Баба Яга и Дядо Торбалан

Славянските народи си нямат Хелуин, но и те си имат страшна вещица и това е Баба Яга.
Тя е героиня от приказките и митовете. Обикновено тази суха и грозна старица е лош герой, но понякога е помощничка на хората.%d0%b1%d0%b0%d0%b1-%d1%8f%d0%b3%d0%b0
В корена на името Яга филолозите казват, че стои славянска дума, която означава гняв, ужас. За първи път името Баба Яга е споменато в книга на английския пътешественик Джилс Флетчър през 1588 година, който чул, че има такава вещица по руските земи.
У нас този приказен образ навлиза с преведните на български език книги, в които Баба Яга е героиня.
Щом кажем Баба Яга всички си представяме злата старица, която лети на метла и има къщичка на кокоши крачета в края на тъмна гора. В миналото се говорело, че тя примамва млади и добри хора и деца, за да ги изяде. Различните славянски народи са приписвали на тази зла вещица различни лоши качества и дела, но това вече е промено и сега знаем, че Баба Яга е стопанка на гората, повелителка на зверовете и птиците.
Тя е пазителка на границата с ,,другото царство” -царството на мъртвите. Тя е тази, която стои на границата на света на живите и мъртвите и по тази причина единият и крак е от кост.
Интересно е, че големият Пушкин отделя внимание в творчеството си на Баба Яга и така прави злата старица още по-популярна. Нейният образ е породил вълнения у редица композитори, художници и те са я създавали в творбите си.
Любопитна подробност е, че през 2004 година село Кукубой в Първомайски Ярославски район на Русия било обявено за родина на Баба Яга и дори бил създаден музей в чест на баба Яга. Руската православна църква подложила на остра критика това начинание.%d1%82%d0%be%d0%b1
Образът на Баба Яга у нас се свързва с нейната сила да прави лоши магии и това, че взема деца в своята къщичка. В миналото, а и днес, за да се сплашат непослушковците им казват: ,,Слушай, че ще те вземе Баба Яга !”
Но понякога казват:,, Слушай, че ще те вземе Дядо Торбалан!”
Дали те са един образ? Баба Яга по нашенски преобразена на мъж с торба, в която той събира лошите деца- Дядо Торбалан.
И кой от тях се е появил по- рано у нас? Тя или той?
Кой знае?!!
Определно имат нещо общо!




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+