ПАРЦАЛOTЕРАПИЯ

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/10/madonna-for-dolce-and-gabbana.jpgТя охотно обяснява, че домашното почистване е нейното хоби. В чантата й винаги има шишенце с медицински спирт, стерилно опаковани вилица, нож и лъжица за еднократна употреба, медицински ръкавици. Тя е горда с любовта си към чистотата, защото смята, че това е едно от най-големите й достойнства. Погледнато отстрани, всичко това в най-добрия случай изглежда като симпатично чудачество, а в най-лошия – като сериозно психично разстройство.

ФРОЙД И НЕГОВАТА ОПОЗИЦИЯ

Напоследък ТЯ се умножава, превръща се в ТЕ. Жените като нея стават все повече и повече. А границата между добро и лошо е много тънка. От едната й страна например стои великият Зигмунд Фройд с неговата аксиома, че патологичната чистоплътност е резултат от сексуална неудовлетвореност. От другата – съвременните психолози, които настояват теорията на Фройд да се преразгледа, а оклеветената женска сексуалност да се реабилитира. Светът, а не жените настоява днес за стерилна, лъсната до блясък и приятно ухаеща чистота, казват те. И сочат логичен аргумент – вездесъщата реклама на:

а) чудодейни средства, които измиват, изчистват, изпират ВСИЧКО!!!

б) накипрени, уютно подредени домове (обикновено са декор, сцена на това, което се случва в рекламата, но пак впечатляват), които просто светят от чистота.

Нагледала се до втръсване на изброените изкушения, съвсем нормално е да ти се прииска такъв дом и такъв ред. И хукваш по магазините, купуваш пълните с обещания кутийки, тубички, бутилки и започваш неравна борба с мръсотията, като се опитваш за денонощие да свършиш работа, с която може да се справят пет души добре обучен персонал за една седмица.

От друга страна, почистването и подреждането е най-лесният начин да получиш удоволствие. И това също е нормално. Когато можеш моментално да видиш резултата от своя труд, особено ако е успешен, това някак си те окрилява. Според статистическо проучване на Discovery Home and Health 64% от хората, които се занимават с почистване, получават удовлетворение от крайния резултат. И само 22% , особено пристрастени – и от самия процес. Е, кой би се отказал от лесната и бърза възможност да се почувства могъщ и доволен от себе си?!

Разбира се, има и трети аспект на повсеместната акция „Чистота” – стремежът към порядък може да е наследен от родителите. Ако мама цял живот е сновала напред-назад с парцал в ръка, то най-вероятно дъщерята ще продължи житейската й мисия.

И чак на последно място в мотивационния списък за поведение ала Монк съвременните психолози поставят дълбоко вкоренени психологически предпоставки…

Чиста психология

Ти си чистохолик, ако:

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/10/detergents.jpg1. Преди да теглиш пари от банкомата, почистваш клавишите с антибактериални кърпички, или още по-лошо, използваш медицински ръкавици.

2. Не носиш дрехи от естествени материи, защото бързо се мачкат и се чувстваш немарлива.

3. Избягваш места, където се събират много хора, защото се страхуваш да не прихванеш някакъв вирус от тълпата.

4. Дълго и старателно миеш плодовете и зеленчуците със сапун, а накрая ги изплакваш с преварена вода.

5. Най-големият шкаф в дома ти е пълен с абсолютно вички възможни и невъзможни почистващи препарати.

6. Не обичаш да каниш гости вкъщи, защото мисълта за планината от неизмити чинии и представата как ще изцапат изтърканите до блясък подове те ужасява.

7. Малкото, почти незабележимо петънце на дрехата ти, те изкарва от равновесие за цял ден.

8. Посвещаваш всяка минута свободно време на почистване.

9. Изпитваш погнуса от физически контакти с хора – не се ръкуваш, а за целувка по бузата да не говорим.

10. Смяташ секса за антисанитарен начин за изразяване на чувства.

11. Твърдо си убедена, че хората с по-либерални възгледи за чистотата не са достойни за титлата Човек.

Най-често зад манията за чистота се крие микробофобия, или натрапчивият страх от микроби. Животът на жертвите на тази фобия е изцяло подчинен на войната с бактериите. А победата е пирова, защото заедно с болестотворните загиват и приятелски настроените микроорганизми. Стерилността подкопава имунитета. Освен това в много случаи злоупотребата с почистващи препарати води до алергични заболявания. Психолозите твърдят, че микробофобията е резултат от преживяно травмиращо събитие. Често корените му са толкова дълбоки, че само сериозната намеса на психотерапевт може да ги изтръгне завинаги.

Докато все още сме в зоната на чистата психология, справедливо е да си спомним отново за Фройд и неговото твърдение за патологичната чистоплътност и сексуалната неудовлетвореност. Неудовлетвореност може да има, но изобщо не е задължително да е сексуална, казват мнозина съвременни психолози. На всеки му се случва да се замисли какво в живота му не е в ред и да приключи вътрешните или външните си конфликти с едно здраво, основно почистване на апартамента. И ето как, стъпили здраво на това твърдение, напук на Фройд, те извеждат своята контратеория за
Когато изгубиш хоризонтите пред себе си, когато се почувстваш като в задънена улица, няма нищо по-естествено от това да се подредиш. Не знаеш откъде да започнеш? Ами например – от дома си, съветват психолозите. Ефектът е потресаващ. Например:

Помага ти да започнеш нов живот

В лош момент, след раздяла или на кръстопът за съдбоносно решение, единствено домакинската работа е твоят съюзник, с чиято помощ ще измиеш и изхвърлиш всичко лошо от миналото и ще освободиш място за бъдещето.

Освобождава те от негативни емоции

Кофти ден, скандал с шофьора на таксито на път за вкъщи? Грабвай парцала и в атака! Първо, така моментално ще превключиш на друга вълна и бързо ще забравиш огорченията. Второ, отрицателната енергия също е енергия. Бързо и качествено ще ошеташ навсякъде.

Подобрява движението на енергията „ци”

Това е по фън шуй – добре подреденият дом те изпълва с живителна енергия. Ако искаш, вярвай в източната философия, ако не искаш, преведи си го така: на човек му олеква, когато наоколо е чисто.

Структурира мисълта

Когато подреждаме рафтове и чекмеджета, ние подреждаме и своите мисли. По време на уборката може неочаквано да те осени решение на отдавна затлачил се проблем, да се сетиш за верния избор, или пък просто да изключиш безкрайния поток от мисли, който те превзема. Какво облекчение! Понякога човек просто има нужда да постои насаме със себе си.

материал на https://www.jenatadnes;  автор Ирина Велева

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+