Как да се справим със скуката и липсата на мотивация?

https://www.art1a1d.com„За да живееш свободно и щастливо, трябва да пожертваш скуката. Това не винаги е лесно…“

Ричард Бах

Вероятно сте попадали в състояние на отегчение, когато се чудите какво да правите или вършите обичайните си задължения с досада, когато нищо наоколо не ви вълнува, нищо ново не се случва, а стрелките на часовника се движат едва-едва…С една дума- скука.

Скуката е състояние, при което човек чувства липса на интерес и мотивация. Характеризира се намалена физическа и психическа ефективност и ниски нива на възбуда. Скуката се появява не само в случаите, когато няма какво да правим, а и когато ежедневието ни е монотонно, еднообразно, когато не случва нищо различно, липсват емоции и вълнуващи преживявания.

Може да сме заети, да ходим на работа, но въпреки това да изпитваме отегчение и скука, да страдаме от липса на мотивация и ентусиазъм.

Продължителната скука води до меланхолично настроение, усещане за безсмислие, депресия. Човек сякаш няма енергия и губи хъс за живот.

Ако в живота ни няма нови предизвикателства, потъваме в така нареченото сиво ежедневие и сякаш не живеем истински.

Какво обикновено правим, когато ни обзема скука? – оплакваме се, гледаме непрекъснато часовника си в очакване да свърши работния ден, да наближи часа за любимия ни сериал или просто да мине време. Ако сме в къщи, пускаме телевизора и сменяйки каналите, мърморим че няма нищо интересно.

Друго поведение, което често наблюдавам (и аз съм го правила), е храненето от скука. При него човек несъзнателно се стреми да премахне чувството на отегчение, да компенсира липсата на емоции като си достави удоволствие с хапването на нещо вкусно.

Ясно е, че ние имаме нужда от нови усещания, от стимули, от разнообразие, от емоции и преживявания, повдигащи адреналина, от нещо, което да ни зарежда и да ни кара да се чувстваме живи.

Имаме нужда да постигаме нещо, да се стремим към нещо, да правим нещо.

Затова когато в живота ни липсват такива вълнения, ние търсим заместители. Такива заместители могат да бъдат храненето от скука, филмите, сериалите, клюките. Вживявайки се в приключенията на героите, вълнувайки се от драматичните събития в живота на другите, хората задоволяват емоционалния си глад. Особено се оживяват от скандалите, тъй като те им доставят ударна доза емоции. Дори трагедиите карат хората да се събудят, развълнуват и оживено да коментират. Защото все пак нещо се е случило.
Как да се справим със скуката?

Поставете си цел.

Нищо не мобилизира човек така, както когато има цел, когато се стреми към нещо. Самото движение към целта ни ентусиазира и ни кара да усещаме удовлетворение.

Каква може да бъда тази цел? – помислете какво ви вълнува, какво бихте искали да направите, кое би ви вдъхновило. Не е задължително тази цел да се отнася за бъдещето или да е нещо голямо.

Тя може да е обикновена, като малка задача за деня. Например можете да си поставите за цел днес да накарате колкото може повече хора да се усмихнат или днес да заговорите колегата от горния етаж, с когото все се разминавате и да се опитате да намерите общ език.

Направете си план за деня.

Разпределете задачите си така, че да сте натоварени равномерно през целия ден. В този план може да включите и неща като:

– да си почистя стаята, да купя цветя за масичката в хола, да се обадя на Петър и т. н.

Приемайте нови предизвикателства.

Поискайте още работа от шефа си, кандидатствайте за участие в нови проекти, запишете се като доброволец в кауза, която ви вълнува, поемете нови ангажименти,

идете на риба с колегата си, макар че никога не сте ходили,

пробвайте някой екстремен спорт.

Въобще – не се страхувайте от предзвикателствата, а ги приемайте с радост. Те ще ви накарат да се чувствате живи.

Учете всеки ден нещо ново.

За да работи добре, мозъкът на човек се нуждае от стимулация. Четете книги, енциклопедии, гледайте научно-популярни филми, запишете се на езиков или друг курс.

Вършете нещата по различен начин.

Винаги е забавно да правиш нещо познато по нов начин. В началото ще ви изглежда странно, сякаш правите нещо ново. Примерно пробвайте да пишете с лявата ръка. Използвайте въображението си.

Направете промени на работното място, развивайте дейността си.

Ако работата ви е еднообразна, променете доколкото е възможно обстановката – разместете мебелите, подредете документите по нов начин.

Променете обичайните теми на разговор, споделете с колегите си тема, която ви вълнува и по която можете да дикутирате.

Помислете какво ново може да се въведе, за да се подобри и развие дейността, която извършвате. Не се притеснявайте да изложите и обсъдите идеите си с шефа или съдружниците си.

Разбира се, ако настоящата работа ви подтиска и не ви дава възможност да използвате потенциала си, ако мечтаете да правите нещо друго, може да обмислите вариант да я смените.

Често обаче не самата работа е причина за скуката, не конкретното работно място. Човек е устроен така, че когато усвои нещо ново и го усъвършенства с многократно повторение, в един момент губи интерес и му става скучно. Тогава му трябва нещо ново, някакво развитие в дейността.

Помислете за идеи.

Не поглеждайте само часовника в очакване нещо да се случи. Не чакайте някой да внесе разнообразие в живота ви. Създайте го вие. Бъдете креативни. Седнете и запишете на един лист всичко, което ви хрумне. Ще видите че всъщност имате доста добри идеи.

Не се страхувайте да ги реализирате, да пробвате нещо различно.

Посещавайте места, където не сте ходили.

Колкото и да се оплакваме, че няма пари и време, винаги ще се намерят за една малка екскурзия, излет, разходка до село. Това не е лукс или разхищение, а е нужно за психическото ни здраве.

Запознавайте се с нови хора.

Не ограничавайте контактите си само до колегата, с когото работите. Запознавайте се с нови хора с различни професии, потопете се в техния свят. Ще ви е интересно да видите света през техните очи.

Не забравяйте хобитата си.

Понякога хората се оплакват от скука, но казват, че нямат време за хобитата си. Не забравяйте, че нещата, които наистина ни вълнуват и вдъхновяват, които ни зареждат и изпълват с приятни емоции, са най-доброто средство срещу скуката и липсата на мотивация.

А на вас случва ли ви се да скучаете?

Всъщност защо само човекът изпитва скука? Животните никога не скучаят…

А и не ви ли се струва, че въпреки хората да осъзнават,  че могат да направят нещо, за да премахнат скуката, предпочитат да не полагат усилия, да си намират оправдания и извинения, да обвиняват за това другите и отново да продължават да се оплакват от еднообразието?




материал на https://www.art1a1d.com

автор https://www.art1a1d.com

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+