Вратата

Какво би станало, ако домовете ни нямаха врати ?
врататрррЕдна легенда разказва за цар Траян, който имал магарешки уши и всички в царството му знаели това. Той бил много тъжен. За да го запази от тази лоша известност извън царството му, Бог направил така, че планината, която се издигала около Траяновите земи да ги огради още по-плътно и направил само една врата, която се пазела от стража, за да контролира движението в и извън царството на Траян. Днес у нас има крепост, близо до град Костенец , която наричат Траянова врата и с нея е свързана тази легенда.
И така- вратата е елемент от затворено пространство, чрез който се ограничава проникването в него.
Първобитните хора, които обитавали пещери започнали да ги затварят с големи камъни, за да се предпазят от врагове, животни и за да запазят топлината в помещението.
Библията разказва, че когато Дева Мария и Магдалена полагат тялото на Христос в пещерата, те я затварят с голям камък.
 Говори се, че египтяните първи започнали да изработват истински и подвижни врати от маслиново дърво или кедър. А вратите за Соломоновия дворец били най-съвършени. Заключвали ги с брави от месинг и желязо. Ключовете им били украсени с перли, злато и сребро. Бедните от онези времена- просто нямали врати, а завеси, които скривали от външни погледи помещението на дома.вратамммм
В Древна Гърция първоначално хората заключвали вратите си като ги връзвали по сложен начин
с въжета . Сложните възли се знаели само от собственика и тъй като се вярвало, че са прокълнати, отвързването на възлите носи нещастие- никой не се опитвал да преодолее препятствието врата. Но хората се замогвали и започнали да имат ценности. Това наложило вратите да се правят от метал и да бъдат заключвани не с ,,въжета-ключ”, а с нещо по-солидно. Измислили заключващо устройство: обикновено резе- греда от вътрешната страна на вратата и голяма кука, служеща за ключ с размер на земеделски сърп. Той се пъхвал в дупка през вратата и избутвал резето встрани. Големият ключ можел да бъде използван и като оръжие срещу крадците.
 врата вратааа вратацццц

В Древен Рим използвали постигнатото от народите преди тях за запазване на дома. Те имали масивни врати, а бравите им се заключвали с ключовете от бронз. Богатите пазели своите ценности в специални сандъчета, които се заключвали, а ключетата си носели като пръстени на пръста си.
Във времето на Средновековието, когато имало много замъци на рицари и постоянни походи в Светите земи, производството на вратите се усложнило, а занаятчиите трябвало да заплащат пари за благотворителност при изработване на всяка врата-наричани,,Пари за Бог”

вратагбгбгбЕпохата на ,,рококо”започва да създава монументални врати, изработени с финес и богато украсени.
Едва в 60те и 70те години на 20 век се появяват вратите за масова употреба така, както днес ги познаваме.
Производството на врати е подчинено на идеята да запазва дома от посегателство. Отключването им да бъде бързо и лесно за собствениците, а сложно за недоброжелатели.
Днес има много народни мъдрости и крилати фрази, в които думата ,,врата” има скрит и дълбок смисъл.
Ако съдбата ти затвори вратата, влез през прозореца!вратата
Когато съдбата почука на вратата ти, не се прави, че те няма в къщи- ще те намери!
Законът е врата през полето: будалите минават през вратата, тарикатите цепят през полето.
Когато Бог ти затваря една врата, отваря ти друга!

/ по материали от масовия печат /


Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+