Църква от кости

24f726612aea2b281bb3aed79bff22bc_680x_sedlec-ossuary-kutna-hora-czech-republic-1.adapt.590.1Костите на над 30 000 души са използвани за украсата на тази чешка църква.

Готическата църква, намираща се в Седлец, край Кутна Хора, отвън изглежда съвсем обикновена, но слезете ли в подземието ще откриете смразяваща кръвта картина: интериорът е направен от костите на хиляди хора.

Историята разказва, че през XIII век местен игумен отишъл на поклонение в Йерусалим и донесъл пръст от Светите земи, която пръснал из гробището на църквата. Мълвата се разпространила и седлецкото гробище се превърнало в едно от най-желаните места за погребения в района.

Когато век по-късно чумата покосила Европа, още близо 30 000 жертви трябвало да бъдат погребани там. Кръстоносците докарали други 10 000 трупа, да не споменаваме регулярните погребения.

Когато през XV век построили готическата църква костите струпали на пирамиди в костницата в подземието на под сградата. Те останали така до 1870 г., когато църквата наела местния дърворезбар, Франсис Ринт, който да създаде нещо красиво от купищата кости.

Той определено успял. След като избелил и издялкал костите ги използвал за украса на светото място. Ринт обточил с черепи входните врати, от бедрени кости направил потири и кръстове, изработил дори герб – благодарност към семейството, финансирало инициативата.

Щедьовърът в костницата обаче е огромният полилей. Служителката в църквата, Вендула Крулова, обяснява, че специалист почиства необичайните произведения на изкуството кост по кост с четка за зъби.

Църквата в Седлец е една от няколкото злокобни дестинации в Европа. В Бърно, Чехия има костница с останките на 50 000 души. В Полша има параклис направен от черепи – Kaplica Czaszek. В Евора, Португалия е Capela dos Ossos, а в парижките катакомби се намират останките на над шест милиона души.

Костницата в Седлец е втората по посещаемост дестинация в Чешката република.
материал на https://www.nationalgeographic.bg/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+