Слънчевото изгаряне не е шега

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/zx860y484_3013883.jpgДа станеш “червен като рак”, не е никак приятно, но освен това е и страшно вредно. По-старите поколения живееха в заблудата, че да изгориш на слънцето е естествената първа стъпка към това да натрупаш здравословен тен, само че медицината вече знае, че това е нещо, от което непременно трябва да се пазим, защото е предпоставка за някои от най-лошите видове рак – не такъв като в популярното сравнение.

Как и защо изгаряме

Най-вредни лъчи на слънцето – тези, които причиняват изгарянето на кожата – не са във видимия спектър и се наричат ултравиолетови лъчи. Те са с най-голямата дължина в спектъра на слънчевата светлина, затова и стигат най-далече, като част от тях преминават през озоновия слой, през стъкло и проникват дълбоко в кожата.

Има три вида ултравиолетови лъчи – UVA, -B, и -C. UVA лъчите са най-дългите и опасните (от 400 до 320 nm), защото проникват дълбоко в кожата и макар че не предизвикат изгаряне, могат трайно да я увредят и да забързат стареенето й. UVВ лъчите се филтрират частично от озона и не могат да минат през стъкло, но точно те нанасят поражения по повърхността на кожата и причиняват познатото болезнено изгаряне.

Плажните масла обикновено включват защита срещу А и В лъчите, а С са по-къси и не достигат до земята, затова на открито не е нужно да се пазим от тах, но в солариумите например има и от трите вида във висока концентрация.

Слънчевото изгаряне на кожата представлява изгаряне от първа степен и макар че тя е най-леката и минава за четири-пет дни, може да нанесе трайни поражения върху клетките и още по-лошо – върху гените. На практика това е остра реакция като при отравяне или възпаление, протичаща с интензивни химични и физиологични процеси в цялото тяло, не само по повърхността.

Кожата реагира на дразнението от лъчите като произвежда голямо количество протеини, ензими и кръвни клетки, които се стичат към изгорелите места, за да ги лекуват. Това пък предизвиква разширяване на кръвоносните съдове и от там – характерното почервеняване, отичане и болезненост, пояснява в “Гизмодо” специалистът по кожни изгаряния проф. Джефри Собъл.

Отнема между четири и шест часа тези протеини да бъдат синтезирани и да отидат до нараненото място, така че изгарянето може да се появява много време след излагането на слънце. А ако в това време кожата е останала под вредните лъчи, увреждането може да е много сериозно, предупреждава дерматологът. Тогава се увеличава рискът от изменения в ДНК на кожата и смъртта на клетките на горния слой, известна като белене. Освен това в този период тялото се дехидратира, заради процесите които протичат вътре и може да се появи световъртеж и прималяване.

Как да се защитим

Най-добрата възможна защита срещу вредни лъчи на слънцето е да стоим на сянка непрекъснато, подсказват специалистите. Но понеже през лятото на плажа/басейна/язовира това е почти невъзможно, разполагаме с голям избор от козметични продукти.

Слънцезащитните кремове работят по различни начини, като повечето от тях представляват комбинация от органични и химични съставки в различни съотношения. Някои отразяват или разпръскват фотоните на слънчевите лъчи, други ги абсорбират и ги превръщат в безвредна топлинна енергия.

Титановият диоксид и цинковият оксид са най-разпространените съставки в този вид мазила. До неотдавна те се предлагаха най-вече като бял крем – мляко, но вече са и в прозрачни разновидности и дори под формата на спрей, без това да отслабва ефекта им. Неорганичните съставки се комбинират и с органични като канелена киселина, октиноксат, P-аминобензоена киселина и бензофенон, които служат конкретно за абсорбирането и трансформирането на UVB лъчите.

Количеството на всички тези съставки в крема определя какъв е защитният му фактор. Колкото повече са, толкова по-голяма е защитата. Числото, посочено на опаковката (SPF – sun protection factor) на практика означава толкова пъти повече предпазване от изгаряне.

Ако например човек може да остане на слънце 15 минути без да изгори, крем с фактор 30 на теория ще му осигури 30 пъти повече време – 450 минути или над 7 допълнителни часа защита. Но за целта трява да познава кожата си и ако е по-блед да избере възможно по-висок фактор, съветват специалистите.

Много е важен и начинът на нанасяне на слънцезащитното средство, защото ако слоят върху кожата не е достатъчно плътен, ефектът е отслабен. Според дерматолога от Университета в Ню Йорк д-р Дженифър Стейн необходимото количество за цялото тяло е поне една чашка за шот или 25 мл. Предписанието на козметичните фирми варира според продукта, но е около 2 мг. на кв. см от кожата.

Като сметнете също и, че кремът се отмива или изтърква в хавлията и пясъка, е наложително периодично да се повтаря упражнението с мазането през деня. Препоръчително е това да става на всеки два часа. За съжаление много хора не си дават сметка, че в противен случай се подлагат на дългосрочен риск за възникване на лунички и други пигментни изменения, формиране на злокачествени образувания и рак, добавя проф. Собъл.

Популярни митове

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/Nivea-Sun-Protect-Refresh.jpgСъщо както до неотдавна се вярваше, че изгарянето е нещо естествено и безобидно, което просто трябва да се изтърпи, така и още битуват убеждения, които подвеждат хората и ги правят уязвими под слънцето. Мит номер едно е този, че:

Аз съм си тъмен, не ми трябва слънцезащитен крем.

Не е вярно. Всяка кожа може да изгори, дори най-тъмните. При тях просто времето, в което могат да останат на слънце без това да се случи, е по-дълго, но не и безкрайно. За хората с естествен мургав тен, специалистите препоръчват поне еднократно мазане през деня с висок фактор (над 30 SPF), за да са в безопасност.

Намазах си лицето, гърба, ръцете и краката – стига толкова.

Това са основните места, които се сещаме да намажем със слънцепредпазния продукт, но трябва да се има предвид също и че от тези места той се изтърква най-бързо. За по-голяма сигурност, лекарите препоръчват дрехи с дълги ръкави и крачоли, шапки и сянка, особено в най-горещите часове на деня от 12 до 16 ч.

Облачно е, няма да се мажа.

Само около 20% от вредните ултравиолетови лъчи се спират от облаците. Те впрочем са толкова вредни и обилни и през останалите сезони освен лятото, а през зимата дори се усилват заради отражението от снега. Затова препоръките за предпазване на кожата важат целогодишно, не само на плажа.

материал на http://www.dnevnik.bg/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+