Великденски легенди

Най-яркият символ на Великденския празник са оцветените-,,писаните “яйца.
Има различни легенди, които обясняват защо се боядисват яйца а Великден.великдддд
1.Докатo Исус бил в адски мъки на кръста, неговите врагове го замеряли с яйца.Но щом те докосвали тялото му, мигом се оцветявали в червено от кръвта му.В чест на това чудо-на Великден хората започнали да боядисват яйца.
2.Друга легенда казва, че когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Кръвта му се стичала върху яйцето и го оцветила в червено. Оттук иде обичаят първото яйце се боядисва в червено, а най-възрастната жена в семейството да взима първото червено яйце и с него да чертае кръст по челата на децата за здраве, а после да го заравя в нивата за плодородие, или просто да го запазва и след година време да го чупи и по него да гадае за следващата година.
3.Някои хора казват , че Мария Магдалена отишла при император Тиберий , за да му разкаже за възкресението на Иисус.Тя поднесла на владетеля червено яйце с думите,,Христос воскресе!”.От този ден-всички вярващи християни започнали да правят така- да оцветяват яйца и да се поздравяват по този начин.
4.Разправят ,че Дева Мария се опитала да подкупи палачите на Исус с кошница яйца, за да не бъдат жестоки с него. Една сълза от очите й паднала върху яйцата и те се обагрили в чудни цветове.
5.Мария Магдалена отишла в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла.яйцата, които си носела за обяд, светнали във всички цветове на дъгата.
Днес яйцето е религиозен символ, втъкан в бита ни. Някои християни виждат в него олицетворение на пещерата, гробница на Христос, чийто камък той отместил, а червеният цвят като символ на кръвта на Исус, синият цвят на непорочността, виолетовият на кръст, зеленият цвят на учениците на Исус, а жълтият като символ на Бог.
Нашите баби са били добри химици и са добивали цветните си бои от билки. Риганът е бил равен на червен цвят, копривата на зелен, орехите на жълт, а смрадликата на оранжев.
По традиция яйцата се боядисват в четвъртък преди Великден. Ако тогава не смогнем, в краен случай в събота сутрин преди Великден.
На Великден най-здравото яйце, което оцелее след битката, викат му борец или борак. то се пази.
Шоколадовите яйца се повяват в края на 18 век, а пластмасовите се раждат едва през миналия век, някъде около 1960.
Най-традиционният начин за изписване на яйцата по нашите земи е с восък. Първо се нашарва яйцето със свещ, чак после се боядисва. Където е останала следата на восъка, боята не хваща, а боядисаните яйца след като изсъхнат се обтриват с памучен плат напоен с олио. Яйцата лъщят красиво, но тази процедура има и друга под-идея – така се запечатват порите на черупките и боядисаните яйца издържат по-дълго.
Днес оцветете Великденските яйца !

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+