Психическа умора

https://www.art1a1d.comКакво е Психическа умора?

Често поради напрегнатото ежедневие и многото отговорности при някой хора може да се появи психическа умора, която е резултат от свръх активността на мозъка. Това е състояние, при което мозъчните клетки се изтощават – подобно на органите в тялото, когато сте много физически активни.

Психическата умора може да ви засегне, както за кратки, така и за дълги периоди от време. Може да бъде причинена от непрекъснато умствено усилие и концентрация към определена задача, която изисква непрекъснато мислене и внимание.

Знайте, че ако се чувствате затрупани от спешни задачи на работа или в семейството, които ви притискат и причиняват силен стрес, могат да доведат до различни психични заболявания.

Много хора започват да показват признаци на психическа умора по-късно през деня, когато са вече изморени и задачите започват да изглеждат много по-сложни, концентрацията е ниска и правят грешки.

Когато прекарвате много време в умствено усилие за да се справите с дадена задача, вие ставате психически изтощени. В началото може и да не го осъзнавате, защото тялото има резерви. С течение на времето способността да поддържате фокуса си се затруднява. Тялото реагира със раздразнение, безпокойство и дори депресия, които могат да ви отведат в спирала надолу, потенциално засягаща вашето здраве и хората около вас.

Симптоми на Психическа умора

Психическата умора може лесно да се разпознае като чувство на „прегряване” на мозъка от прекомерния стрес – нещо което всеки е изпитвал в някаква част от живота си. Симптомите могат първоначално да се появят и да не са толкова тежки и с времето могат да се влошат.

Психическата умора може да се прояви чрез физически, психически и поведенчески симптоми:

Физически симптоми.

Те може да включват постоянна умора през по-голяма част от деня, повишена тенденция към разболяване, често главоболие, болки в гърба и ставите и/или мускулни болки. Може да се наблюдават промени в апетита, като твърде често хранене – преяждане или липса на апетит. Срещат се и промени в навиците за сън, като безсъние или твърде много сън.

Психически симптоми.

Проявяват се като чувство на безпомощност, неувереност в себе си, неудовлетвореност. Мислите за съмнение върху собствените способности, могат да обхванат по-голяма част от вашите мисли през целия ден, което ви кара да се изолирате и да развиете песимистичен поглед върху света и това което предстои в живота ви.
Поведенчески симптоми. Не отделяте достатъчно време, което да прекарате със семейството, приятели, познати, защото се чувствате прекалено уморени, за да направите това. Отлагането и неизпълнението на отговорности също може да бъде признак за психическа умора. Честа употреба на алкохол или наркотици, с цел да се справите с повишените нива на стрес, могат да ви причинят зависимости.

Причини за Психическа умора

Психическата умора обикновено се натрупва бавно, ден след ден и не е задължително да се случи за един ден.

Ако имате постоянна отпадналост и умора, прекалено много отговорности или просто мислите за прекалено много неща в живота си, може да дойде момент, когато всичко това ще достигне до точката на кипене, където умът и тялото не могат да се справят и се появяват симптомите.

Когато психическите резерви в тялото са изчерпани и ние вече не можем да се справяме със стреса, може да изпаднем в състояние на психическа умора или така наречения бърнаут.

Това може да доведе до потенциално сериозни здравни проблеми като депресия, сърдечни заболявания, хронични заболявания или психосоматика.

Усложнения при Психическа умора

Психическото изтощение може да повлияе на почти всички аспекти от живота на човека. Лошо представяне на работа, дължащо се на намалената производителност, може да доведе до съкращаване и прекратяване на трудовия договор. Лошото настроение и лесно раздразнение могат да засегнат хората около вас, което води до конфликт с приятели и близки. Психическата умора може да доведе до липса на мотивация за изпълнение на всякакви задачи.

В редки случаи симптомите на психическа умора могат да сигнализират за сериозно медицинско заболяване, като например Синдром на Хронична умора. Ако имате честа и продължителна умора, придружена от внезапно объркване, екстремна мускулна слабост, замайване и болки в гърлото, посетете вашия личен лекар.

Лечение на Психическа умора

Всеки сам може да се справи с психическата умора, ако има желание. Умът и тялото са достатъчно устойчиви и са в състояние да се възстановят напълно, ако им позволите.

Най-голямото предизвикателство при лечение на психическа умора е да си признаете, че имате нужда от промяна.

Следват няколко съвета, които не изискват много енергия и ще ви насочат към пътя на психическо подмладяване.

Намерете време за почивка.

Една от най-големите причини за натрупване на стрес е липсата на време за почивка. Ако не почивате достатъчно, стресът ще се натрупва в тялото до момента в който ще се появят симптоми, свързани със психическа умора. Намирането на минута-две почивка за разсейване на мислите ще ви помогне да балансирате нивото на стрес за да не изпаднете в бърнаут (синдром на професионалното изчерпване).

Намаляване на сетивната стимулация.

Свръх шумът и светлината бомбардират сетивата, което води до стрес. Постоянното сензорно стимулиране от електронни устройства, като телевизори, смартфони и др. може да доведе до умора на очите, главоболие и дори безсъние. Ако е възможно дайте си един ден почивка и не използвайте такива устройства.

Приоритизирайте ежедневните задачи.

Не всички неща, с които се захващате през деня и искате да свършите са толкова важни и спешни. Направете си списък с най-важните и спешни задачи за деня и следвайте стриктно списъка, ако искате да имате време за почивка и отмора.

Физическа активност.

Упражненията с ниска интензивност могат да намалят нивата на психическа умора, което води до повишаване на общата енергия в организма. Когато спортувате вкарвате допълнително кислород в кръвния поток, а от там и към мозъка, което е от изключително значение за правилното му функциониране.

Достатъчно сън.

Сънят и почивката са необходими за да преодолеете умствената умора. Опитайте се да спите по осем часа всяка вечер и един час преди лягане не използвайте уредите, за които говорихме по рано, като телевизори, смартфони и др. Ако често имате проблеми със съня, говорете с вашия личен лекар.

Правилно хранене.

Консумирайте храни, които подпомагат мозъка и неговото възстановяване. Такива са орехите, бадемите, боровинки, ягоди, къпини, слънчогледови семки, тиквени семки, яйца, авокада, броколи, спанак, черен шоколад и др.




автор: Милен Петров
материал на http://nlptherapy.bg/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+