Антидепреснати и успокоителни – приятели на човека от 21 век

https://www.art1a1d.comАнтидепресантите и успокоителните се радват към този момент на огромна слава и приложение. Вече дори и рекламите предлагат „невероятното“ хапче, от което ще се почувствате по-добре и релаксирани. Доста тъжно, защото телевизията е начин да предложиш и да представиш продукт по един доста обещаващ начин. Но реално далеч не е така. Психофармацията се радва на огромни успехи и с всеки изминал ден употребата и се покачва драстично.

Защо стигаме до НУЖДАТА от антидепресанти и успокоителни?

Заради ниска емоционална култура, слабо себепознание и възприятия, които очевидно не са в наша полза.

Запомнете: Светът не е виновен за стреса, който така добре умеем да създаваме в умовете си. Нито един човек и нито една ситуация не е виновна, за това, че не сме успели да се научим в продължение на години да владеем мислите си. Умове, които нон-стоп препускат от мисъл в мисъл, коя от коя по-тревожна и по-неприятна, в един момент просто се обръщат срещу нас. Тялото и психиката ни дават достатъчно сигнали, че имаме нужда от промяна, но ние отказваме да ги забележим.

Всички знаем колко са вредни успокоителните и антидепресантите и в същия този момент дясната ръка посяга към тях.

ЗАЩО?

Защото е лесно. Защото е евтино. Защото ефекта е до час. Защото няма усилия. Ето затова.
Лекарствата, които влияят на психиката, действат или като потискат предаването на някои импулси и по този начин умът се успокоява или чрез промяна в съотношението на невротрансмитерите (серотонин и норадреналин), настъпвайки положителна промяна в настроението.

При антидепресантите ефекта ако не настъпи до час, то той се усеща до 1-2 седмици, след като се натрупа медикамента.

При успокоителните дори няма нужда от натрупване. Те действат веднага, като освен че умът се успокоява, но и спомагат за настъпването на съня. Чудесно, всеки един тревожен, депресиран и изпълнен със страхове човек търси точно тези ефекти.
Трябва обаче да изясним едно нещо: Лечението на психиката с антидепресанти и успокоителни е симптоматично! Проблемът, който ни е докарал до това състояние, си стои там и винаги ще си стои, докато не се обърнем към него. Лекуването на симптома, а не на причината е порочен кръг, от който няма излизане.

Защо много хора бягат от справянето със същинския проблем?

Защото боли. Защото е неприятно. Защото е по-скъпо. Защото става бавно. Психотерапията и себепознанието са начините за лечение на психиката.

Да, не е много приятно, защото трябва да погледнем там, където за нищо на света не искаме да поглеждаме. Трябва да разровим на места, от които ще усетим болка и ще изкараме дълбоко потиснати негативни емоции. Трябва да признаем пред себе си неща, които така свирепо крием и отричаме. Но си струва. Струва си, защото със сриването на психиката, тя ни казва: „Имаш нужда от промяна. Направи я.“.

Промяната на възприятията ще ви изкарат от тревогите и страховете. Осъзнаването на свои качества и постъпки, хубави и не толкова, ще ви донесат яснота към вашата много по-добра версия. Струва си да изчистим себе си от ненужни емоции, тревоги и страхове. Струва си да си позволим, да изпитваме емоции и да получаваме нещата, които истински желаем. Струва си да слушаме и да приемаме себе си.

Променяйки своите мисли и убеждения, променяме и света около нас.

Всеки има право на избор. Винаги.




материал на https://www.ofertomat.bg ; автор: Лилия Илиева

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+