Максимално пристрастяваща

images,,Фортнайт” е компютърна игра, в която се разгръщат бойни действия ха кралски войски и побеждава онзи, който надвие всички и остане сам на бойното поле. В играта участват 4 или 6 човека.
,,Фортнайт” е изключително популярна, но знаете ли какво се крие зад това?
Нейните създатели наемали психолози, чиято работа била да я направят максимално пристрастяваща. Това показват данни от едно от първите дела срещу гейминг пристрастяване.

Преди време СЗО въведе в списъка си с болести пристрастяването към компютърни игри. До момента обаче не е имало нито един случай на официални правни действия срещу която и да е компания и игра. Делото е поведено от родители на дете, което “провалило живота си”, играейки “Фортнайт”, предаде БТВ.

“Епик геймс” години наред наемат психолози, за да подобрят “Фортнайт” и да я направят максимално пристрастяваща”, твърди адвокат Алесандра Чартранд, която представлява родителите.

“Те пускат на пазара тази изключително пристрастяваща игра, която е насочена към младите. В нашия случай – двама родители. Те казват, че ако са знаели колко е пристрастяваща и как ще развали живота на детето им, никога нямаше да му позволят да я играе”, допълва Чартранд.

Адвокатът стига и още по-далеч, като прави паралел със случай от 2015 г., когато тютюневи компании бяха обвинени, че не предупреждават достатъчно колко пристрастяващи са цигарите.

Това не е първото дело срещу “Епик геймс” – в миналото те са обвинявани, че използват хазартни техники, които целят да накарат малки деца да залагат истински пари в играта. Към момента няма коментар от тяхна страна по текущото дело.
материал на m.novini.bg , автор : МАЯ ЙОРДАНОВА

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+