Срещу слънцето

Чадърите за плаж не могат да защитят напълно кожата ни от въздействието на ултравиолетовите лъчи.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/06/jena-more-slancezashtita1-54495-500x0.jpgСпоред испански учени от Университета на Валенсия най-малко 34% от UV-лъчите преминават и през най-плътните чадъри, защото някои успяват да прихванат изцяло преките слънчеви лъчи, но не и т.нар. разсеяно излъчване, което прониква от различни страни.
За да изследват количеството проникващи лъчи, експертите поставили ултравиолетов датчик под чадър с диаметър 80 см и височина 1,5 м. Оказва се, че тъканта на чадъра спира прякото лъчение (до 95%), но част от разсеяното – около 60%! от общото количество UV-лъчи, все пак достига до кожата.
Испанските дерматолози напомнят, че наднорменото ултравиолетово облъчване не само покачва драстично риска от меланома, но и води до изгаряне, фотостареене на кожата, различни очни заболявания (особено катаракта), отслабване на имунната система и увреда на ДНК-структурите.
Атмосферата на Земята служи като естествен щит срещу вредното въздействие на ултравиолетовата радиация, но въпреки това специалистите препоръчват настойчиво да се използват всякакви възможни средства за защита от UV-лъчите: дрехи с дълги ръкави и дълги панталони или поли, шапка с голяма периферия, слънчеви очила, чадър, както и лосиони или кремове за слънцезащита. Освен това трябва да се избягва излагането на слънце в часовете между 11 и 16.
„Здравна поща“, i

/ материал на www.zdravnaposhta.net /

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+