Храната на японските дълголетници

Това е един интересен материал, който показва как се хранят хората в Япония на острова на дълголетниците- Окинава.
Може да Ви хареса и да решите да съобразите храненето си този начин, още повече, че няма да пълнеете и ще се чувставате леко и приятно, липсва усещаането за ,,вълчи ” глад. Диетата става извстна, когaто след проучвания е установено,  че на този остров най-много са най-старите хора света.
В основата на храненето на тези хора са предимно зеленчуци и плодове, риба, кафяв ориз, тофу, сладки картофи и няколко чаши зелен чай на ден.
Рядко месо.
Никога мляко и млечни продукти.
Важното в диетата:
1. Не се преяжда! Един от главните принципи в тази диета е да се яде до достигане на 80 % наяждане, след което да се изчака 20-25 минути.
2. Яде се преди всяко хранене лека супа (без запръжка). Окинавците консумират супа мисо. Супата засища, а е нискокалорична. По този начин се намалява желанието за преяждане на по-късен етап.
3. Особено препоръчителни са зелено-листните зеленчуци, плодовете, тофу, кафявият ориз и зеленият чай.

Примерно дневно меню:

Закуска – пълнозърнести палачинки с боровинки; чаша зелен чай

Междинно хранене – ябълка

Обяд – сладко –кисело тофу; аспержи на пара (ли други зеленчуци на пара); зелена салата, овкусена с лимонов сок и студено пресован зехтин); печени сладки картофи

Междинно ядене – плод по избор

Вечеря – супа мисо (или зеленчукова супа по избор), риба на пара с гарнитура макарони

Плюсове на диета „Окинава”:

 В редица научни изследвания избягване на преяждането и ежедневното калорийно ограничение се свързват с по-дълга продължителност на живота. Намалява риска от множество заболявания, свързани с наднорменото тегло и нездравословното хранене (ядене на пържено, храни с транс мазнини и пр.Включва всички групи храни в един балансиран хранителен режим. Консумират се и особено полезните омега 3 мастни киселини и протеини (чрез рибата и студено пресования зехтин). Базирана е на научни изследвания върху здравето и дълголетието на хората, живеещи с този режим на хранене (окинавците).Може да се превърне в начин на живот.

Минуси на диетата „”.

Не препоръчва ежедневно спортуване. Доста от храните се намират трудно в България. За българите, които по начало консумират доста мляко и млечни произведения, както и десерти, може да се окаже трудна за спазване.

Ако обичате да се храните често и малко с растителна храна- това е вашата диета за дълъг и здравословен живот.

 /  по материал на ,, Здравословно хранене като начин на живот” /

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+