Кока Кола и Пепси в битка

Coca-Cola е най-известнкокаколаата газирана безалкохолна напитка, предлагана по целия свят. Изобретена е като смес от вино и кокаин от фармацевта Джон Пембъртън и в началото дори е продавана само срещу 5 цента като лекарство срещу главоболие. Приживе Пембъртън не забелязва какво може да му донесе напитката и продава своите дялово в компанията на Кандлер- човек с добър търговски нюх, които малко по-късно става пълен собственик Кока Кола.
Малко след появата на колата, друг фармацевт- Брадхам- прави напитка с името ,,Питието на Брад”и започва да я продава в своята аптека. В тази напита напитка няма кока или кофеин. Съдържа ензим, който подпомага храносмилането. По вкус прилича на колата и по тази причина е наречена Pepsi Co.
От онези дни до днес Кока Кола и Пепси са марки, които са в постоянна конкуренция и това е особено забележимо в маркетинга и дистрибуцията. И двете напитки имат почти еднакъв вкус, но се различават по силата на марката. Всички знаем, че надмощие има Кока кола, която е една от най-скъпите марки в света, а Пепси е с почти 6 пъти по ниска цена. С какво може да се обясни това, особено в началото на така наречената ,,кокс война”в 50-те години.
Кока кола поставя в основат на своята реклама:
– Коледа
– Америка
– магията
– Насладата от живота
– Дядо Коледа
– историята
– семейството
Фирмата не привличат известни личност-,,звезди” за разлика от Пепси, която включва в рекламата си:
– Дейвид Бекъм
– Бритни Спиърс
– Кристина Агилера
– младото поколение
– футбол
– енергия
– свежест
– кина

Е, вече се досещате: Кока Кола използва вечни човешки ценности- семейството, Коледа, героите от миналото и нашето време. И докато младите хора растат и се променят, а с тях и техните предпочитания, то Кока Кола подкрепя ценности, създадени и поддържани от хората във времето.
Пепси разбира, че губи битката, но войната не е свършила между компаниите и ето защо все повече се насочва към използването на етични ценности в рекламите си: срещу замърсяването, за спорта и био продуктите.
Ще успее ли Пепси да привлече вниманието на повече потребители и дали ще се пребори с влиянието на Дядо Коледа- времето ще покаже. Ако това се случи- Пепси ще изпревари Кока Кола.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+