Великденски легенди

Най-яркият символ на Великденския празник са оцветените , ,,писаните “яйца.
Има различни легенди, които обясняват защо се боядисват яйца на Великден.великдддд
1. Докатo Исус бил в адски мъки на кръста, неговите врагове го замеряли с яйца. Но щом те докосвали тялото му, мигом се оцветявали в червено от кръвта му. В чест на това чудо,  на Великден хората започнали да боядисват яйца.
2. Друга легенда казва, че когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Кръвта му се стичала върху яйцето и го оцветила в червено. Оттук иде обичаят първото яйце се боядисва в червено, а най-възрастната жена в семейството да взима първото червено яйце и с него да чертае кръст по челата на децата за здраве, а после да го заравя в нивата за плодородие, или просто да го запазва и след година време да го чупи и по него да гадае за следващата година.
3. Някои хора казват, че Мария Магдалена отишла при император Тиберий, за да му разкаже за възкресението на Иисус. Тя поднесла на владетеля червено яйце с думите: ,,Христос воскресе!”. От този ден всички вярващи християни започнали да правят така : да оцветяват яйца и да се поздравяват по този начин.
4. Разправят, че Дева Мария се опитала да подкупи палачите на Исус с кошница яйца, за да не бъдат жестоки с него. Една сълза от очите й паднала върху яйцата и те се обагрили в чудни цветове.
5. Мария Магдалена отишла в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла. Яйцата, които си носела за обяд, светнали във всички цветове на дъгата.
Днес яйцето е религиозен символ, втъкан в бита ни. Някои християни виждат в него олицетворение на пещерата, гробница на Христос, чийто камък той отместил, а червеният цвят като символ на кръвта на Исус, синият цвят на непорочността, виолетовият на кръст, зеленият цвят на учениците на Исус, а жълтият като символ на Бог.
Нашите баби са били добри химици и са добивали цветните си бои от билки. Риганът е бил равен на червен цвят, копривата на зелен, орехите на жълт, а смрадликата на оранжев.
По традиция яйцата се боядисват в четвъртък преди Великден. Ако тогава не смогнем, в краен случай в събота сутрин преди Великден.
На Великден най-здравото яйце, което оцелее след битката, викат му борец или борак. то се пази.
Шоколадовите яйца се повяват в края на 18 век, а пластмасовите се раждат едва през миналия век, някъде около 1960.
Най-традиционният начин за изписване на яйцата по нашите земи е с восък. Първо се нашарва яйцето със свещ, чак после се боядисва. Където е останала следата на восъка, боята не хваща, а боядисаните яйца след като изсъхнат се обтриват с памучен плат напоен с олио. Яйцата лъщят красиво, но тази процедура има и друга подидея – така се запечатват порите на черупките и боядисаните яйца да  издържат по-дълго.
Днес оцветете Великденските яйца !

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+