Ден, енергия- мотивация

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/09/indexфгфг1.jpgНачинът, по който прекарваме първите часове от деня си, обикновено определя колко продуктивни ще бъдем. Ако се събудим изморени и веднага се захванем за работата, вероятно целият ни ден ще бъде неползотворен. Ако от друга страна, сутрин отделим време, за да влезем в режим на продуктивност и голяма енергия, можем да постигнем много повече през деня.

Въпросът е как можем да се събуждаме всеки ден щастливи, пълни с енергия и готови да се захванем със света около нас?

Първо, трябва да спим достатъчно.

Второ, трябват ни установени сутрешни навици, „ритуали“(рутини), чрез които обръщаме внимание първо на себе си и чак след това на работата си, имейлите, социалните мрежи и т.н.

Без значение как се будим, сутрешните ни навици могат да ни помогнат да постигнем правилното настроение и нагласа и да увеличим своята продуктивност. В същото време един сутрешен навик може и да бъде деструктивен, намалявайки енергията и мотивацията ни (например телевизия или проверяване на имейла веднага след ставане).

Ето нашите примери за конструктивни и енергизиращи навици, с помощта на които ще стартирате добре:
Планирайте деня си

Планирай деня си

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/09/Cropped_planiraiсдсд.jpgЗапочнете утрото с бърза сесия за организация и планиране на деня и ще изпълните повече задачи. Когато сте си записали задачите и сте ги подредили по приоритет, имате добри насоки за следване през остатъка от деня.

През повечето време хората са непродуктивни, просто защото не знаят с коя задача да се захванат. Когато по цял ден пред вас има списък с приоритети, няма да губите време в чудене какво да правите. Щом свържете постигането на дневните приоритети с дългосрочните си цели, ще имате още по-голяма мотивация да работите по тях.

Избягвайте да се впускате в работа, имейли, социални мрежи и т.н, директно след ставане.

Време е за мотивация

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/09/Cropped_winning.jpg„Хората често казват, че мотивацията им не трае дълго. Е, същото важи и за къпането, затова се препоръчва да го правим всеки ден.” – Зиг Зиглър

Мотивацията идва и си отива. За да държите нивото й високо, си струва да отделите малко време сутрин, за да се настроите по правилния начин.

„Времето за мотивация” е нужно всяка сутрин – отделяте 10 минути за дейности, които ще ви мотивират. Искате ли няколко идеи? Ето ви 5 начина да се мотивирате:

Гледайте мотивиращ видеоклип (изберете някой от Видео секцията ни или от този плейлист);
Слушайте мотивационна реч;
Прочетете пасаж от книга, която харесвате;
Прегледайте целите си (нали имате такива?) и си припомнете защо ставате от леглото всяка сутрин;
Представете си визуално своя бъдещ успех – Как се чувствате? Как изглеждате? Какво правите и какъв е животът ви?

Раздвижете тялото си

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/09/Cropped_razdviji-se.jpgНе е тайна, че редовните физически упражнения имат положителен ефект върху продуктивността. На някои хора обаче им е трудно да намерят време за тях. Затова препоръчваме да се упражнявате сутрин, преди всички кризи, спешни неща и лудницата на деня да започнат. Направете го част от своята сутрешна рутина и така ще започвате деня си с летящ старт.

Помните ли прекрасното усещане след една добра тренировка? Ами ако можете да го изпитвате всяка сутрин, преди да започнете работния си ден? Как ще се отрази това на ефективността ви?

Няма нужда упражненията ви да отнемат много време. Дори 20 минути упражнения всеки ден са много по-добре от пълната липса на упражнения. Ако предпочитате интензивни тренировки, препоръчваме да тренирате най-малко 3 пъти седмично, всеки път поне по 1 час.
Премахнете/ограничете достъпа до интернет

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/09/Cropped_telefon.jpgКато човешки същества, ние обожаваме новини и клюки и имаме вътрешно желание да не губим връзка с нещата. Устройствата с интернет са идеални за тази цел. Когато тези устройства са на леснодостъпно място (или по-лошо – под възглавницата!), събуждайки се, това увеличава изкушението да се разсеем и риска фокусът ни сутрин да се размести съвсем. Да преглеждаме новините, Facebook, Twitter или имейла си от комфорта на леглото изглежда като лесен начин да започнем деня си по-леко, но може напълно да провали нашите планове за сутринта.

Преди всичко, това ни превключва от проактивен режим (в който започваме да вършим работа) в реактивен режим (да откликваме на външни събития) и може да дерайлира всички наши планове да постигнем нещо повече от минималната цел да отидем до офиса (за предпочитане – навреме).

Изключете устройството/устройствата си и ги оставете в друга стая, преди да си легнете. Ще постигнете чудеса за своята продуктивност и здраве, за качеството на съня си и дори, смея да кажа – за отношенията с партньора ви.
Разкършете снага и се насладете на музиката

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/09/Cropped_muzika.jpgДоказано е, че музикалната терапия намалява стреса и има положителен ефект върху здравето. Но не ви трябва терапевт, за да се насладите на някои от ползите на музиката. Да слушате музика, докато се подготвяте да стартирате деня си, ще създаде позитивна енергия и успокоително усещане за мир (или за забавления, ако пуснете парти-музика). Музиката може да допълва други здравословни навици, като добавя спокойствие към тренировка по йога, влива ви енергия при сутрешната разходка, или пък стимулира ума ви, докато пишете в своя дневник.
Изпийте чаша вода + лимон (+мед)

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/09/Cropped_voda_s_limon.jpgСпециалистите са категорични – сутрин на гладно се пие леко затоплена вода! Добавянето на лимон не само утолява жаждата по-добре от всяка друга напитка, но и захранва тялото ни с витамини, минерали и други елементи, от които имаме абсолютна необходимост. Лимонът с вода може да се смята за най-добрата естествена енергийна напитка. Когато се събудим на сутринта, тъканите на организма са обезводнени и имат нужда от вода, за да изхвърлят токсините и да подмладят клетките. С други думи, тази домашна „лимонада” ни помага да елиминираме вътрешните токсини и регулира правилната работа на бъбреците и храносмилателния тракт, като ги кара да работят възможно най-гладко.

Добавете и лъжичка мед, за да стане напитката още по-здравословна, приятна и тонизираща.
Пригответе си балансирана закуска

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/09/Cropped_hrana.jpgЗа тези от вас, които започват деня с кроасан и кафе= Закуската се нарича „най-важното ядене за деня” поради много основателна причина: здравословното хранене сутрин може да балансира нивата на кръвната ви захар и да ви даде необходимата захранка, за да се справяте с физическия и умствения стрес. Без нея ще бъдете по-малко издръжливи, във всяко отношение. Задължително яжте много протеини и плодове, а не само кофеин и празни калории!

Опитайте! Дайте шанс на някои от идеите, които ви даваме и със сигурност ще усетите положителен ефект. Разбира се, списъкът на „ритуалите“ не се изчерпва с тези седем неща.

материал https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/09/entrepreneurbg_text_small.png

автор Никола Янев

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+