Разделно хранене

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/b657c09014d3e39cf931c54d8bad7128.jpgЗа ползата от разделното хранене говорят още древногръцките и древноримски медици. Хипократ написва дори цял трактат за несъвместимите продукти, а Авицена препоръчва такова хранене при заболявания на сърдечно-съдовата, ендокринната и отделителната системи. По-късно техните постижения са обобщени от съвременния диетолог Хърбърт Шелтън.

Използвайки неговите догми, европейски медици разработват специална таблица на продуктите за разделното хранене.

Спазвайки хранителния режим на Шелтън, ще имате реална възможност да намалите телесното си тегло със 7-9 килограма в рамките на месец, без да прибягвате до изтощителни диети и гладуване. Основното е да не се смесват белтъчини и въглехидрати. За преработката на първите е необходима кисела среда, а за тази на вторите – алкална. При едновременната консумация на продукти от двете посочени групи настъпва дисбаланс, киселинните и алкални ензими започват да се изключват взаимно, забавяйки обмяната на веществата. Резултатът от това: част от храната се натрупва като мазнини, а остатъците гният и ферментират в организма, замърсявайки го с шлаки и токсини.

Когато се говори за съвместимост на продуктите при разделно хранене, се има предвид тяхното съчетаване с оглед на химичните процеси. Комбинирането им е основата на здравословното хранене, защото на организма му се дава възможност да преработва и усвоява веществата напълно.

Какво е това съвместимост на продуктите при разделно хранене?

Съчетаването на различните храни е основата на разделното хранене и гаранция за здрав организъм. Дискомфортът в резултат на лошо храносмилане е толкова разпространен сред съвременното общество, че стомашното разстройство се приема за нещо нормално. Доказателство за това е фактът, че ежегодно в световен мащаб се харчат близо 2 милиарда долара за средства, понижаващи киселинността. Вместо да даваме пари за лекарства, не е ли по-разумно да се опитаме да отстраним причините за появата на проблема?

Идеята за съвместимостта на продуктите при разделно хранене се състои в това, че различните групи продукти изискват различно време за храносмилане. Можем да помогнем на организма си, ако консумираме такива, за чиято преработка е необходим еднакъв период.

Съвместимост на хранителните продукти при разделно хранене: кое с какво и как?

Зеленчуците съдържат голямо количество вода, следователно се отнасят към продуктите с по-ниска плътност, в сравнение с тези на основата на белтъчини, зърна и масла. Това означава, че зеленчуците може да се употребяват заедно с тези храни, също така да се смесват различни зеленчуци.

За приготвянето на всяко ястие е добре да се избира един единствен “плътен” продукт. Например, по-добре пригответе ястие от зеленчуци с риба, отколкото такова от риба и ориз, защото и рибата, и оризът се отнасят към “плътната” храна.
Друг принцип на съвместимост на продуктите при разделно хранене се състои в това, че трябва да се разделя скорбялата от киселините, защото киселата храна ще неутрализира алкалната среда, необходима за преработването на нишестето. Поради тази причина трябва се отделят и белтъчините, които се нуждаят от кисела среда, от въглехидратите, за чието преработване е нужна алкална.
Ще завършим с това, че се препоръчва консумацията на продукти, които се усвояват лесно (например, захар) на един прием и такива, които се преработват по-трудно – при друг. Ако едновременно ядете сладки изделия и белтъчини, организмът ще игнорира вторите и ще се съсредоточи върху усвояването на захарта, а белтъчините ще се изведат от храносмилателната система, без да бъдат преработени.

Таблица за съвместимост на продуктите при разделно хранене:

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/tablitsa-zarazdelno-hranene.jpg

материал на https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/framar_logo.png

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+