Къде се крият микробите вкъщи

https://www.art1a1d.comСмятате, че къщата ви е чиста?

Въпреки всички положени усилия това е доста смело твърдение. Помислете отново. Странно или не, но е факт – обичайно кухненската дъска за рязане съдържа в пъти повече микроби от седалката на тоалетната чиния. За това, разбира се, си има обяснение, но на пръв поглед малцина са сконни да повярват, че е така. И все пак…

Най-мръсните места

Една от челните позиции в тази своеобразна класация заема кухненската гъба. Иронично това е едно от средствата, което най-често използваме за почистване, но оказва се вместо да чисти то по-скоро разнася микробите из къщи. Микробиолози от университета в щата Аризона са установили, че дори по гъбите, които са използвани само за един ден, се съдържат достатъчни микроби, за да разболеят всеки. В кухненската гъба или парцал се създава благоприятна среда за развитието особено на фекалните бактерии E. coli и стрептококи. Като цяло най-замърсеното на болестотворни микроорганизми помещение у дома е именно кухнята.

Почиствайте всичко, включително кухненската мивка

Кухненската дъска за рязане също е източник на голям брой вредни бактерии. За да ограничите тяхното разпространение, изтърквайте я добре и я измивайте с гореща вода след всяко използване. Това се отнася както за дървените, така и за пластмасовите дъски. Специалистите препоръчват да не режем зеленчуци или хляб върху дъската непосредствено след като е използвана за рязане на месо – по този начин рискуваме да пренесем салмонелни бактерии в салатата.

Кухненската мивка трябва да бъде добре измивана всеки ден, кухненският под – поне веднъж в седмицата, а кухненското кошче трябва да се изхвърля и почиства поне 2-3 пъти седмично. Гъбите и парцалите в кухнята трябва да се дезинфекцират, най-малкото с помощта на специален разтвор или поне белина. Батерията на мивката, дръжката на хладилника, масата и фугите на пода са също любимо място на патогенните микроорганизми. Обикновено в кухненската мивка виреят повече фекални бактерии отколкото…
в тоалетната.

Банята

Ако такава е истината за кухнята, каква ли е тя за банята!? Всъщност статистиката показва, че там има по-малко бактерии. Причината за това е, че хората най-често използват антибактериални почистващи препарати в тоалетната и банята. Ако обаче това не е така, фекалните бактерии лесно могат да се разпространят чак до четката за зъби.

Местата около каналите и ръбовете на душа трябва да се почистват най-често, защото бактериите обичат да се „крият” на топло и влажно място.

Трябва ли да използваме антибактериални препарати и в кухнята

По-скоро не. Обикновените почистващи препарати са предпочитани пред антибактериалните, защото последните могат да променят баланса на бактериалните популации, убивайки т.нар. добри бактерии. В действителност, макар и да звучи парадоксално, бактериите са нормална и жизненоважна част от живота ни. Освен това, колкото повече антибактериални агенти използваме, толкова повече допринасяме за развитие на антибиотична резистентност в организма си.

Трябва да сме наясно с факта, че има болестотворни организми навсякъде около нас, но рискът те да предизвикат заболяване по правило е по-скоро минимален. Въпреки това болестите, причинени от бактерии от обкръжаващата ни среда, обикновено протичат изключително тежко. Най-рискови групи, както е обичайно, са малките деца и възрастните хора, както и тези, чиято имунна система е отслабена по някаква причина.

В крайна сметка: За да поддържаме приемлива хигиена в кухнята, трябва да мием редовно гъбите и дъската за рязане, да измиваме ръцете си поне 5 пъти на ден и да използваме почистващи препарати, специално предназначени за кухня. Тези мерки намаляват също риска от и вирусни инфекции каквито са грипът и настинките например.(а)
материал на https://www.art1a1d.com

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+