Тест- Коя е твоята ,,доминантна доша”

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/09/indexдфд1.jpgАюрведа е древна индийска наука за здравето. Тя  разглежда човека като сложна система от тяло, душа и жизнена енергия “прана”.

Храненето е съществена и неизменна част от аюрведа. Ако човек се храни правилно, не са му нужни никакви лекарства. И обратното, ако си вреди с храната, която приема, то никакви лекарства не могат да му помогнат.

Според аюрведа най-ценна е съдържащата се в храната природна енергия, наречена “прана”. В основата на аюрведическото хранене е разбирането, че всеки човек е различен и принадлежи към един или няколко от конституционните типове – “доши”

Какво представляват дошите?

Дошите могат да се опишат като три типа енергия: кафа (вода и земя), пита (огън и вода) и вата (въздух и пространство).

И трите доши  / енергии/  присъстват във всеки един от нас, но в специфична комбинация, която се определя още при зачатието и е невъзможно да бъде променена. Грижата за здравето според аюрведа е насочена към запазване на отношението между характерните за човека доши.

Това определя физическата конструкция, метаболизма, физическата издръжливост, предпочитанията към различни храни и начините за поддържане на добро здраве, а също и продължителността на човешкия живот.

Дисбалансът на дошите в организма води до заболявания. Понякога е много трудно да се установи доминиращата за съответния човек доша, дори от специалист. Има хора със смесени доши: вата-пита, пита-кафа, кафа-вата и даже вата-пита-кафа.

Как да определим своя тип доша?

  • Кафа (инерция) Визуализира се като слуз. Хората от този тип са добре сложени, с широк гръден кош, плътна и здрава кожа, гъста, мека коса. Движенията им са спокойни и плавни, запазват самообладание и са добронамерени. При дисбаланс кафа проявява някои пасивности, а на физическо ниво – склонност към натрупване на излишни килограми.
  • Пита (енергия) Визуализира се с огън. Хората от този тип са стройни, добре сложени. Отличават се със среден ръст и не са много мускулести. С бърза обмяна на веществата, добър апетит. Притежават жълтеникав цвят на лицето, тънки коси, меки нокти. Амбициозни, предприемчиви, но при излишество на огъня и доста избухливи. Уязвими жлъчка и черен дроб.
  • Вата (движение) Визуализира се с вятъра. Тези хора имат тънки кости, тесен гръден кош, видими вени и сухожилия, рядка коса и студен поглед. Активни и динамични – ходят и говорят бързо, но и бързо се уморяват. Динамични и новаторски настроени, но при дисбаланс на въздуха трудно концентрират вниманието с

 Храненето трябва да е с различни храни на базата на нашата истинска личност или “доша”. Ако отговорите на 9 въпроса от този тест, ще разберете какав а е вашата  доминиращ ,,доша” и ще  получите съвети за храни, дейности и начин на живот, които ще ви помогнат да запазите баланса!

Аз опитах- при мен се получи, както се усещах.

Приятно забавление!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+