Диети- господари на 2019 година

full_tablet_3ed66e54-8030-4cee-9abb-57abee3c64a3US News & World Report обявиха класацията си за 30-те най-добри диети за 2019-та, като Средиземноморската, която миналата година заемаше 2-ро място, тази година се “изстреля” на челна позиция.

Неслучайно, средиземноморската диета е на първо място – тя е много подходяща за хора с диабет, заболявания на сърдечно-съдовата система и автоимунни заболявания. Не изисква огромни усилия и цялостна промяна в режима. Всичко, което трябва да направите като за начало, е да се ориентирате към похапването на повече вкусотии от средиземноморската кухня – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, зехтин, риба, морски дарове и бобови растения.

Тази диета е базирана на всички традиционни за тези земи храни през 60-те години на миналия век. Изследвания разкриват, че хората, живели там тогава, са били осезаемо по-здрави и са били много по-малко застрашени от болести.

Получавате един режим, който едновременно дава всички ценни за организма ни хранителни вещества, но и предлага богато разнообразие от вкусна храна, която няма да ви омръзне.

Ето и списък на 10-те най-добри диети за тази година:

1. Средиземноморската диета

Средиземноморска система е една от трите диети, одобрени от учените. Няма конкретни крайни срокове и ясни граници, продължителността е неограничена. Техниката не толерира отказ от храна, глад, употреба на съмнителни таблетки или хранителни добавки, но също така не обещава бърза загуба на тегло и хармония в рамките на една седмица. Резултатите могат да бъдат много по-скромни, отколкото понякога искате. Но постепенното намаляване на мазнините слой – това е здравословна загуба на тегло. Освен това има много положителни странични ефекти.

Предимства на средиземноморската диета:

Ефективност. Необходимо е само да погледнете слаби италианци или грациозни испански жени, така че всички съмнения относно ефективността на системата да изчезнат.
Бавната загуба на тегло не уврежда тялото, не е стрес за него, не води до забавяне на метаболизма.
Неограничен период. Наблюдавайте, че средиземноморската диета може да бъде 2 седмици, една година, два или цял живот, в зависимост от желаните цели.
Тъй като теглото намалява гладко, тя изчезва. След прекратяването на системата няма да бъде последван от бързо напълняване, както се случва при бързи диети.
Баланс. Тялото ще получи необходимия набор от витамини и други полезни вещества. Най-вероятно техният прием дори ще се увеличи с прехода към средиземноморско хранене.
Не е нужно да броите калории, да претегляте порции, да се ограничавате по някакъв начин, но се препоръчва да не преяждате .

Средиземноморската диета е определен начин на живот, за да свикне с нея, ще отнеме време. Списъкът с разрешените продукти е огромен. Във всяко меню има ястия, които ще се поберат в средиземноморската система.

Моля, обърнете внимание! Техниката има лечебен ефект. Подобрява цялостното благосъстояние и външен вид. Той е особено полезен при висок холестерол, сърдечносъдови проблеми, синдром на Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Диетата се показва на пациенти с хипертония, позволява да се поддържа нивото на кръвното налягане в рамките на нормата.

Недостатъци и противопоказания

Основният недостатък на средиземноморския метод е високата цена на основната храна, сезонният дефицит. През зимата има трудности при закупуването на пресни зеленчуци и плодове. През пролетта всичко това се добавя към ниското качество на продуктите, отглеждани в парникови условия, използващи торове, стимулатори на растежа. Цената на морските дарове не е достъпна за всички. Но има изход: подмяна на речната и морска риба, която е по-достъпна.

Източниците на животински протеини са яйца, риба и домашни птици. Това са алергични храни. Ако нетърпимостта е необходима, за да се откаже от системата, тъй като използването на червено месо върху нея се свежда до минимум. С повишено внимание, трябва да следвате средиземноморския метод за намаляване на теглото на хора, които са склонни да увеличават производството на газ и диария. Изобилието от фибри, зехтин може да влоши проблема.

Основни правила на средиземноморската диета:

Пълен отказ на полуготови продукти, готови ястия от заведения за бързо хранене. Бързото хранене не може да бъде полезно, съдържа вредни мазнини, нискокачествени сосове и превръзки. Въпреки това е позволено да посетите кафенета и ресторанти, където се сервират птици, риба, морски дарове, зеленчукови салати.
Бонбони и газирани напитки също са забранени. Препоръчително е да се предпочитат сокове, бульони от плодове и плодове.
Хлябът се допуска,  но ограничено.
Риба може. Този продукт е напълно абсорбиран, благоприятно повлиява здравето, кожата и косата, предотвратява появата на ранни бръчки.
Бавните топящите се въглехидрати заемат голяма част от диетата. Основно това са зърнени храни и тестени изделия от твърди сортове пшеница. Бързите въглехидрати се изключват от диетата.
Детайли. Най-малко 4 хранения на ден.

Средиземноморската диета не изисква отхвърляне на любимите ви ястия, просто трябва да настроите рецептата, като вземете предвид списъка с разрешените продукти. Можете да ядете първа и втора ястия, да печете, да приготвяте десерти от извара , сирене и плодове. Важно е всички съставки да са с високо качество и ниско съдържание на мазнини.
Разрешени продукти

Зърнени храни, макаронени изделия и хляб се използват в големи количества, което не е характерно за много други диети. Тайната на загуба на тегло – в правилната комбинация и съотношението на продуктите. Не можете да намалите броя на зеленчуците.

Продукти, одобрени за средиземноморската хранителна система

Зърнени храни, макаронени изделия от твърда пшеница и хляб са основата на диетата. Можете да ядете 100 грама на зърнени или зърнени печене на 5-6 пъти на ден.
Плодове и зеленчуци – втората най-важна категория продукти. Те са позволени във всички видове и комбинации с други продукти в списъка. Препоръчително е да се предпочитат сезонните плодове. За един ден можете да консумирате 1200 грама зеленчуци и 300 грама плодове и плодове.
Зехтинът е третият най-важен продукт от диетата. В един ден можете да ядете 45 мл или 3 супени лъжици. Понякога се заменя с орехово масло. Рафинираните мазнини не могат да се използват.
Алкохолни напитки. На тази система можете да консумирате бяло или червено сухо вино. Но количеството не трябва да надвишава 150 ml на ден за жените и 200 ml за мъже.
Риба и морски дарове. Препоръчително е да се използва поне 4 пъти седмично.
Птицата. Необходимо е да се даде предпочитание на пилето, е желателно да се премахне кожата. Пийте 3 пъти седмично.
Яйца . Не повече от един на ден. Ако имате проблеми с холестерола, сърцето или кръвоносните съдове, намалете броя им до 2 пъти седмично или ги елиминирайте.
Млечни продукти. Кефирът, извара, нискомаслено твърдо или саламурено сирене са вторични продукти. Един ден може да се консумира 100-200 г.
Червеното месо се разрешава не повече от веднъж месечно. Можете да се поглезите с пържола върху въглища или част от шиш кебап.

Всички видове напитки без захар са разрешени: чай, кафе, отвари от билки. Препоръчително е да не комбинирате твърда храна с напитка, за да не възпрете храносмилането. По-разумно е да се използва течност между храненията. Не забравяйте за чиста вода, чиято обща сума на ден не трябва да бъде по-малка от 1,5 литра.

Важно: За да ускорите загубата на тегло, трябва да се откажете от прекалено сладките плодове: грозде, дати, банани. Ядките и семената се допускат от диетата, но се препоръчва да се намалят до 25 грама на ден.

Примерно меню за седмицата

13Средиземноморската диета няма точно меню. Диетата може да бъде променена така, че да отговаря на вашите вкусови предпочитания, да приготвя нови ястия, но с горните правила. Отначало, докато техниката е нова, е важно да не прави

те грешки и да влизате гладко в препоръчания начин на живот. За това е удобно да се използва развитото средиземноморско меню. Не съдържа зехтин. Добавя се към зеленчуци или ястия по време на готвене.
понеделник

Закуска: овесена каша със стафиди, ядки, хляб
Втора закуска: всеки пресен плод, нискомаслено кисело мляко
Обяд: задушени зеленчуци, пиле, хляб
Следобедна закуска: сандвич с варено сирене
Вечеря: тиквички пълнени с ориз (или елда) със зеленчуци
вторник

Закуска: каша от елда, варено яйце или омлет, домат
Втората закуска: извара и всички плодове
Обяд: риба, тестени изделия с доматен сос, зелена салата
Следобедна закуска: гладки , трици хляб
Вечеря: боб със зеленчуци, хляб
сряда

Закуска: хляб, 2 големи домати или подобно количество други зеленчуци
Втора закуска: сирене торта, чаша кисело мляко или 2 супени лъжици заквасена сметана
Обяд: зеленчукова яхния, яйце, хляб
Следобедна закуска: печени ябълки пълнени с извара с стафиди и ядки
Вечеря: пиле или пуйка с паста или зърнена гарнитура (ориз, перлен ечемик , елда за избор)

Паста с домати като централно ястие на диетата
четвъртък

Закуска: сандвич от зърнен хляб със сирене и домати
Втора закуска: извара, оранжево
Обяд: омлет с домати, сок от моркови, хляб
Снек: зеленчуков пресен, парче хляб от зърнени храни
Вечеря: риба или морски дарове, макаронени изделия, зелева салата с пресни билки и краставици
петък

Закуска: порцеланова елда, хайвер от тиква или лечо, кафе
Втора закуска: домашно приготвено сирене, чай
Обяд: пуешки котлети, доматена супа с боб, хляб
Следобедна закуска: кефир, хлебче
Вечеря: гръцка салата с маслини, спагети, доматен сок
събота

Закуска: сандвич със сирене и домат, кафе
Втората закуска: плодова салата, облечена с кисело мляко
Обяд: задушени зеленчуци, пилешка супа и хляб
Следобедна закуска: кефир или друго напитка от кисело мляко
Вечеря: рибна касета със зеленчуци и маслини, плодов компот
неделя

Закуска: палачинки от скуош, заквасена сметана
Втора закуска: плодова салата, чаша кисело мляко
Обяд: зеленчукова салата, зелева супа с пилешки бульон, тестени изделия с бял сос, хляб
Снек: зеленчуци, печени със сирене, парче хляб
Вечеря: пипер пълнени с пиле със зеленчуци, парче хляб от зърнени храни

Средиземноморска диета “3 супи”

Тази Средиземноморска система за хранене също има за цел да намали теглото, но има ограничения в продължителността. Отслабването трае точно 3 седмици. През това време се нуждаете от 3 пъти на ден, за да използвате супи, но не и обикновени, но приготвени според правилата. През това време можете да загубите от 3 до 6 кг, да очистите организма, да подобрите доброто си състояние. Както и в класическата диета, диетата е богата на зеленчуци. Тази опция е по-подходяща за тези хора, които не могат да ядат сурови поради повишена газова образуване или храносмилателни нарушения.

Основни правила:

Пресни супи се използват ежедневно. Не е желателно да ядете вчерашното ястие, ако не е студено. Но можете да готвите всичко сутрин през целия ден.
Всяко основно ястие трябва да е различно от предишното. Това е ден, в който трябва да ядете всичките 3 супи за закуска, обяд и вечеря.
Закуски за диета са разрешени. Препоръчително е да се ядат пресни зеленчуци, нискомаслени млечни продукти, неподсладени плодове. Сервирането е не повече от 150 г.
Супи  може да се използва пиле, ниско съдържание на мазнини месо, гъби или зеленчуци.
Напълват първите ястия или правят дресинга само със зехтин.
Всички супи са нискокалорични, но средната дневна енергийна стойност трябва да достигне 1000 kcal. При недостиг включете в храната на зърнен хляб.

Пийте за предпочитане само вода или зелен чай. Не употребявайте плодови сокове, компоти. Тези напитки възпират загуба на тегло, резултатите ще бъдат много по-скромни. Позволява се да се използва зеленчуков пресен вместо закуска веднъж на ден. Ако изберете правилния продукт, тогава напитката ще укрепи загубата на тегло. Действието на изгаряне на мазнини има сок от целина , зеле , ананас.

Три основни средиземноморски супа:

Гаспачо. Студено ястие от домати, краставици, звънец, чесън и подправки. Подготовката ще отнеме не повече от 15 минути.
Супа с песто. Зеленчукова ястие от моркови, дайкон, целина, тиквички, домати и лук. За пълнене на песто, масло, чесън, различни подправки се използват. Въпреки името, ястието е дебело, подхранващо, по-скоро като яхния.
Минестроне. Зеленчукова чиния от домати, зеле, тиквички, целина, спанак, картофи. Също така в него се добавят зелен грах, чесън, патладжан. Съставът е богат, но не по-малко от вариациите на това ястие. Винаги можете да намерите или адаптирате рецептата към предпочитанията си за вкус.

Ако някое италианско ястие не се нуждае от вкус, то винаги може да бъде заменено от постна супа без картофи или цвекло. Тези супи също са полезни, нискокалорични, се състоят от прости продукти и най-важното – те имат обичаен вкус. Освен това, не е нужно да подготвяте храна за семейството си отделно.

Активен начин на живот – основата на добро физическо и психическо състояние.

Ежедневните разходки на чист въздух, игрите, спортните игри и позитивното отношение са също толкова важни. Човек не може да се движи без движение. Активността стимулира растежа на мускулите, запазва кожата, пречиства организма, прави червата да работи правилно. По време на физическите упражнения емоционалният стрес намалява, апетитът намалява.

Ако човек никога не е практикувал спорт, препоръчително е да започнете пеша. Седмица по-късно преминете към леко джогинг. С течение на времето ще бъде възможно да се определи най-подходящите дейности, било то йога, плуване, колоездене или фитнес в залата. Движението е живот!

2. Диетата DASH – първоначално е измислена за намаляване на кръвното налягане и мазнините в кръвта и има значително въздействие дори при заболявания като диабет и рак, а отслабването е просто бонус.

3. Флекситарианска диета – цели да ви накара постепенно да намалите количеството месо, което ядете. Подходяща за плавно сваляне на килограмите и за подобряване на здравето.

4. Диета MIND – хранителен режим, който намалява риска от развитие на Алцхаймер между 35% и 50%. MIND e по-скоро начин на живот, а не режим, който да спазвате за определен период от време. Напомня на диетата DASH и на Средиземноморската диета.

5. Диета на Weight Watchers – насърчава разнообразното и балансирано хранене – с точно определени за всеки организъм количества и калории. Реално всяка храна може да бъде включена в менюто, стига да не надвишавате общия брой точки(калории).

6. Диета на Mayo Clinic – позовава се на научно доказани факти и има за цел спазването на здравословен режим на хранене с постигане на дългосрочен контрол върху теглото.

7. Волуметрична диета – при този xранителен режим c главна цел отслабване, чинията ви е пълна c големи по обем, но бедни на калории продукти, които cъздават чyвcтво за cитост.

8. Диета на TLC – цялостна промяна в начина на живот и хранене. Цели да намали нивата на лошия холестерол, но контролът на калории може да ви помогне да свалите и няколко килограма.

9. Скандинавска диета – изключват се висококалоричните храни с животински мазнини и захар, а солта се ограничава. Пият се по 2 литра течности дневно. Диетата се спазва поне три седмици. Основното ястие в нея е супата, килограмите се свалят бавно.

10. Диета на д-р Орниш – здравословен хранителен режим, който цели да предпази сърцето ви. А свалянето на килограми е просто бонус. Диетата е веганска. Има и вегетариански вариант, при който са позволени млякото, млечните продукти и яйцата.





материал на : US News & World Report и http://bg.ladyjanet.biz

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+