Мозъците на пълните хора остаряват двойно по-бързо

https://www.art1a1d.comМозъците на хората с наднормено тегло остаряват много по – бързо, показа проучване на Университета в Кеймбридж.Пример за разликата на сиво и бяло вещество при А (БМИ 19.5, 56 г.) и В (БМИ 43.4, 50 г.)

 Сравнение между бялото вещество на мъж с нормално тегло и на друг с наднормено, установи значима разлика във вреда на пълния човек.

Бялото вещество е тъканта, свързваща областите на мозъка и позволяваща информацията да бъде предадена между тях. С възрастта мозъците ни се свиват по естествен начин, но учените са все по – убедени, че затлъстяването може да влияе не само върху развитието на болести като рак, диабет, инсулт и инфаркт, но и върху мозъчното здраве.

https://www.art1a1d.comПри проучването бяха разгледани напречните сечения на анонимни лица, като под внимание бе взето влиянието на затлъстяването върху мозъчната структура. Бяха обработени данни от 473 лица, на възраст от 27 до 87 години.

Учените разделиха данните в две категории, базирани върху теглото: нормално и наднормено. При анализа бяха открити внушителни различия в обема на бялото вещество при индивидите с наднормено тегло, сравнени със слабите им колеги.

Пълните хора били със значително по – малко количество бяло вещество. Последващите изчисления показаха, че обемът на бялото вещество у пълен човек на възраст 50 години, е еднакъв с този на строен 60-годишен човек. Това означава, че разликата във възрастта на мозъка се равнява на 10 години.

Мозъчно здраве и наднормено тегло
Размерът намалява в зряла възраст

Учените уточняват, че тези разлики са наблюдавани само при хора в и над средна възраст, което ги кара да предполагат, че мозъците ни са особено уязвими през този период на стареене.

„Все още не ни е ясно защо хората с наднормено тегло имат по – голямо намаление в бялото вещество. Засега можем само да предполагаме, че затлъстяването по някакъв начин предизвиква тези промени“, коментира водещият автор на изследването д-р Лиза Роунън от Кеймбридж. Колегата ѝ д-р Пол Флетчър допълва, че е изключително важно да се установи точния механизъм на взаимодействието между затлъстяването и остаряването на мозъка:

„Също така, изключително важно е да разберем, дали тези промени могат да бъдат обратими след отслабване. Вярваме, че това може да се случи, но все още не знаем какви са последиците от тези структурни промени. Това обаче ще бъде нашата отправна точка за по-задълбочени изследвания върху ефектите от теглото, диетата и тренировките върху мозъка и паметта“, допълва той.
Затлъстяването не влияе на интелекта

Въпреки ясните различия в обема на бялото вещество между слабите и пълни лица, учените не откриха никаква връзка между наднорменото тегло и интелектуалните способности на индивидите. Заключението бе направено след тест, подобен на стандартните тестове за интелигентност.

Автори на изследването: Lisa Ronan, Aaron F. Alexander-Bloch, Konrad Wagstyl, Sadaf Farooqi, Carol Brayne, Lorraine K. Tyler, Cam-CANe, Paul C. Fletcher




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+