличието на неудобни каишки. Обикновено започва със зачервяване, подуване, болка в засегнатата част и ако това възпаление бъде пренебрегнато и обувката се носи – настъпва загрубяване на кожата, но и реакция от страна на костта, водеща до деформитет. Изпъкването, която обуславя от друга страна, също може да е причина за следващи възпаления от притискането.

Нормално стъпалото разпределя тежестта на тялото върху три точки – в основата на палеца, в тази на малкия пръст и петата. Ходейки на висок ток, жените пренасят тежестта на тялото предимно в основата на пръстите. Вследствие високото налягане, което трябва да понесе предната част на стъпалото, в даден момент то става болезнено при ходене, стоене прав, повдигане на пръсти, сгъване на пръстите – т.нар. метатарзалгия.

Не рядко срещан при използването на високи обувки са доброкачествените образувания в областта на нерва, минаващ между трета и четвърта метатарзална кост (най-често там, но може и на друго място в стъпалото) – невром на Мортън. Той също е резултат от интензивното дразнене и голямото налягане, което поема предната част на стъпалото. Обикновено предизвиква остра болка в областта, придружена със стрелкащи болки в пръстите, парене, ригидност. Невромът на Мортън може да бъде се появи и като следствие от ортопедични заболявания на стъпалото, като споменатите по-горе, но също и при плоско стъпало или халтави стави.

Високите обувки, особено тези с тънки подметки и тънък ток, неосигуряващи необходимата стабилност, особено по-свободни до хлопащи обувки или такива без каишка отзад, могат да доведат до необходимост от сгъване на стъпалото при повдигане на крака по време на ходене. Това допълнително дразни както мускулите на прасеца, така и фасцията на стъпалото – плантарна фасция. Стига се до възпаление, развива се плантарен фасциит, изразяващ се в болка, локализирана във вътрешността на стъпалото, усилвана при ходене, натиск, опит за дорзална флексия (повдигане на стъпалото при фиксирана пета).

Прасците изглеждат много елегантни на фона на високия ток, но редовното носене на подобни обувки може да доведе до задебеляване и скъсяване на мускулите, както и задебеляване и скъсяване на ахилесовото сухожилие. Това може да стигне такава степен, че да не позволява разгъването на последното и невъзможност за носене на ниски обувки. Пораженията не стигат до тук, а продължават и по-нагоре.

Наред с възрастта, затлъстяването, травмирането, наследствената предразположеност, носенето на високи обувки с високи токове в дълготраен аспект е рисков фактор за появата на остеоартрит в коленните стави. Високият ток обуславя изместване центъра на тежестта и промяна на цялата поза за запазване на равновесие. Тази пренастройка на тялото предизвиква и увеличаване налягането, поемано от коляното, което допринася за травматизиране на вътреставния хрущял.

Други последствия от изтеглената напред тежест на тялото са още промяна в нормалната извивка на гръбначния стълб и повишаване напрежението в мускулите на гърба. Това обуславя често болки в средната или по-ниска част на гръбнака. Тези фактори както и общото напрежение на организма, дискомфорта в областта на стъпалата много често е причина за силно стягащо главоболие. Отделно нестабилните токове често са причина за загуба на равновесие и травми – изкълчвания, фрактури на кости.

https://www.art1a1d.comКакви мерки можем да вземем, за да не ставаме жертви на красотата и елегантността?
Естествено първата стъпка е да избираме обувки със среден по височина ток. Те всъщност се оказват най-добрият вариант за нашето здраве. Ортопедите предупреждават, че обувките с плоска подметка са далеч от най-удобното и полезно за крака ни решение. Когато купуваме обувки, естествено внимаваме за размера. Желателно е той да е точен и да не разчитаме на това, че обувките ще се отпуснат. Освен това, важен е не само предно –задния размер, но и широчината на стъпалото. Твърдият и неподатлив на огъване материал, от който е направена обувката не е за предпочитане. От друга страна обувката, която не приляга добре към стъпалото и е широка, хлопаща – също трябва да се смени. Изборът на обувка е труден за всяка жена. Водещ в търсенето фактор обаче, наред с дизайна, трябва да бъде и удобството.

Специалисти казват, че ако след час ходене с даден чифт обувки краката ни болят – по-добре по-рядко да разчитаме на тях и да си намерим нещо по-удобно.




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+