Радиотелескопът Аресибо

areciboairРазположена във варовитите хълмове в северозападно Пуерто Рико, обсерваторията Аресибо има най-голямата радио-антена на света. Огромната “чиния” има диаметър 305 метра, дълбока е повече от 50 метра и заема площ от около 20 акра. Повърхността й е направена от 40 000 перфорирани алуминиеви панели, всеки с размер 2×1 метра, които оформят сферичен (а не параболичен) рефлектор. На 150 метра над рефлектора е окачена 900-тонна платформа, висяща на три подсилени бетонни кули. Общо 26 електромотори контролират платформата. Тези двигатели управляват азимута и купола с точност до милиметри.

Системата в Аресибо работи на честоти между 50 мегахерца и 10 гигахерца (дължини на вълните между 6 метра и 3 сантиметра). С помощта на високочувствителни приемници, охладени до температура 20К, е възможно да се изучават изключително слаби радиоизлъчващи обекти. Едномегаватов планетен радарен предавател, разположен в специално отделение в купола, директно засича отразените вълни от обектите от нашата Слънчева система – Луната, планетите, и метеорите. Анализирайки ехото на сигнала, се получава информация за свойствата на повърхността им и тяхната динамика. За разлика от останалите радиотелескопи, които се нуждаят от няколко часово засичане на радиоизточника на сигнал, за да могат да обработят данните, този радиотелескоп се справя за няколко минути.

Построен през 1963 година, радиотелескопът е бил многократно обновяван след това. След поредното му подобряване на 16 ноември 1974 г., от Аресибо е изпратено първото радиосъобщение до евентуалните извънземни цивилизации. Радиопредаването съдържа представяне на основните химични вещества, описание на ДНК, схема на нашата Слънчева система и опростени рисунки на човек и на телескопът в Аресибо.

Това обаче днес учените отчитат като грешка, защото в тази много важна информация може да бъде използвана от други , недружелюбни цивилизации, а в последно време според Сет Шостак, главен астроном на Института SETI, който се занимава с търсенето на контакти с извънземни, са установени 72 извънземни сигнала , които учените определят като не твърде дръжелюбни.

Още информация:
Апертура Диаметърът на обектива или на първичното огледало на телескоп.
Телескоп Инструмент, събиращ и усилващ електромагнитното излъчване на далечен обект.
Алт-азимутален телескоп Телескоп, който използва две оси за движение.

IRTF Телескоп на NASA за наблюдения в инфрачервения спектър.
Астрограф Телескоп за фотография на протяжни небесни обекти.
Subaru Най-големият оптичен телескоп на Япония.
VLA Very Large Array – Голямата редица в Ню Мексико.
Большой Телескоп Азимутальны в Кавказ.
VLT Very Large Telescope е най-големия телескоп на Южноевропейската обсерватория ESO (European Southern Observatory).
Кек 1 и 2 Телескопите Кек-1 и Кек-2 в Мауна Кеа, Хаваи.
ПРАО Пущинская Радиоастрономическая Обсерватория.
Радиотелескоп Телескоп, улавящ радиосигналите от далечни източници в Космоса.
Ратан-600 Радиотелескоп в Русия.
Рожен Най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите.

Хъбъл Hubble – най-големия телескоп на орбита около Земята.
Грийн Банк 100-метров радиотелескоп в Грийн Банк, САЩ.
Чандра Рентгеновата обсерватория на орбита около Земята.




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+