6 метода за психологическа защита

fantasy_desktop-normalВ днешния динамичен свят много често ни се налага да общуваме с негативно настроени хора. Днес бих искала да ви представя няколко метода, с чиято помощ да неутрализирате негативните влияния и да запазите спокойствие и присъствие на духа.

Метод “Аквариум”
Ако при общуване с негативно настроени към вас хора, реагирате болезнено на техните атаки, използвайте тази техника. Представете си, че между вас и този, който ви обижда, има дебела стъклена стена на аквариум. Той казва нещо за вас, можете да видите, но не и да чуете думите му, те се поглъщат от водата и създават само бълбукаща пяна на повърхността. Затова те не ви засягат. И вие, без да губите самоконтрол и спокойствие, не се поддавате на провокацията, не отговаряте на обидните думи.

2. Метод “Вентилатор”

Ако водите диалог и чуете саркастични фрази по ваш адрес, но не възнамерявате да се включите в разговора, представете си, че между вас и злосторника стои мощен вентилатор, който веднага отнася думите му, и те или не достигат до вас, или минават покрай вас.

3. Метод “Дисниленд”

Вербалната атака на група хора може да бъде смекчена, а дори и да се елиминира напълно, ако се държите с тях като с дечица. Вие не се обиждате от малки деца, нали? Представете си, че сте се оказали сам срещу цяла група от негативно настроени към вас хора. Превесът на силите е на тяхна страна. Представете си група от деца на детската площадка. Те са ядосани, капризни, крещят, размахват ръце, хвърлят играчки, тъпчат ги с крака. Като цяло по всякакъв начин се опитват да ви изкарат от равновесие. Но вие, като възрастен и мъдър човек, се отнасяте към техните лудории като към детски шеги и запазвате невъзмутимо спокойствие, докато те не се уморят. Вие не приемате думите им като обида, не отговаряйте на техните атаки. На вас ви е все по- смешно да гледате на тях като възрастен …

4. Метод “Океан на спокойствието”

Представете си, че сте главният герой на притчата: “Водата на океана приема водите на много бързи реки, а самият океан остава неподвижен. Този, у когото също попадат всякакви мисли и емоции, остава безпристрастен в покой. ”

5. Метод “Театър на абсурда”

Можете да използвате тази техника за психологическа защита, като докарате ситуацията до абсурд. Това е в общи линии същото като да се направи от мухата слон. На глас да преувеличавате до неузнаваемост това нещо, което някой просто е намекнал. Вашата цел е да направите така, че всички атаки на противниците ви да не предизвикват нищо друго, освен смях.

6. “Куклен театър”

Ако ви е трудно да общувате с емоционално значими за вас хора, използвайте този метод. Представете си, че те са просто шаржирани персонажи на “Мъпетите”. И нека те говорят глупости помежду си. А вие само ги наблюдавате отстрани. Един се представя като Супермен, а друг разиграва силна личност, професионалист. Разигравайте този спектакъл, докато избухнете в смях. Вашият смях е признак, че техниката е сработила.

материл на onlinelogomaker-050915-2030050915-2034050915-2035050915-2036050915-2040050915-2041050915-2042050915-2043




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+