Роботи ще изместят 2,4 млн. работещи японци до 2030

980x551_1475566700Това се казва в доклад на изследователския институт “Мицубиши”
Броят на работните места в Япония ще бъде съкратен с 2,4 млн. до 2030 година във връзка с въвеждането на роботи с изкуствен интелект, пише в доклад на изследователския институт „Мицубиши”, цитиран от ТАСС и БГНЕС.
„Промените, които развитието на изкуствения интелект може да донесе, в частност в производството, ще доведат до съкращаване на работни места. В тази връзка трябва да се замислим за създаване на система, гарантираща стабилен минимален доход на онези, които останат без работа”, посочват от института.

Според експерти роботите най-напред ще бъдат въведени в промишлеността, в сферата на услугите и продажбите, където работните места ще се свият до 7,4 млн. Такова рязко съкращаване няма да може да бъде компенсирано даже за сметка на прогнозираното увеличение на броя на специалистите в робототехниката и изкуствения интелект до 5 млн. към 2030 година.

Същевременно, развитието на технологията и създаването на андроиди и внедряването им в икономиката, по преценка на „Мицубиши” ще доведе до нарастване на БВП на Япония на 50 трилиона йени (432 млрд. долара) през 2030 година, което е 10% от БВП през 2015 година.

Японското население през 2015 г. е било 127 млн. Около 67 млн. от тях са граждани в трудоспособна възраст (18-65 години).

Японското министерство на здравеопазването обаче прогнозира, че към 2060 година броят на трудоспособните ще спадне на 38 млн. заради ниска раждаемост и застаряване на обществото.

С една дума: и да можеш и да не можеш, и да знаеш и да не знаеш-РОБОТ ИДЕ НАСРЕЩА….




материл на nova-logo

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+