Кока Кола и Пепси в битка

Coca-Cola е най-известната газирана безалкохолна напитка, предлагана по целия свят. Изобретена е като смес от вино и кокаин от фармацевта Джон Пембъртън и в началото дори е продавана само срещу 5 цента като лекарство срещу главоболие.Приживе Пембъртън не забелязва какво може да му донесе напитката и продава своите дялово в компанията на Кандлер-човек с добър търговски нюх, които малко по-късно става пълен собственик Кока Кола.
Малко след появата на колата , друг фармацевт-Брадхам -прави напитка с името,,Питието на Брад”и започва да я продава в своята аптека.кокаколаВ тази напита напитка няма кока или кофеин.Съдържа ензим, който подпомага храносмилането .По вкус прилича на колата и по тази причина е наречена Pepsi Co.
От онези дни до днес Кока Кола и Пепси са марки, които са в постоянна конкуренция и това е особено забележимо в маркетинга и дистрибуцията.И двете напитки имат почти еднакъв вкус , но се различават по силата на марката.Всички знаем , че надмощие има Кока кола, която е една от най-скъпите марки в света ,а Пепси е с почти 6 пъти по ниска цена.С какво може да се обясни това, особено в началото на така наречената,,кокс война”в 50-те години.
Кока кола поставя в основат на своята реклама:
– Коледа
– Америка
– магията
– Насладата от живота
– Дядо Коледа
– историята
– семейството
Фирмата не привличат известни личност-,,звезди” за разлика от Пепси, която включва в рекламата си:
– Дейвид Бекъм
– Бритни Спиърс
– Кристина Агилера
– младото поколение
– футбол
– енергия
– свежест
– кина

Е, вече се досещате:Кока Кола използва вечни човешки ценности-семейството, Коледа,героите от миналото и нашето време.И докато младите хора растат и се променят , а с тях и техните предпочитания, то Кока Кола подкрепя ценности, създадени и поддържани от хората във времето.
Пепси разбира, че губи битката, но войната не е свършила между компаниите и ето защо все повече се насочва към използването на етични ценности в рекламите си:срещу замърсяването, за спорта и био продуктите.
Ще успее ли Пепси да привлече вниманието на повече потребители и дали ще се пребори с влиянието на Дядо Коледа-времето ще покаже.Ако това се случи-Пепси ще изпревари Кока Кола.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+