12 интересни факта за сънната парализа

https://www.art1a1d.comСънната парализа включва събуждане от сън и неспособност за говор и движение. Чувството е сякаш има мистериозно присъствие, надвиснало над леглото ви или нещо тежко седи върху гръдния ви кош. Сънната парализа е наистина един от най-странните и плашещи феномени, които човешкият мозък създава. Някои хора вярват, че той е предизвикан от присъствието на злото, похищение на извънземни и дори на дявола.
Обикновено мозъкът на спящия и активността на тялото му се забавят, когато той или тя изпаднат във фазата на дълбокия сън и се забързва, когато той влезе в следващата фаза – бързи движения на очите (РЕМ).
Млада жена е ухапана насън от нещо като комар, а на другия ден вече е на крачка от смъртта!

Най-яркият сън настъпва във фазата на бързо движение на очите и това състояние между фазите на съня продължава от около час и половина до няколко часа и се повтаря няколко пъти през нощта.
Причините за това защо хората изпадат в сънна парализа не са изяснени, но най-често това става, когато индивидът няма определен модел на заспиване, страда от недоспиване или спи по гръб.
Ето и някои факти за сънната парализа, които бихте искали да знаете:

1. Сънната парализа е изолиран период на покой, в който волевото мускулно движение е невъзможно, но движенията на очите и дихателните такива не са незасегнати.

2. В епизод на сънна парализа индивидът не може да говори.

3. Тялото, краката и дори главата не могат да помръдват. Въпреки това индивидът е способен да диша нормално и е наясно с това какво се случва наоколо.

4. Епизодът на сънна парализа може да продължи от няколко секунди до минути.
5. Сънната парализа обикновено започва в тийнейджърските години, зачестява между 20 и 30-годишна възраст и продължава в по-късния период на живота.

6. Тя може да се предава в семейството. Най-големият фактор зад сънната парализа е недоспиването, промяна в графика и спането по гръб.

7. Често сънната парализа е била свързвана със зли създания, невидими демони и нашествия на извънземни в миналото.

8. Когато някой вече е наясно със своите епизоди на сънна парализа, той може да я предотврати, мърдайки пръстите на краката си, стискайки юмрук или кашляйки, за да си помогне.

9. Сънната парализа настъпва, когато умът е частично буден, но тялото остава заспало.

10. Това може да бъде едно от най-ужасните преживявания, но няма сериозни медицински рискове.

11. Сънната парализа може да настъпи в двете фази на съня – опитвайки се да заспите или да се събудите.

12. По време на епизод на сънна парализа индивидът може да почувства силно тряскане или експлозия в главата си (сякаш вълни се разбиват в скали) или ужасяващи шушукания (плашещи думи сякаш от други същества, които желаят смъртта му). Някои чувстват удоволствие или задавяне, придружено със затруднения в дишането, което да се чувства като сексуален тормоз или изнасилване.
Колкото и плашещи да са тези факти, то ние можем да си отдъхнем, знаейки, че не съществуват доказателства за това, че сънната парализа може да убива. Получавайки достатъчно почивка, ние можем да избегнем тези ужасни епизоди.




материал на Фрамар

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+