Шест болести, свързани с проблеми в ставите

https://www.art1a1d.com/Свикнали сме да възприемаме болките в ставите като следствие от прекомерно физическо натоварване, травми или стареенето на организма.

Оказва се обаче, че редица болести са пряко или косвено свързани с костната система и нейното състояние. Затова грижейки се за здравината и еластичността на ставните връзки, ние всъщност се предпазваме и от заболявания, много по-сериозни от временно неразположение или умора. Ето на кои болести могат да окажат влияние проблемните стави:

Анемия. Хората с анемия страдат от недостиг на червени кръвни телца или имат дефицит на червени кръвни клетки. Тъй като функцията им е да пренасят кислород в организма, поддържането на определено количество е много важно. Появата на кислороден дефицит създава проблеми, които включват ставна болка и подуване, симптоми подобни на артрит. Той може и да се появи при кръвни клетки, които по някаква причина не произвеждат хемоглобин. Ставите на ръцете и краката започват дасе подуват и местата са болезнени при допир.

Заболяване на сърцето. Сърдечните заболявания са в пряка зависимост от ставното състояние. Оказа се, че влошаването на единия орган води до аналогичен проблем с другия. В действителност тази свързаност засяга 57% от възрастните със сърдечни заболявания. А в случая на пациенти с ревматоиден артрит, честотата е много по-висока. Могат да се появят и симптоми на диабет или високо кръвно налягане.

Остеопороза. Това е може би най-пряко свързаната болест със ставите, но тук ще поговорим за нейната поява следствие на прекомерно хранене и липса на движение. Една от причините за това може да се окаже и раждането, но като цяло ставните проблеми могат да провокират много по-тревожни за здравето състояния.

Шипове. Това е заболяване на опорно-двигателната система и представлява формиране на ново костно образование върху съществуваща кост. Характерно е за по-възрастните и е по-често срещано при хора, които се занимават с физическа работа. Свикнали сме да ги свързваме с болки и схващане във врата, но ставите са основна причина за появата им. Новата костна маса може да притисне нерви, кръвоносни съдове и да доведе до обездвижване и деформация.

Подагра. Въпреки, че погрешно се смята, че е само факт от миналото, тази форма на артрита е причинена от натрупването на кристали на пикочната киселина в ставите. Обикновено областта е големият пръст на крака, но усещането е много болезнено, ставата се подува и зачервява.

Фиброза. Тази по-малко позната болест може да се появи след възпаления в белия, черния дроб или далак. Цироза или туберкулоза могат да инфектират от своя страна ставните връзки, капсули и сухожилията.

Очевидно е, че връзката между ставите и всички останали органи е важна и трябва да се отнасяме сериозно към поддържането на здрава костна и ставна системи. Спортуване, диети и поддържане на нивото на колаген ще гарантират еластични и здрави стави.Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+