Еньовден иде!

Еньовден се чества на 24 юни.В полунощ срещу Еньовден небето се отваря – стават чудеса, но и черни магии. Сънищата са пророчески. От мястото, където има заровено богатство, излиза син пламък. Звездите слизат на земята и се къпят в застиналите вълни на морето.еньов
Вярва се, че на този ден, преди да “тръгне към зима”, слънцето се окъпва в изворите и реките и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада от него, е с особена магическа сила. Затова през тази нощ водата в реките и кладенците на този ден е лечебна и магическа, а когато изгрява, огненият диск “трепти” и “играе”. Хората вярвали,че който види това, ще бъде здрав през цялата година.
В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва. А, за сте здрави през цялата година, не пропускайте утре, на Еньовден, рано сутринта, преди изгрев слънце, да се измиете в течаща вода или да се отъркаляте в росата, а след да се обърнете с лице към него и през рамо да наблюдавате сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.
В крайморските райони твърдят, че на този ден моретоспира да се движи” и хората  се къпят в него, защото то е заредено с магическа сила.
Старите хора вярват, че по човека ходят 77 и половина болести. За 77 болести има цяр, само за половинката болест – няма. Всъщност, и за нея има половин билка, но нея само посветени билкари могат да намерят в потайната доба на еньовденската нощ и да използват.
24 юни-един от най-важните летни празници в народния календар на българина. Това е денят на билкарите.
Накрая-ако решите да спазите ритуалите на Еньовден да не пропуснете да си нарвите и венец от билки и с него да си идете у дома.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+