Слънцестоене- момент на сила

Слънцестоене– означава, че Слънцето се намира най- далеч от екватора и денят и нощта стават приблизително равни по времетраене.rawnodenstwie В годината има два такива момента: 22 юни и 22 декември. Така казват астрономите. Тази година лятното слънцестоене ще настъпи на 21 юни в 07:24 часа българско официално време. Това каза Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН).

Слънцето е древен символ, един от основните в човешката цивилизация. То е източник на живот, обожествявано е от всички култури и неговият символ – огънят, е задължителна част от всички човешки ритуали, както и изобщо от живота на човека. Няма народ, който да не е свързал най- дългия ден в годината с обреди, гадаене и молитви за здраве и сила на хората.

В Ирландия е традиция да се чества денят на Св. Джон ( St. John Day ). Подобно на Нощта на лятното слънце и тогава се палят огньове за пречистване и обновление.
Много популярна е сбирката на Стоунхендж. Според последните изследвания този паметник представлява гигантски слънчев часовник и е строено с тази цел – да бъде място именно на култа към Слънцето. И днес там се събират хора от цял свят да изпратят Слънцето в апогея му и да отправят молитвите си. Всички, които вярват в енергията на най- дългото лятно слънце се стичат на Стоунхендж.
Скандинавците също имат празник в този ден. Нощта на лятното слънце ( Midsummer Eve ) е със значение в днешни времена подобно на Коледа и се отбелязва повсеместно с големи празненства във всички Скандинавски държави. През деня жените се окичват с венци от цветя и танцуват около т. нар. Майско дърво ( Maypole ). Вечерта се палят огньове, които да пречистят хората, има традиционна храна, музика, танци.
В Испания, в Сарагоса, се празнува Денят на Сан Хуан. Отново се палят огньове, които се и прескачат има фойерверки и всенародно веселие.
На Изток също се празнува Лятното слънцестоене – приема се за празник на Ян енергията – мъжкото начало в света. В Китай се палят огньове и към предците се отправят молитви за закрила. От този ден обаче Ян намалява и се трансформира в Ин, която има своя апогей през зимното слънцестоене. В китайската традиция се слага акцент именно на трансформациите на енергиите.
У нас традицията не е с по- различен характер – езическото се вплита в християнското. Край Старосел, древно тракийско култово селище, се извършват ритуали в чест на Майката Земя и нейния син – Богът Слънце. Освещава се храна, течности като вино, мед, зехтин и се отправят молитви за закрила и здраве.
Периодът около Лятното слънцестоене е изключително мощен, наситен с нарастваща, стабилна енергия. Периодът е и силно лечебен, тъй като се характеризира с интензивно поглъщане и усвояване на енергията. Използвайте този момент от годината, този миг, за да се заредите с енергия. Той спомага за билко и цветолечение, за хидротерапия. Може да окаже въздействие и върху  труднолечими болести. Концентрирайте се върху личното и духовното си развитие, материалния просперитет и благополучие, жизнеността и виталността ви, както и самоизцелението, здравето и растежа. Специалистите по езотерика съветват : на този ден можете да си позволите да направите по-големи лични планове за своето бъдеще. Новият сезон трае до есенното равноденствие, когато е време за равносметка.
Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо около 21 юни Зимното слънцестоене слага началото на зимата.
Така или иначе Слънцестоенето е природно явление и знак, че настъпва нов сезон, който ще донесе нови емоции за всички хора. Дали този природен момент има мистична сила никой не може да твърди, но едно е сигурно: той донася светлината в природата и домовете, води светлите сили на Земята и уверението на хората, че след нощта идва светлото утро…

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+