Най-активният европейски вулкан се плъзга към морето

ea087aa22b21aa9790952e5a030512f0_680x_01-mount-etna-dj0jm0.adapt.1900.1Първите подводни измервания на движението на Етна сочат, че гравитацията шеметно завлича огнената планина.

от Робин Джордж Андрюс, NG Magazine

Кацнал в североизточния край на Сицилия, Етна е хиперактивен вулкан, който може както да излива нагорещени потоци от лава, така и да изхвърля „фойерверки“, придружени от светкавици. Освен това той бавно се плъзга към Йонийско море. Ново проучване установява на какво се дължи това.
От известно време се знае, че така нареченият „Покрив на Средиземно море“ се движи. Етна не се плъзга бързо: средно миграцията му се случва със скорост няколко пъти по-бавна от тази с която растат ноктите ни. Геолозите обаче търсят точната причина за движението на вулкана, тъй като има реална опасност от катастрофалното срутване на огнената планина.
По склоновете на Етна живеят около един милион души, и още няколко милиона обитават крайбрежието на Йонийско море. Ако част от вулкана, разположена близо до брега стане нестабилна и попадне във водата това би причинило мега цунами. Огромните вълни биха опустошили източното Средиземноморие

Разтопена лава се стича по склоновете на Етна.  Снимка: Карстън Питър
Разтопена лава се стича по склоновете на Етна. Снимка: Карстън Питър

Изригването  на вулкана Етна  през март 2017 г. е твърде сериозно.Тогава пострадаха 10 души, сред които бяха и сътрудници на снимачен екип на Би Би Си.




материал на https://www.nationalgeographic.bg/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+