Стомах+мозък=здраве!

Знаете ли коя част от човешкото тяло медиците наричат –,,втори мозък”?-СТОМАХЪТ.Вече се мисли, че той е продължение на управлението, което прави главния мозък.стомах 2Работи самостоятелно и много по-често изпраща сигнали към главния мозък, отколкото получава.Вторият мозък чувства, мисли и си спомня – с негова помощ решаваме интуитивно „с корема си”.Може би и по тази причина има една народна мъдрост,че :,,Любовта минава през стомаха”-през това, което усещаме  с него, чрез храната, която влиза там, приготвена от съпругата.
Още от Древността различни култури подозират, че „седалището” на чувствата е в центъра на тялото. И обличат това подозрение в думи, като обявяват корема за „пъпа на света”, за „символ на живота”.
Ако попитате някого – все едно от коя страна или с какъв цвят на кожата – къде усеща емоциите си, чувството, че е здрав, интуицията, блаженството и страстта, със сигурност ще покаже средата на тялото си. В средата на тялото при вълнение „пърхат пеперуди”, а радостта и щастието предизвикват сладостни тръпки. Гневът „удря в стомаха”, страхът го „свива”, а отвращението води до повръщане.Подсъзнателно всеки разбира, че в тъмната пещера на тялото има нещо, което живее свой собствен живот.Това, което коремът знае отива като сигнал към главата.Всички учени са единодушни: Най-голямото струпване на нервни клетки извън главата върши много повече от комплексната работа по храносмилането. Вторият мозък е гарант за оцеляване на тялото и душата. Той е източник на психоактивни субстанции, които имат връзка с душевното състояние – например серотонин, допамин, опиати. Той произвежда и бензодиазепини – химикалите, които придават успокояващото действие на медикаменти като валиума. Коремът захранва главния мозък с много различна информация.В течение на един 75-годишен живот през тази „система от тръби” минават повече от 30 тона храна и 50 000 литра течност.„Тялото е в допир с външната среда не само с кожата, но и с чревната стена – казва нюйоркския учен. – Тунел, изграден толкова съвършено, че през нас минават „тонове околна среда”, без да ни навредят.Червото е най-големият орган на имунната система. В чревния тракт са разположени 70 процента от всички имунни клетки. Съдържанието на червата е топла каша от отпадъци, секрети и ферментиращи бацили, опасен рай на бактерии и гъбички. Там обитават около 500 вида потенциално смъртоносни живи същества. Половината от изпражненията са умрели бактерии. Чревните стени – най-ефективните защитни линии – ги държат далеч от организма. Голям брой от имунните клетки в тях са свързани пряко с коремния мозък. Те се научават да правят разлика между добро и зло. Съхраняват информация и при нужда я подават.
Много операции се извършват напълно независимо от главата. Ако в тялото все пак влязат отрови, чревният мозък „усеща” опасността и изпраща тревожен сигнал нагоре. Защото в спешна ситуация главният мозък трябва да е готов да накара засегнатия да усети корема си и да реагира по план – повръщане, спазми, изпразване.стомах1
С една дума:ако искате да се чувствате бодри , работоспособни и с добро светоусещане -важено е  вашият стомах и съдържанието в него.Той има значение и за добрия външен вид на всеки.За да сте в добро състояние на духа, количеството храна, което поемате не трябва да бъде повече от големината на Вашия юмрук.Тока се определя вместимостта  на стомаха на всеки човек.Надвишите ли количество-стомахът Ви ще изпрати сигнали на неразположение към главата, а излишното количество храна ще се ,,,залепи”върху Вас.
Яжте умерено, мислете за хубави неща, движете се и винаги ще имате добро настроение и хубав външен вид!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+