Варненски токсиколог: Ако ви опари медуза не се паникьосвайте

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/images.jpgДокато през юли на места в морската вода край Варна имаше множество щипалки, сега явно е дошъл сезонът на медузите. И ако първите няма как да причинят сериозен проблем освен силен сърбеж, близката среща с парещите мекотели може и да предизвика по-сериозни кожни реакции и дискомфорт.

Основното, което са способни да причинят медузите е едно силно усещане на локално парене, малко по-късно и на сърбеж, обясни за Moreto.net д-р Мариета Йовчева. Според специалиста обаче, най-важно е хората да не се паникьосват. Практиката показва, че понякога летовниците могат да пострадат повече ако се нагълтат с вода в пристъп на паника, отколкото от самото ужилване.

Иначе колкото и да е сериозно опарването, то ще отмине, категорична е д-р Йовчева. А и морската вода действа успокоително в подобни случаи. Трябва да се следи ако дискомфортът отмине в рамките на 5-6 минути, няма повод за притеснение. В случай, че са засегнати лицето, очите ни, или пък ако по нас са останали части от пипалата на медузата е препоръчително да потърсим специализирана помощ. Ако случаят е по-натегнат най-доброто, което можем да направим е да отидем до спешния кабинет във Военната болница. Обикновено симптомите, които могат да ни принудят да потърсим по-сериозна помощ са: силна болка за няколко часа, слабост, гадене, главоболие, мускулни болки и спазми, сълзене на очите, секреция от носа, учестено дишане и сърдечна честота, болка в гърдите, диария.

През последните дни във варненската Токсикология зачестява приемът на пациенти, ужилени от оси, стършели. През почивните дни и днес случаите са три, разкриха от звеното. По-сериозни проблеми обаче с усложнения няма. Към момента токсиколозите не са се сблъсквали и с ухапани от змии. Не е имало и скорошни случаи на натровени с гъби.

материал на : Moreto.net

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+