Вратата

Какво би станало, ако домовете ни нямаха врати ?
врататрррЕдна легенда разказва за цар Траян, който имал магарешки уши и всички в царството му знаели . Той бил много тъжен от това . За да го запази от тази лоша известност извън царството му, Бог направил така, че планината, която се издигала около Траяновите земи да ги огради още по-плътно и направил само една врата, която се пазела от стража, за да контролира движението в и извън царството на Траян. Днес у нас има крепост, близо до град Костенец , която наричат Траянова врата и с нея е свързана тази легенда.
И така- вратата е елемент от затворено пространство, чрез който се ограничава проникването в него.
Първобитните хора , които обитавали пещери започнали да ги затварят с големи камъни, за да се предпазят от врагове, животни и за да запазят топлината в помещението.
Библията разказва, че когато Дева Мария и Магдалена полагат тялото на Христос в пещерата , те я затварят с голям камък.
Говори се , че египтяните първи започнали да изработват истински и подвижни врати от маслиново дърво или кедър. А вратите за Соломоновия дворец били най-съвършени. Заключвали ги с брави от месинг и желязо.Ключовете им били украсени с перли, злато и сребро. Бедните от онези времена- просто нямали врати , а завеси, които скривали от външни погледи помещението на дома.вратамммм
В Древна Гърция първоначално хората заключвали вратите си като ги връзвали по сложен начин с въжета . Сложните възли се знаели само от собственика и тъй като се вярвало, че са прокълнати, отвързването на възлите носи нещастие -никой не се опитвал да преодолее препятствието врата. Но хората се замогвали и започнали да имат ценности . Това наложило вратите да се правят от метал и да бъдат заключвани не с ,,въжета-ключ”, а с нещо по-солидно-било измислено заключващо устройство: обикновено резе- греда от вътрешната страна на вратата и голяма кука, служеща за ключ с размер на земеделски сърп. Той се пъхвал в дупка през вратата и избутвал резето встрани. Големият ключ можел да бъде използван и като оръжие срещу крадците
врата вратааа вратацццц

В Древен Рим използвали постигнатото от народите преди тях за запазване на дома.Те имали масивни врати, а бравите им се заключвали с ключовете от бронз. Богатите пазели своите ценности в специални сандъчета, които се заключвали , а ключетата си носели като пръстени на пръста си.
Във времето на Средновековието, когато имало много замъци на рицари и постоянни походи в Светите земи, производството на вратите се усложнило, а занаятчиите трябвало да заплащат пари за благотворителност при изработване на всяка врата-наричани,,Пари за Бог”

вратагбгбгб

Епохата на ,,рококо”започва да създава монументални врати, изработени с финес и богато украсени.
Едва в 60те и 70те години на 20 век се появяват вратите за масова употреба така, както днес ги познаваме.
Производството на врати е подчинено на идеята да запазва дома от посегателство.Отключването им да бъде бързо и лесно за собствениците а сложно за недоброжелатели.

врататаДнес има много народни мъдрости и крилати фрази, в които думата ,,врата” има скрит и дълбок смисъл.
Ако съдбата ти затвори вратата, влез през прозореца!
Когато съдбата почука на вратата ти , не се прави, че те няма в къщи- ще те намери!
Законът е врата през полето: будалите минават през вратата, тарикатите цепят през полето.
Когато Бог ти затваря една врата , отваря ти друга!

/ по материали от масовия печат /

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+