Пет бързи и начина да разбием високия холестерол

https://www.art1a1d.comВисоките нива на холестерол са опасни за здравето на човека, защото покачват значително риска от сърдечно-съдови заболявания и инциденти, като инфаркт на миокарда, атеросклероза, инсулт. Разбира се, високият холестерол може да се контролира с помощта на терапия и промяна в начина на живот.

Ето няколко бързи и ефективни начина, които ще ви помогнат да се справите с холестерола.

Средиземноморска диета

Хранете се здравословно! Повечето диетолози признават, че средиземноморската диета (начина на хранене в Италия, Испания, Гърция) е една от най-добрите и здравословните в света. В нея задължително присъстват пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнени храни, бобови култури, пасти, хлябове, картофи, различни видове риба, бели меса, яйца, някои млечни продукти, ядки, семки, вино, зехтин (за предпочитане висококачествен).

За да намалите холестерола си следвайте тази лесна диета – просто заменете вредните храни, които консумирате (например сладкишите, рафинираните храни, пържените и панирани ястия, пържените картофи и соленки, снаксове, газирани напитки) с по-здравословни варианти.
Забравете алкохола и цигарите

При прекомерна консумация на алкохол се затруднява функцията на черния дроб, покачват се чернодробните ензими, които също са отговорни за метаболизирането на холестерола. При честата консумация на алкохол черния дроб функционира затруднено, мазнините не се усвояват правилно и се натрупват, черният дроб се „омазнява“ (стеатоза), като това може да доведе до покачване на LDL-холестерола.

Тютюнопушенето също покачва LDL-холестерола и намалява HDL-холестерола в кръвта, най-вече поради наличието на въглероден окис. Друго вещество, което се съдържа в тютюневите изделия е никотинът, който увеличава отлагането на холестерола и триглицеридите в съдовете и намалява еластичността на артериите.
Спортувайте редовно

Голям помощник в борбата с високия холестерол е физическата активност. Най-полезните упражнения за сваляне на холестерола са тези от аеробиката. Тези упражнения са интензивни и при правенето им в организма нахлува високо количество кислород. Ако не ви харесват или нямате възможност да ги практикувате, други опции са разходките, бавно или бързо тичане, плуване, колоездене и всички видове танци.Препоръчително е всеки ден между 40 и 60 минутна активност.

Чай за намаляване на холестерола

Доказано е, че някои растения и билки са терапевтични и намаляват високите нива на холестерол. Ако консумирате редовно чай и ви харесва, ето няколко идеи за отвари които понижават холестерола:

Отвара от глухарчета – глухарчетата са полезни за черния дроб и действат благоприятно на правилното му функциониране и понижават холестерола. Достатъчни са 2-3 чаши дневно.
Отвара от босилек – босилекът е познат повече в кулинарията като подправка, но чая от босилек намалява холестерола. За да е ефикасен, чая трябва да се пие на гладно.
Отвара от канела – прави се от пръчиците канела, освен това предотвратява образуването на тромби и е чудесен за превенция на сърдечно-съдови заболявания, защото освен холестерола понижава и триглицеридите.

Натурални добавки

Освен под формата на чай, може да приемате натурални добавки, които също намаляват холестерола. Най-ефикасни са извлеците от растенията магарешки трън, артишок и алое вера, които детоксикират черния дроб и понижават холестерола. Могат да се приемат под формата на отвари, високо концентрирани извлеци, капсули и др, които можете да си набавите от натуралните магазини.

Не забравяйте, че тези препоръки не винаги действат на 100%, тъй като високия холестерол може да се дължи на наследственото заболяване Фамилна хиперхолестеролемия. Ако водите здравословен начин на живот, а нивата на холестерол продължават да са високи, потърсетe специализирана  помощ.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+