Европа и Хигия

Хигия е древногръцка богиня на здравето и чистотата.хигия
Древните народи бързо разбрали колко е важно поддържането на чистота, когато имало опустошителна чума в Атина през 429 пр.н.е. и 427 пр.н.е. и в Рим през 293 г. пр.н.е. Тя била причината почитта към богинята да стане още по-голяма. Били издигнати много храмове в нейна чест. Бил написан и химн за прослава на нейната сила. Последователите на Питагор дори се поздравявали с думата ,,Хигия!”, в смисъл на ,,Здравей!” / здарве . Античният свят въвел хигиенните процедури като едно от най- големите удоволствия. Само в Рим имало над хиляда бани.
Средните векове са известни с разцвета на църквата- особено католическата. Нейното влияние се разспространило над всичко в живота. За съжаление тя се намесила в правилата
за чистота и закрила баните. Горещата вана била немислима, а дърватат за това са се позволявали само от Светата инквизиция. Разсъбличането било обявено за грях. Кралицата на Испания Изабела Кастилска си признавала, че през живота си се е къпала два пъти – при раждането си и в деня на сватбата си. хигиенаПапа Климент V умира от дизентерия, а папа Климент VII свършва земния си път вследствие краста. Приближени до двора на Людвиг XIV споделяли, че величеството смърди като див звяр. И ако през XV-XVIв. богатите граждани са се мили дори и веднъж на половин година, през XVII-XVIIIв. те въобще се отказали от това занимание. Вани се вземали само с лечебна цел. Хигиената била забравена в Средните векове и хората тогава често били спохождани от сериозни масови зарази и болести. С тоалетните положението било още по-тежко. Ролята на канализацията изпълнявали канавките на улиците, където течали зловонни ручеи. Забравили за античните блага на цивилизацията, хората се справяли с естествените си нужди където им падне – на парадната стълба на двореца или замъка например. Така навсякъде се носело зловоние. Старите градове на Европа нямали канализация, но имали крепостни стени и отбранителни ровове, запълнени с вода. Именно те изпълнявали и ролята на канализация, поемайки всичката мръсотия на града. Във Франция купищата фекалии зад градските стени се разраснали до такава височина, че се наложило да се надстрояват.
А романтичния образ на смелия рицар, дошъл до нас от песните на трубадурите, всъщност изглеждал така: средният на ръст разбивач на женски сърца рядко надвишавал 1,60 м., небръснат и немито лице, по което имало ясни следи от едра шарка. (в онези времена от нея боледували практически всички). Под рицарския шлем – сплъстена и мръсна коса като и във всички гънки на аристократа се криели огромно количество бълхи и въшки. Някои историци били озадачени защо понякога лагерите на хистиянските воини били откривани много лесно от врага. Причината- миризмата, която се носела от тях.
Ето как под натиска на църквата и богати, и бедни тънели в зловония и страдали от мъчителни болести.
Но отсъствиято на хигиена довело и до няколко прогресивни дела.
Развила се парфюмерийната промишленост. Били създадени красиви и трайни аромати.
Развила се модата. Конструирани били сложни дрехи от красиви материи .
Тласък получило коафюрството. Правени били перуки и сложни прически.
Днес Европа спазва правилата на богиня Хигия. Има страни, в които тя сякаш живее насякъде. По улиците, в обществените сгради, в домовете на хората… в училищата.хигия2
Нека се поклоним на Хигия и у нас и почетем нейните правила, за да бъдем здрави, красиви и жизнеспособни.
Нашият народ цени нейната сила и това го доказва статуята на богиня Хигия в Банкя парк “Кестени”. Там тя стои гола, наметната с плащ. В лявата си ръка държи тояга с увита около нея змия, а в дясната си ръка – съд.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+