Черешите – сладък лек и козметично средство

https://www.art1a1d.comЧерешите за пръв път са били оценени като плод в средна Азия. 700 г. преди новата ера те са били популярни в целия азиатски континент. В Римската империя са внесени 100 г. пр. Хр. от древният град Понтус в Мала Азия. Оттук нататък стават популярни в Елада и на Балканите. Едва през Средновековието стават известни в Англия. По времето на великите географски открития са пренесени към Северна и Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Днес делът на Европейският съюз е 40% от световното производство на череши, следван от Турция и САЩ – 13%.

Черешите са сред най-свежите пролетни плодове, но освен това са малко известна лечебна храна. Богати са на провитамин А, витамини С и Р, витамини от група В, калций, магнезий, никотинова киселина, много калий, който стимулира дейността на сърдечно-съдовата система, фосфор и желязо. В плодовете има много йод, флуор, цинк, хром, кобалт, силиций, никел, манган и мед. А пектинът в тях спомага за изчистване на организма от токсините, той сваля нивата на кръвната захар и лошия холестерол.

Какви са лечебните свойства на черешите?

Заради високото си съдържание на калий, черешите са отлично средство за стимулиране работата на сърдечно-съдовата система и кръвообращението. Минералът в комбинация с добра физическа активност, гарантира здраво сърце, обясняват от Американската асоциация на сърдечно-съдовите хирурзи. Калият подпомага нормалната функция на бъбреците, костите и мускулите. Той стимулира задържането на азота, което води до повишаването на мускулната маса. Минералът помага при обмяната на гликогена, с което се стимулира мускулната хипертрофия. В комбинация с калция в млякото, калият помага за заздравяване на костната система и предпазва от остеопороза.

Добре узрелите череши, които са тъмночервени до черни на цвят, съдържат антоцианини и каротиноиди, които ни предпазват от атеросклероза и високо кръвно. Смята се, че само една череши дневно е достатъчна за укрепване на кръвоносните съдове. В плода се съдържат кумарини и оксикумарини – биологично активни вещества, които намаляват съсирването на кръвта и предотвратяват риска от образуването на тромби.

Лечебните свойства на черешите включват и борбата с анемията, тъй като са богати на желязо и витамини, участващи в производството на кръв.

Доказано е, че черешите намаляват болката при ревматизъм, артрит и подагра. Това се дължи на високото съдържание на антоцианини – червени пигменти, които редуцират възпалението и болката. Тези вещества имат и антиоксидантни свойства, които играят важна роля при профилактиката на рака.

Ценният плод е незаменим и при проблеми с червата и стомаха. Съдържа витаминоподобното вещество инозит (витамин В8), който стимулира обмяната на веществата. Лечебните свойства на черешите включват и диуретичния ефект – стимулират перисталтиката и подпомагат борбата с излишните килограми. Червата се стимулират от съдържащите се в плода меки влакна, затова при затруднена чревна дейност се препоръчва по 1 с.л. концентриран черешов сок 3 пъти дневно.

Черешите съдържат амигдалин (витамин В17), който помага при неврози и болки в стомаха. Те стимулират и целия организъм, благодарение на това, че съдържат подобни на женските полови хормони вещества. Те тонизират организма и го възстановяват след претоварване.

Черешите имат и приложение в козметиката – маската върху лицето с черешово пюре стяга кожата и я почиства. Ако плодовете са кисели, се препоръчват за мазна кожа.https://www.art1a1d.com

Овлажняваща маска
Смесете 2 с.л. сок от череши с една с.л. масло от кайсия и добавете 1 ч.л. липов мед. Сместа се изсипва в стъклен съд, затваря се плътно и се поставя за 2-3 дена на тъмно и хладно място. След това с памучен тампон нанесете готовата смес на лицето и след 15 минути изплакнете с топла вода.

Ако сте си купили череши, но са се оказали кисели, не ги хвърляйте, от тях може да си направите страхотна маска за лице, която помага да се свият порите и да се почисти лицето. Добре размачкайте сърцевината на плодовете, като предварително се махнали костилките, и я поставете на лицето и шията за около 15 минути. След това измийте с хладка вода и нанесете овлажняващ крем. Вместо месестата част на черешите можете да наложите на лицето марля, напоена в сока от тях.

Почистваща рецепта
Вземете няколко големи узрели череши и ги обезкостете, след това ги намачкайте добре. Добавете 1 ч.л. лимонов сок и същото количество мед. Сложете обилен слой по лицето и измийте след 10-15 минути със студена вода с лимонов сок. Не забравяйте да използвате овлажняващ крем след нанасяне на маската.

Подхранваща маска за лице
Намачкайте добре сърцевината на черешите докато се получи пюре и размесете със сметана в равни пропорции. Сместа намажете на лицето и шията за 10-15 минути, след това изплакнете с топла вода.




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+