Зъбите подсказват заболяване

1-zabi-organiМалко вероятно е да има много късметлии, които никога през живота си не са изпитвали зъбобол. И въпреки че болката често показва заболяване на венците или наличието на кариес, в някои случаи това може да сигнализира за проблеми във функционирането на вътрешните органи, тъй като всеки зъб е отговорен за конкретен орган или система в човешкото тяло. Следователно наличието на болка по зъбите може да е „намек“ на тялото за възможно заболяване или инфекция.

Съществува тясна връзка между устната кухина и вътрешните органи. Болните зъби например често причиняват главоболие. При наличие на възпалителен процес в корена на зъба човек може да изпитва болка в теменната област на главата. Болката в челно-слепоочната област пък може да е следствие на поражения на резците на горната челюст, а болката в слепоочието да се дължи на болни кучешки зъби. При заболявания на зъбите от долната челюст се появяват болки от „разлят“ характер.

Има случаи, при които пациентите се оплакват от неразположения при напълно здрави на външен вид зъби. Понякога изпитват болка на местата, където зъбите са извадени. За това състояние има обяснение и то се нарича фантомна болка. Тя е най-показателният симптом на организма за наличието на болен орган, подаващ сигнал в рефлекторната област на съответстващия зъб. Ако човек е запознат с тези взаимовръзки, може лесно да открие или да се насочи кой е болният орган.3-zabi-organi

Разгледайте изображението по-долу и се ориентирайте за възможната причина от появата на зъбобол. Имайте предвид, че инфографиката е ориентировъчна и при всяко неразположение в устната кухина трябва да се консултирате със специалист.





Материал на :lifter.com

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+