Силата на солта

 

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/06/himlajska-sol-500-pat-kam-zdraveгхгх.jpgЗа лечебната сила на солта се знае от хилядолетия. Солта има антибактериално, противогъбично и противовъзпалително действие. А от повече от 150 години солта за използва като метод на лечение, особено популярен с Източна Европа и Русия. Този метод на лечение се нарича халотерапия.

Името идва от старогръцката дума halos, което означава сол. При халотерапията пациентите влизат в солни пещери или изкуствено създадени солни стаи и престояват там за определен период, за да дишат въздуха в стаята.

Въздухът в тези солени стаи и солени пещери е толкова полезен, защото е богат на отрицателни йони, които неутрализират положителните йони на тялото ни и спомагат за създаване на баланс. Смята се, че отрицателните йони имат пречистващ ефект

Освен това отрицателните йони помагат при стрес, хронична умора, нервност и раздразнителност. В резултат на това халотерапията прави хората по-енергични, дори по-щастливи. Смята се, че редовното посещаване на солни стаи подобрява цялостното здравословно състояние.

Халотерапия – кога помага?

Халотерапията има широко приложение за лечение на кожни болести и заболявания на дихателните пътища. Положително действие има при;

Хроничен бронхит
Астма
ХОББ (хронично обструктивна белодробна болест)
Синузит
Тютюнджийска кашлица и обикновена кашлица (възникнала вследствие на настинка/ грип)
Сенна хрема
Вирусни инфекции
Настинка и грип
Акне
Псориазис
Екзема
Някои видове дерматит

Как протича една процедура по халотерапия?

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/06/цжцж.jpegХалотерапията се провежда най-често с изкуствено създадени солни стаи. В тях се влиза с хавлиени роби, предоставени на място и с калцуни или чехли за еднократна употреба. Когато влезете в солната стая, единственото, което трябва да направите е да се отпуснете и да дишате полезния „солен“ въздух.

Престоят в една такава солна стая е между 45 и 60 минути.

В зависимост от причината да посещавате солните стаи (за релакс, заради болест, за лечение на хронично заболяване) се препоръчват различен брой процедури. Това, което е сигурно е, че няма как да предозирате. След като се излекувате с помощта на халотерапията, е добре веднъж на няколко месеца да посещавате профилактично солните стаи.

Много спацентрове в България имат такива солни стаи. Можете да се напрвите дневен профилактичен релакс и да се заредите със  здраве, енергия, свежест.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+