Да живее лимонът!

Лимонов сок - с какво е полезен за здравето? - изображениеСъс своя свеж аромат и блед цвят, лимоновият сок често намира приложение в ежедневието ни като добавка към храната, дресинг за салати, сокове или за приготвяне на освежаваща лимонова вода. Освен това, лимонът и лимоновия сок са добре известни с полезните за здравето действия и терапевтични свойства.

Слава на лечебен продукт лимоните придобиват още в далечното минало, на борда на корабите на ранните изследователи. Те били използвани като средство за подпомагане на лечението на скорбут – заболяване, което е се е срещал често сред моряците. През 1747 година Джеймс Линд открива, че лимоните и портокалите са изключително ефективни при лечението на това заболяване. Сега знаем, че скорбутът се причинява от дефицит на витамин С, дължащ се на продължителния престой в морето, където пресните плодове и зеленчуци са били дефицит.

Освен богат източник на витамин С, сред ползите за здравето от лимоните и лимоновия сок попадат още лечение на инфекции на гърлото, лошо храносмилане, изгаряния, затлъстяване, високо кръвно налягане, камъни в бъбреците и висока температура. Редовната консумация на пресен лимонов сок допринася за укрепване на имунната система, прочистване на стомашно-чревния тракт и кръвта.

Хранителна стойност на лимона и лимоновия сок

Според данни на Американската Диетоложка Асоциация (USDA National nutrient database) един суров лимон, без кори (около 58 грама), съдържа:

17 калории
0,6 грама протеин
0,2 грама мазнини
5.4 грама въглехидрати (включително 1.6 грама влакно и 1.5 грама захар)
51% от дневните нужди от витамин С.

Полезното действие на лимоновия сок се обуславя от наличието на изобилие от подхранващи елементи като витамин С, витамин В6, витамин А, витамин Е, фолат, ниацин тиамин, рибофлавин, пантотенова киселина, мед, калций, желязо, магнезий, калий, цинк, фосфор, мед и манган. Съдържа още флавоноиди – вещества със силно антиоксидантно и противораково действие.

30 мл лимонов сок осигурява:

7 калории
0,1 грама протеин
0,1 грама мазнини
2.1 грама въглехидрати (включително 0.1 грама фибри и 0.1 грама захар)
15 % от дневните нужди от витамин С.

Ползи за здравето от лимони и лимонов сок
Консумацията на плодове и зеленчуци в големи количества отдавна е свързана с намален риск от редица неблагоприятни здравословни нарушения. Много проучвания предполагат, че преобладаването на растителни храни като лимони в ежедневното меню намалява риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и обща смъртност, като успоредно с това помага за здрав вид на кожата, повишава енергията и намалява теглото.

Източник на витамин С

В една чаша лимонов сок се съдържа почти 12 милиграма витамин С, което представлява 13% от препоръчителния дневен прием за възрастни мъже, почти 16% от този за възрастни жени, почти 14% за бременни жени и около 10% за кърмещи жени. Витамин С действа като мощен усилвател на имунната дейност, като същевременно подпомага синтеза на колаген – вещество, необходимо за поддържане на здравето на кожата, сухожилията, връзките, хрущялите и кръвоносните съдове.

За да се възползвате от това, заменете кофеиновите напитки с чаша вода с добавен към нея пресен лимонов сок. Ежедневният прием на тази освежаваща напитка ще спомогне за по-добро храносмилане, намаляване на теглото и ще ви осигури витамин С.

Средство против жлъчни камъни

Лимоновият сок подпомага храносмилането и насърчава производството на жлъчка. Смес от лимонов сок и зехтин се използва като средство за премахване на жлъчни камъни.

Вземете половин чаша висококачествен студено пресован зехтин (може да използвате цяла чаша, но когато правите това за пръв път е по-добре да започнете с по-малко количество) и същото количество концентриран пресен лимонов сок. Може да добавите една до две скилидки чесън и половин чаена лъжичка джинджифил. Смесете всички съставки в блендер. Пийте от получената смес бавно на малки глътки. Някои хора предпочитат да изпият цялата смес наведнъж, но комбинацията от зехтин и лимонов сок може да предизвика гадене.

Срещу запек

Сокът от лимон помага в борбата с лошо храносмилане и запек. Добавете няколко капки лимонов сок към Вашето ястие, за да подобрите храносмилане (не добавяйте лимонов сок към ястия съдържащи мляко).

Смес от лимонов сок и вода може да бъде евтино и ефективно средство срещу запек у дома. Водата е естествено смазващо вещество, което омекотява изпражненията и насърчава евакуацията на червата. Лимоновият сок е с високо киселинно съдържание и ускорява перисталтиката.

Вземете чаша вода със стайна температура и изстискайте сока от половин лимон в нея. Изпийте сместа вечер, преди лягане. Това ще спомогне за разхлабване на чревното съдържание. На сутринта, след ставане изпийте още една чаша лимонена вода. За да ускорите елиминирането на ненужните вещества от организма, може да използвате и смес от лимонов сок и ленено семе. Може да приемате тази напитка до два пъти дневно, докато не настъпи резултат. Може да използвате и като превантивна мярка.

Контрол на теглото

Освен че лимоновият сок действа пречистващо на кръвта и организма като цяло, той може да подпомогне отслабването. Лимоновият сок съдържа вещества, които са свързани със загуба на тегло и същевременно, помагат да се чувствате пълноценни.

Според проучване от 2007 година, публикувано в “Journal of Nutrition”, аскорбиновата киселина (витамин С) в лимона е в обратна връзка с телесната маса, което означава, че хората, които консумират повече витамин С, тежат по-малко, отколкото тези, които имат ниско съдържание на витамин С. Също така, хората с адекватни кръвни нива на витамин C разгражда повече мазнини по време на тренировка.

Лимоните също са добри източници на хесперетин, който е флавоноид с мощно антиоксидантно действие.

Лимоните съдържат пектин – разтворимо влакно, което се превръща в гел, когато се смесва с вода. Подобно на други разтворими фибри, пектинът предпазва сърдечносъдовото здраве чрез понижаване на холестерола. Също така може да ви помогне да отслабнете. Тъй като пектинът абсорбира влагата, той изпълва стомаха  и по този начин създава усещане за ситост. За да се възползвате от неговите ползи, обаче, трябва да използвате и лимоновата пулпа (месестата част) като я смелите в блендер, след което добавете топла вода.

Друг, важен механизъм, по който смес от лимонов сок и топла вода може да ви помогне да отслабнете, като я използвате за заместител на висококалоричните безалкохолните напитки.

Повишава абсорбцията на желязо

Дефицитът на желязо е един от най-разпространените хранителни дефицити в развитите страни и водеща причина за анемия. Едновременната консумация на храни с високо съдържание на витамин С и храни, богати на желязо, увеличава способността на организма да абсорбира желязото.

Използвайте лимонов сок като добавка към салата със спанак и нахут (и двата са добри източници на желязо).

Настинка и висока температура

Храните, които са с високо съдържание на витамин С и други антиоксиданти, могат да помогнат на имунната система да се бори с причинителите на настинка и грип. Поддържането на здравословна диета с високо съдържание на плодове и зеленчуци е особено важно през зимните месеци, когато нивата на физическа активност са склонни да спадат.

Лимоновият сок стимулира изпотяването и по този начин показва ефективност срещу висока температура. Когато температурата Ви се повиши, пийте смес от половин чаша лимонов сок, 2.5 чаши топла вода и половин чаена лъжичка мед. Пийте бавно.

Инфекции на гърлото

Лимонът притежава изключителни антибактериални свойства и е подходящо средство за борба с възпалено гърло. Изцедете сока от половин лимон, добавете към него мед и парче настърган джинджифил. Вземайте по 2-3 лъжици, няколко пъти на ден.

Срещу високо кръвно налягане

Пиенето на лимоновият сок е полезен за хора, които страдат от високо кръвно налягане и сърдечни проблеми, тъй като съдържа високи количества калий, спомага за здравето и еластичността на кръвоносните съдове и предотвратява втвърдяването им. Редовната консумация на лимонов сок намалява риска от сърдечна недостатъчности поради високото съдържание на витамин С – антиоксидант, който неутрализира вредното действие на свободните радикали.

В подкрепа на тези твърдения са и резултатите от проучване, според което съставка в цитрусовите плодове, като лимоните, наречена aurapten е показала способност да понижи кръвното налягане при гризачи с хипертония (Iranian Journal of Basic Medical Sciences, Feb. 2015).

Добър начин да се възползвате от здравословните качества на лимона и лимоновия сок е като всеки ден изяждате по 1/4 до половин лимон всеки ден или да пиете всяка сутрин по една чаша обикновена вода с добавен сок от половин лимон към нея. За най-добри резултати, не добавяйте сол или захар.

Кървене

Лимоновият сок притежава антисептични и коагулантни свойства. Може да го използвате като средство срещу кървене от носа, като за целта напоите малко памучно тампонче с лимонов сок и го поставите в носа.

За пречистване на кръвта

За да си приготвите напитка за пречистване на кръвта, направете смес от пресен лимонов сок, студена вода, газирана вода, малко сол и захар (или мед). Може да добавите няколко пресни листа от мента или натрошени семена от копър за допълнителен вкус. Пийте тази напитка след обилен обяд или вечеря.

Понижава на риска от инсулт

Исхемичният инсулт е най-честият тип мозъчен удар. Дължи се на кръвен съсирек, който блокира притока на кръв към мозъка. Изследвания показват, че консумацията на по-големи количества плодове и зеленчуци (по-специално на приема на витамин С) е свързана с понижен риск от инсулт. Смята се, че флавоноидите също имат роля в тази защита чрез няколко механизма – съдова функция и противовъзпалителен ефект.

Според “American Heart Association”, консумацията на по-големи количества цитрусови плодове може да намали риска от исхемичен инсулт при жените. В изследването включващо данни от 69 622 жени над 14 години е установено, че тези, които приемат най-високи количества цитрусови плодове, са с 19% по-нисък риск от исхемичен инсулт, отколкото тези, които консумират по-малко.

Противоракови свойства

Като отличен източник на антиоксиданти, лимоните и лимоновият сок могат да помогнат за борбата с образуването на свободни радикали, за които е известно, че причиняват рак. Изследвания подкрепят и противораковата активност на цитрусовите лимоноиди – съединения, които предпазват клетките от увреждане, което може да провокира образуване на ракови клетки.

Лимон и зехтинПомощ срещу бъбречни камъни

Според проучване от 2007 година публикувано в “BMC Urology”, лимоновият сок има превантивен ефект срещу бъбречнокаменна болест, по-популярна като бъбречни камъни. Пиенето на половин чаша лимонов сок на ден предизвиква повишение на нивата на цитрат в урината, а според редица проучвания това може да предотврати образуване на камъни в бъбреците.

В опити с плъхове е установило, че пиенето на лимонов сок предотвратява прекомерното покачване на нивата на калций в бъбреците. Лимоновият сок е показал ефективност дори при разреждане в концентрация от 75%.

Грижа за косата

Лимоновият сок се е доказал като ефективно средство в грижата за косата. Приложен върху скалпа, сокът от лимон може да третира проблеми като пърхот, косопад, прекомерно омазняване на косата. Приложен директно върху косата, лимоновият сок я прави изключително мека и бляскава.

Грижа за кожата

Естествените антисептични свойства на лимоновия сок го прави подходящ природен лек срещу редица проблеми, свързани с кожата – акне, екзема, ужилване от пчела, слънчево изгаряне. При обрив от отровен бръшлян или ухапвания от насекоми, втриване на лимонов сок в областта също може да използвате лимонов сок. Нанесете директно върху засегнатите области. Това ще успокои сърбежа и ще намали зачервяването, тъй като има противовъзпалителни и анестетични ефекти. Също така може да се използва като средство срещу стареене на кожата, премахване на бръчки и черни точки.

Пиенето на смес от лимонов сок и мед също допринася за свеж вид на кожата.

Срещу изгаряне

Приложен върху изгаряния, лимоновият сок предотвратява образуването на белези, намалява усещането за парене и дразнене. Особено подходяща в случая е сместа от пресен лимонов сок и кокосово масло, тъй като и двете спомагат за лечението на леки изгаряния, като охлаждат кожата и предотвратяват образуването на белег. Нанасяйте сместа директно върху мястото на изгаряне и го оставете да се абсорбира хубаво. Прилагайте няколко пъти на ден.

Релаксация на краката

Лимонът е ароматен и антисептичен агент и е изключително полезен за отпускане след изморителен ден. Добавете чаша лимонов сок към топла вода и накиснете краката си в сместа, вечер, преди лягане. Ще почувствате незабавно облекчение и мускулна релаксация.

Как да включите повече лимони и лимонов сок в хранителния си режим?

Лимоните рядко се консумират като самостоятелни плодове поради силния им, кисел вкус, но те са изключително популярни, когато се използват в по-малки количества, като добавка към салати, ястия, сосове, маринати, напитки и десерти. Лимонът отлично се съчетава с риба, скариди, миди и пиле.

Освен ползите за здравето, много хора използват лимоновият сок и за битови цели – като миещ агент, поради способността му да отстранява петна; като репелент – поради способността му да отблъсква комарите!

Странични ефекти и противопоказния на лимонов сок
И макар да има редица ползи за здравето, лимоновият сок се свързва и с някои леки до умерени нежелани реакции, които могат да ви накарат да ограничите консумацията му:

ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест) се проявява със симптоми като киселини, гадене, повръщане. Най-често симптомите се провокират от консумация на мазни, пикантни или кисели храни, включително лимонов сок.

Стомашна язва. Ако имате стомашна язва, лимоновият сок може да раздразни стомашната лигавица и да попречи на терапията

Кариес. Поради високото си съдържание на лимонена киселина, при прекомерна употреба, лимоновият сок може да доведе до разграждане на зъбния емайл, което води до оцветяване на зъбите, загуба на зъбна тъкан и в някои случаи поява на кухини. За да намалите риска от поява на кариес, не пийте лимонов сок в чист вид, а го смесвайте други храни и течности. Ако консумирате чист концентриран лимонов сок, обезателно трябва да изплакнете устата си с чиста вода след това.

Автор: д-р Албена Ройдева

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+