Възрастните хора наистина миришат

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/09/00171.jpgСпомняте ли си как като деца недоволно сте сбръчквали нос, посещавайки дома на някоя възрастна съседка? Вероятно сте усещали атаката на една особена, „старческа”, миризма…
Оказва се, че това възприятие не е само в главите ни, а действително, когато остареят, хората започват да излъчват мирис, който не е особено приятен.

Геронтологът д-р Ерик Шапира обяснява, че е трудно да се определи каква е причината за тази миризма. Сигурно е единствено, че тя е свързана с процесите на стареене.
Редица проучвания, извършени по въпроса, показват, че химическите елементи в тялото се променят с времето, като в крайна сметка „продуцират” специфичен мирис. Някои го описват като миризма на мухлясало. Други – на развалено. Трети – на болница.
Интересното е, че когато сме малки, нашите собствени баби и дядовци не ни миришат лошо. Мръщим се само когато имаме досег с доста по-възрастни близки или роднини.

Това според д-р Шапира е така, защото всъщност в детска възраст родителите на нашите родители не са чак толкова стари. И по тази причина те в голяма степен се доближават като усещане за нас до това, което чувстваме при общуването с майките и бащите си.
Чия е тениската?
Тезата на експерта се доказва от проведено от него изследване с помощта на група доброволци от различни възрасти. Участниците били помолени да се изкъпят със сапун и шампоан без аромат, да облекат чиста тениска и да си легнат да спят. Процедурата се повторила пет последователни вечери, само дрехата, използвана в началото, оставала една и съща.
На шестия ден тениските на доброволците били прибрани в по един плътно затварящ се найлонов плик и последователно били представяни пред друга група участници в изследването. Тяхната роля била да опитат да отгатнат възрастта на човека според миризмата, попита от неговата импровизирана пижама, както и да определят дали дадена тениска мирише приятно, или не.
В повечето случаи от миризмата на тениските били идентифицирани най-възрастните участници в проучването. Въпреки това се оказало трудно да бъдат посочени точните им години. Някои от запитаните били категорични за това дали дадена дреха е била носена от млад доброволец, или от много възрастен такъв.
Оказало се също, че най-неприятна миризма излъчват възрастните мъже, докато застаряващите дами, макар и също с отблъскващи за носа тениски, са едва на трето място. Може би изненадващо на втора позиция се наредили също група от мъже, но в по-напреднала възраст в сравнение с лидерите в отрицателната класация.
Според д-р Шапира отговорът се крие в това, че всички застаряващи хора излъчват специфична миризма, но при тези, които са по-дехидратирани, тя е по-ясно изразена. Вероятно участниците в групата на второ място са пиели по-малко вода в периода на изследването. Или пък интензитетът в мириса все пак започва да спада след прехвърлянето на определена възрастова граница.
Намален прием на вода
Експертът посочва, че, когато остаряваме, чувството за жажда прогресивно се понижава, което ни кара да приемаме по-малко течности. В резултат кожата се изсушава по-бързо, а мъртвите клетки в организма ни се задържат за по-дълго време, набирайки потенциал да излъчват все по-неприятна миризма.
Друг ракурс по темата дават китайски учени, провели свое изследване през 2000 г. Те открили, че в организма на хората над 70 години има над три пъти по-големи количества от химическата субстанция, наречена 2-ноненал – ароматно съединение, влизащо в състава на потта. Този излишък се дължи на натрупвания на твърде големи количества омега-7 мастни киселини заради приемането през годините на храна с такова съдържание.
Счита се, че влияние за миризмата на възрастните оказва и средата, в която те живеят. Така например, ако в дома им има много стари книги или покривки и одеяла, събирани с години, то „уханието” на тези предмети се слива с мириса на техните собственици.
Като цяло обонянието е странно нещо. Може да предизвиква какви ли не асоциации у нас. Преминавайки покрай щанд с парфюми в търговски център, може внезапно да се сетим за аромата на бивше гадже от гимназията. Печащ се във фурната ябълков сладиш ни връща в детството и в кухнята на мама. А миризмата на стара къща и нейните възрастни обитатели ни се струва ту неприятна, ту поставя въпросителен знак в съзнанието ни.
Дали защото още не сме стигнали там, откъдето идва мирисът, и възприятията ни не знаят как да реагират…

материал наhttps://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/09/MegaVselenaLOGO_New_Small_2016-1.jpg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+