Смартфон или Айфон

айфон333
смартфон
айфон
айфон

Нашите ученици вече имат последните средства за комуникация- Айфон или Смартфон. Някои родители понеже държат да бъдат в крак с развитието на технолгоиите, след като си купят нов и модерен телефон-подаряват на децата си ,,остарелия”. Така в ръцете на учениците се оказват уреди, които имат много възможности. Част от децата знаят как да ги използват за нещо по-важно от разговори във Вайбар или Скайп, но други- само си губят времето с тях като си играят игрички, които на практика не им дават никакви нови и образователни знания.
Та като гледах в ръцете на част от моите ученици тези ,,модерни джаджи”-ги попитах:,,Айфон ли е това или смартфон , което имат”. Малчуганите ми отговаряха с гордост какво притежават, но като поисках да ми кажат каква е разликата между едното и другото устройство- те вдигаха рамене.
А вие- уважаеми възрастни- знаете ли какво е СМАРТФОН и какво АЙФОН?
Първо се появява Смартфонът. През 1994 година се появяват тези сложни телефони с много възможности- провеждане на разговори, изпращане на имейли, гласови съобщения, адресна книга, календар с опции за планиране на дейности. Имат сензорен екран и часовник. Първите бройки, които се произвеждат тогава надхвърлят своето време и не могат да получат популярност, защото мрежата не е готова- няма бързи мобилни връзки, браузъри и приложения.
2000та година дава старт на това устройство, което Компанията ,,Ериксон” доусъвършенства и пуска на пазара с името ,,смартфон”. Моделът Р380 има операционна система Symbian .Той е комбинация между телефон и цифров помощник, поддържа уебраузър , има сензорен екран.
През 2007 година компанията ,,Епъл”- показва своя Айфон. Той има всичко, което може да има един компютър. Може да се използва интернет, електронна поща. Разполага с възможности за видео и аудио записване и възпроизвеждане.
В момента има 7 модела Айфон , като всеки един от тях е с все по-добри характеристика на своите възможности.
Айфон 3 има 3джи мрежа и джипиес.
Айфон 4-вече има 2 камери и гласов контрол, двуядрен процесор.
Айфон 5-излиза през 2012г.Той има още по-бърз процесор и още по-добра камера.
Айфон 6 е последният модел и логично той има още по-добри технически характеристики .
Олекотен, но с по-голям капацитет на процесора. Покритие против отпечатъци върху екрана. Камера с много възможности и автоматично стабилизиране на изображението. Разпознаване на лица. Възможности за аудио и видеозаписи. Мобилна и безжична връзка. Вградена батерия с удължен режим на работа и бързо зареждане….
Последният модел-7ца- Айфон бе посрещнат от потребитлите с голям интерес, но за съжаление вероятно той има някакъв дефект, тъй като са няколко случаите, когато апартът гръмва в ръцете на клиента, защото по време на разговор батерията се самозапалва. Казват, че APPLE в момента работи по изясняване и отстраняване на проблема.
Е, това са двата апарата, с които компаниите- техни създатели и производители са в конкуретна битка на пазара.
Уверихте се, че те имат много възможности.
Голяма част от хората си ги купуват,  без дори да използват всичките им опции. Защо е необходимо това?
Не е ли по-удобно да имаме апарат, който прави това, което искаме?
Или само,  за да сме в крак с времето даваме средства за нещо, което не използваме напълно.
Аз имам Айфон. Ползвам голяма част от възм0жностите му, но ми трябваше време, за да свикна да работя с него, за да премина от GSM към този всеможещ малък компютър iRhone.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+