Прана-сила от Космоса

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/06/handsprana.jpgДа пишеш статия за праната е като да пишеш статия за всичко. Не само за живота, смъртта,отвъдното и прераждането. Не само за планетата, а за Вселената и Вселените. Не само за микрокосмоса и земните недра, не само за религиите, вярванията, атеизма , науките …
Прана, ки, ци, руах, пневма, биоенерия – и още много имена за това, което движи промяната и за това, което бележи застоя в нас и извън нас.
Сериозната научна дефиниция за прана има няколко аспекта. Но най-общо това е фината енергия, която поддържа тялото живо и в състояние на добро здраве.
Тя поддържа целостта и функционирането на всеки предмет, парче минерал, едноклетъчно и на всички твари по йерархията. Също планетите и слънчевите системи. Където има някаква организация на материята, там има и прана. Т.е. навсякъде.
Индийското и китайското ( японското) названия показват и откъде основно идват тези древни познания.
Основен източник на прана е слънцето. Затова чиста прана може да бъде почерпена главно от слънчевата светлина, от въздуха и земята. Това са и най-чистите източници на прана. Както и големите , здрави дървета.
Водата поглъща прана от светлината, въздуха и земята, тъй като е в контакт с тях.
Растенията – от слънчевата светлина, въздуха, земята и водата.
Хора и животни – от същите източници и от храната.
Всичко живо в своите контакти помежду си обменя и прана. Хората също го правят постоянно, но несъзнателно. Защото на този етап сетивата, с които праната може да бъде усетена, не са развити.
Все пак праната може да бъде видяна – това са малките черно-бели точици и неправилни чертици които наблюдаваме във въздуха при слънчево време, особено при рaзфокусиран поглед.
Тя може да бъде и усетена с дланите и пръстите на ръцете.
Точно на това разчита лечението с прана.
Праната може да бъде излъчена от човек към всичко останало с лечебна цел. В последните десетилетия, дори век, в Европа , Америките и Австралия навлизат обновени древните учения, които с хилядолетия са били пазени в азиатските манастири. Ще спомена най-известните от тях – Рей-ки и Лечение с прана на Мастър Чоа Кок Сюи. Моите познания и лични впечатления почиват на второто.
“Когато ученикът е готов, учителят сам ще дойде.” Западният свят тръгна да изучава фините енергии и това е просто следващото стъпало в еволюцията ни. Векове сме ползвали жизнената енергия несъзнателно или по интуиция, като сме си нанасяли повече вреда, отколкото полза. От нежната майчина милувка до заканително размахания пръст , от молитвата до гневните проклятия , всички ритуални действия, всички езически вярвания, всички древни приказки, повечето суеверия са напълно обясними от енергийна гледна точка.
Явно е дошло време да понесем своята отговорност и да боравим и в това ниво на реалността съзнателно и с цялата възможна отговорност.
Защо познанията за жизнената енергия са насочени за практическо ползване най-напред в сферата на здравето? Болестта е най-сигурният признак за дисхармония. Тя носи страданието, което пък е двигател на духовна промяна. Когато човек бива лекуван с прана, много често на подсъзнателно ниво му се показва тази промяна, от която има нужда. И най-вече – получава подтик сам да се променя.
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/06/7-voprosov-prana.jpgНяколко думи за механизма на лечение с прана:
Диагностиката се извършва чрез сканиране с дланите на ръцете. Всички хора, които са пробвали по мои указания да усетят собственото си биополе, са успявали. Тази първа опитност е достатъчно убедителна, за да поиска човек да ползва и управлява това, което буквално “държи в ръцете си”.
“Болната” енергия се извлича, като дланта е на разстояние от физическото тяло. Това е много по-удачно и бързо действащо от контактния масаж. Ясновиждащ човек е споделял, че енергията променя “грозния” си цвят още в дланта на лечителя. След това тя бива извлечена от дланта му и разградена в съд с вода. По този начин се изключва опасността тази енергия да замърси друго място във физическия свят.
На изчистеното място се въвежда “здрава” енергия, която се черпи от космоса. При правилна работа енергийната система на лечителя не само че не се изчерпва, а се развива. Така че той винаги е в много добро състояние.
Работата с различни цветове прана дава възможност за по-добри и бързи резултати при различните заболявания. Възпаление, открита рана, пречистване на кръвта, лечение на късогледство, страхова невроза … към всяка болест се подхожда по различен и възможно най-ефективен начин.
Работата от разстояние е дори по-лесна , отколкото ако пациентът е в същата стая.
В началото на лечението винаги се ползва Призив, чрез който се осигурява помощта на по-висши същности. Пациент и лечител са закриляни и напътствани.
В края на лечението лечителят прекъсва връзката с пациента. Така енергията остава при пациента . Мисля, че това прекъсване има и друг важен аспект, най-вече за самостоятелната духовна промяна (промяна на кармата) на болния човек.
Лечителят най-напред научава как да се изчиства от болната енергия и как да се предпазва от негативни енергии.
Единствено с прана могат да се лекуват напълно и трайно зависимостите от алкохол, дрога, цигари и др. Причината – тази зависимости са заседнали във фино-енергийната структура и няма как да бъдат извадени с химически средства.
Лечението с прана може да се практикува паралелно с всякакъв друг вид лечение. То е холистично само по себе си, защото изчиства цялото физическо тяло и фините енергийни тела.
“Истински лекар е онзи, който може да намери някакво сигурно средство против трудно лечимите, или по-право неизлечимите днес болести: туберкулоза, проказа и тем подобни. Истински лекар е онзи, който може да намери сигурно средство против всички нещастия. Достатъчно е този лекар да бутне един ключ в организма на болния, за да оздравее той моментално.”

Учителят Дънов
Из Спасителни положения, Лекция, 16 март 1927 г.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+