Селфито

,,Селфи ” е нова дума, която нахлу в българския речник заедно с навлизането на смартфоните и техните огромни възможности . Селфи е   снимаката, обикновено еднократна, която може да направи този, който държи апарата, а  после я поставя в социална медия или сайт, или блог.

За първо селфи се приема снимка,  направена през 1839 година, което не е съвсем скоро, както забелязвате.

Още по-любопитно е, че се приема, че първата тийнейджърка,  направила селфи е дъщерята на император Николай II- Анастасия, за чията злощастна съдба знем всички. Цялото семейство е екзекутирано през 1918 година в Русия, но се носят легенди, че именно  Анастасия вероятно е оцеляла.

След 2014 година селфито става много популярно, защотото новите телефони позволяват това да става лесно, бързо и качествено, а и различни сайтове в интеренет допринесоха за това като честичко обявяваха конкурси за селфи.

Селфи-манията обаче вече се е превърнала за някои хора е проблем, а  Асоциацията на американските психиатри официално е обявила, че снимането на селфита е психично заболяване и дори му е дала име:,, selfitis “

Науката всъщност потвърди онова, за което се говори отдавна – че постоянното самоснимане издава проблеми със самочувствието и неспособност за овладяване на чувството на самота.

Тези хора просто се снимат. Те дори не разпространяват тези селфита. Снимат, гледат се трият….снимат, гледат се , трият…..

След направени наблюдения психолозите определили три етапа, в които се проявява това заболяване;

1. Граничен селфитис:  човекът си прави минимум три селфита на ден, но не ги публикува

2. Остър селфитис: човекът започва да  се снимат поне  три или повече пъти дневно и започва да публикуват снимките

3. Хроничен селфитис: /сериозната фаза на заболяването/ правене на селфита по всяко време на деня, повече от шест пъти на ден и публикуването им.

Прави впечатление, че най-податливи на тази мания са младите хора.

Не са малко вече и ситуациите, когато се стига до смъртни случаи в името на ,,най-шашавото” селфи или за да се печели награда в конкурс за селфи. За съжаление отново тези тъжен резултати  са сред  деца от тийнейджерска възраст.

А Вие? – в коя фаза сте….

Или сте човек на място, въпреки лъскавите капани на модерния свят….

Бъдете здрави!

/по материал на електронни медии и масов печат/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+