Зимно слънцестоене

Слънцестоене-означава,че Слънцето се намира най -далеч от екватора   и денят и нощта стават приблизително равни по времетраене.В годината има два такива момента-22 юни и 22 декември-така казват астрономите.Зимното слъцестоене слага началото на зимата.rawnodenstwie
В старогръцката митология се смята, че това е времето, когато Персефона слизала при своя съпруг –богът на подземното царство Хадес и прекарвала при него 4 месеца в годината.
Това отключвало тъгата на нейната майка – богинята на плодородието Деметра. Мъката на богинята се разпростирала по цялата Земя и довеждала зимата.
Тази година 2015 г. астрономическата зима започна на 22 декември в 06:47ч. българско време. Това е и моментът, в който денятзапочва да расте , а нощта да намалява.
Във всяка култура на този природен феномен -Равноденствие- се отделя особено внимание.В много страни се правят карнавали и обреди,свързани най-вече със земеделието.
У нас се е вярвало ,че на Зимно слънцестоене започва прераждане и обновяване на светлина, на Слънцето и като символ на тази промяна се възприемал огънят.Ето защо имало ритуал да се пали огън на открито в деня на Зимното слъцестоене.Хората мислели, че в този момент огънят е свещен . Можел да дари сила и живот на Слънцето, което започвало тогава своето прераждане.В дома се слагали светлини , за да помогнат на на деня да порасне.
В миналото този ритуал се изпълнявал след , който се приемал за граница между Старата и Новата година .Вярвaло се , че денят има магическа сила и затова се използвал за гадания и предсказания за бъдещето на дома и семейството.
Така или иначе-Слънцестоенето е природно явлние и знак, че настъпва нов сезон, който ще донесе нови емоции за всички хора.Дали този природен момент има мистична сила-никой не може да твърди , но едно е сигурно-той донася светлината в природата и домовете, води светлите сили на Земята и уверението на хората, че след нощта идва светлото утро…

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+