Цветотерапия за добро здраве

От стари времена хората са разбрали, че цветовете окaзват въздействие върху психофическото състояние на човешкия организъми затова са правили опити да лекуват с тях различни заболявания.%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82
Известна със своето цветово лечение е Индия, в която хората открили, че слънчевата светлина най-слабо влияе на тялото, когато то е покрито от пъстри, цветни дрехи. Не случайно в тази страна облеклата на хората и днес сияят  от багри.
В Европа, когато през 19 век се появили трудовете на лекарите от Франция- Пото, Жуар, Поег и Плезантон за здравосолвната сила на цветовете,  хората разбрали и започнали да търсят специалисти по цветотерапия. И днес вече в Европейските страни се знае, че има над 300 болести, които биха се повлияли от силата на цветовете.
Алберт Айнщайн казвал, че във

всичките си форми материята се състои от енергийни светлинни вълни. Широко разпространено е мнението, че светлината въздейства само на чувствителните клетки на роговицата на окото и чрез нервните влакна, преминаващи от очната ябълка към мозъка, оказват влияние върху нервната система. В действителност цветът може да се възприема с цялата повърхност на кожата, особено от онези участъци, където са разположени биологично активните точки. При това всяка от тези точки, отговаряща за една или друга система в организма или пък за някой конкретен орган, реагира различно силно на всеки цвят: енергията в нея ту се активира, ту се задържа.
Любопитно е, че седем центъра на човешката енергия, които са свързани с основните ендокринни жлези, са обагрени във всичките цветове на дъгата – от червен до виолетов. Тези цветове, както и техните оттенъци, се използват за лекуване на заболявания.
От древни времена хората свързвали червения цвят с жизнената сила. Той символизира енергията и мощта на създаването. В психологически план действа тонезиращо. Помага за спирането на възпалителни процеси. Облекчава  сковаността на ставите. Ако червеният цвят насища всяка обстановка около вас обаче, за съжаление това може да предизвика раздразнителност.При бързо умора и постоянна сънливост може да украсите стаята, в която работите, с нещо червено, да окачите картина с преобладаващо червени тонове или просто да сложите  на бюрото си някакви яркочервени канцеларски материали. Това ще подобри настроението ви, ще успокои нервите, ще повиши работоспособността и жизнения Ви тонус.
Оранжевият цвят помага на хора, които имат проблеми с храносмилателната система, както и на тези, които имат проблеми с ендокринните жлези или често изпадат в депресивни състояния. Оранжеви пердета в дневна и столова, ще направят страдащите по-спокойни и ще подобрят апетита им към всички храни.
Жълтият цявт го определят като ,,санитар” на организма. Той има въздействие върху проблемни черен дроб, далак, отделителна система. Подпомага движението на течностите в организма. Придава яснота на мисълта и дава много енергия на организма.
Зеленият цвят има действие върху всички органи, разположени в гръдния  кош. Създава психическа стабилност. В него се съдържат жълто и синьо. Обградете се с възможно повече зеленина у дома и навсякъде, ако искате да чувствате бодрост и тонус , а тежестатт в гърдите Ви  ще намалее.
Син цвят. Той има въздействие върху скелета и по- точно: гръбначния стълб, както  и при възпаление на носа. Той облекчава мигрената, ако насища обстановката, в която се намира страдащият.
Виолетов цвят облекчава- вътрешни възпаления.
Всички други цветове също допринасят за доброто състояние на човешката психика и физика. Даже самите Вие може да почувствате сред каква цветова гама около вас се усещате най-бодри и жизнени. Ако откриете Вашите цветове- дайте им място в своя живот.

           /по материали от масовия печат/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+